Сьогодні відбудеться чергова зустріч у форматі “Рамштайн”

У вівторок, 14 лютого, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбудеться дев’ята зустріч у форматі “Рамштайн”. Україна очікує від зустрічі передусім розширення “танкової коаліції” та...

У вівторок, 14 лютого, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбудеться дев’ята зустріч у форматі “Рамштайн”. Україна очікує від зустрічі передусім розширення “танкової коаліції” та переговорів щодо постачання бойової авіації.

“Апостроф” розповідає, що відомо напередодні зустрічі.

Місце зустрічі

Цього разу майданчиком для зустрічі Контактної групи з військової підтримки України обрано Брюссель. Союзники проведуть чергові переговори у штаб-квартирі НАТО напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ (24 лютого). Засідання розпочнеться об 11:00 (за київським часом), вступне слово скаже керівник Пентагону Ллойд Остін.

З чим приїхала на зустріч Україна

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше розповів, з якими очікуваннями Україна їде на дев’ятий “Рамштайн” – це і захист українського неба, і постачання танків та боєприпасів. Він додав, що попередні домовленості з партнерами вселяють оптимізм.

Головні питання порядку денного:

  • захист українського неба, у тому числі – через залучення авіаційної платформи,
  • розвиток “танкової коаліції”,
  • формування запасу міцності з боєприпасів,
  • тренінгові програми для наших воїнів,
  • стабільність підтримки – логістика, обслуговування, ремонт, практична реалізація “Військового Шенгену”

Що кажуть у Пентагоні

У той же час представник міністерства оборони США Патрик Райдер анонсував, що на “Рамштайні”-9 союзники будуть зосереджені на найактуальніших проблемах України у сфері безпеки та наданні нашій країні можливостей здобути військову перемогу.

“Ми будемо дуже завзято працювати, щоб забезпечити Україну такими можливостями, щоб вони могли досягти успіху на полі бою“, – зазначив він.

Чого чекає Україна

Восьмий “Рамштайн” став “бронетанковим”, а дев’ятий, за заявами керівництва України, може стати “авіаційним”. Зокрема, президент Володимир Зеленський закликав союзників на новій зустрічі “зробити крок уперед” та обговорити відправку в Україну винищувачів F-16 та далекобійних ракет.

Радник голови ВП Михайло Подоляк вважає “Рамштайн” аналітичним центром, де обговорюється кожен новий етап війни. Він наголосив, що на даний момент важливо перехопити ініціативу на фронті. Для цього Україна гостро потребує ефективної бронетехніки, далекобійних ракет та авіації. На думку Подоляка, саме ці озброєння будуть предметом обговорення на “Рамштайні”-9.

Водночас, секретар РНБО Олексій Данілов анонсував “ще один прорив” у відносинах із партнерами. Подробиць він не навів, але повідомив, що в результаті дев’ятого “Рамштайну” Україна отримає “багато цікавих речей”.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...