Юрист відповів, коли мають “взятися” за військовозобов’язаних українців за кордоном 

В Україні триває мобілізація, а наприкінці 2022-го року Кабмін ухвалив нові правила військового обліку. Серед нововведень – “візьмуться” за військовозобов’язаних чоловіків-українців, які перебувають за кордоном....

В Україні триває мобілізація, а наприкінці 2022-го року Кабмін ухвалив нові правила військового обліку.

Серед нововведень – “візьмуться” за військовозобов’язаних чоловіків-українців, які перебувають за кордоном.

Юрист-волонтер Євгеній Промський в інтерв’ю DT.UA розповів, хто має розробити процедуру взяття на військовий облік тих, хто виїхав за кордон, та коли варто на неї чекати.

Так, постановою Кабміну №1487 затверджено порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.       

Цим документом від 30.12.2022 року постановили міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади протягом 6 місяців з дня набрання чинності цією постановою здійснити перегляд і приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність з постановою №1487.

“Таким чином, процедура взяття на військовий облік тих, хто виїхав за кордон, має бути розроблена протягом 6 місяців, починаючи з 05.01.2023”, – зазначив юрист.

Нові правила військового обліку в Україні у 2023 році

Згідно з постановою Кабміну, військовозобов’язаних чоловіків зобов’язують повертатися з-за кордону, якщо вони не мають відстрочки, а також регулярно особисто подавати свої облікові дані в територіальні центри комплектування.

Вести військовий облік військовозобов’язаних українців, які після 24 лютого 2022-го року виїхали з України, будуть дипломатичні відомства. Вони також мають сприяти поверненню таких громадян до нашої країни.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...