В Івано-Франківську оновлюють міський пологовий будинок

Міський пологовий будинок активно оновлюється. Вже зовсім скоро від звичних зелених боксів із радянською плиткою в післяпологовому відділенні залишаться хіба голі стіни. А ще,...

Міський пологовий будинок активно оновлюється. Вже зовсім скоро від звичних зелених боксів із радянською плиткою в післяпологовому відділенні залишаться хіба голі стіни.

А ще, за словами головної лікарки пологового Марії Бойко, ці ж палати для спільного перебування матері та дитини планують зробити за новим проектом. Де передбачено душову кабіну, умивальник та туалет. А поки старі бокси перетворюють у сучасні палати, пологовий змінює також застаріле обладнання на новітні апарати. Завдяки волонтерам та грантовій підтримці, міський перинатальний отримав сучасну камеру для лапароскопічні та гістороскопічних операцій, а також сучасний ШВЛ для малюків C-PAP. Апарат для штучної вентиляції легень новонароджених вдалося отримати завдяки роботі гуманітарної організації «Step-in Україна». 

«Ми проводили незалежний конкурс серед лікарень, ми подивились відповідно до потреб і закупляли нове обладнання для лікарень. Я насправді сподіваюсь, що допомогу отримають саме кожна дитина, яка потребує невідкладної допомоги, буде мати змогу її отримати. Я сподіваюся, що кожна лікарня в Україні буде мати те обладнання, яке дозволить врятувати життя», – зазначила керівниця гуманітарної організації «Step-in Україна» Єлизавета Доценко. 

Ще один важливе сучасне обладнання для операційної купили українці, які проживають у Лондоні. Спеціальну камеру придбали за підтримки працівників Європейського банку реконструкції та розвитку. Українці Станіслав Супруненко, Назар Баранський та Олеся Дем’ян, які проживають у Великій Британії зібрали певні кошти, банк потроїв їх, і таким чином вдалося купити необхідне обладнання. 

«Основний наш куратор в тому банку – це є Стас Супруненко. Також там є люди, родом з Івано-Франківщини, які їм допомагають. Вони дізнались, що мій фонд допомагає діткам. І долучилися. Вони знаходяться у Великобританії, але родом вони з України. Сам Стас з Львівщини, а Назар з Олесею з Франківщини. Вони працюють в тому банку і таким чином вони долучилися і допомагають діткам. В нас основна така мета – це діти-сироти, і пологовий також, тому що тут народжуються дітки. Коли ми зустрілися з Марією Андріївною, вона сказала, що пологовий потребує камери, щоби проводити лапароскопічні та гістороскопічних операцій. Тому що це є таке невід’ємне, що їм потрібно в повсякденному житті», – розповіла директор фонду «Доброта до України» Ольга Маковійчук. 

Нове обладнання для міського перинатального центру – це крок уперед у якості надання медичних послуг. Заклад оновлюється і, на сьогодні, за словами головної лікарки МПЦ Марії Бойко, адміністрація намагається залучати якомога більше благодійників та волонтерів. 

«Сьогодні маємо нашу реанімацію, де є 6 місць і іноді діти потребують підтримки дихання. Тобто вони не можуть дихати через те, що легені не дозріли. Або якесь інше є захворювання легень, патологія легень. Ми тішимося, що нам і місто, і грантодавці надали обладнання, що в нас за 2 роки не було важких таких дітей. І не було випадків дитячої смертності. Це дуже добре. Це хороші показники того, що в нас хороші фахівці, і того, що ми маємо якісне обладнання, за допомогою якого ми виходжуємо цих дітей, тобто даємо шанс їм на життя», – розповідає головна лікарка Міського перинатального центру Марія Бойко. 

Міські лікувальні заклади повинні вийти на конкурентно здатний рівень із приватними, впевнений міський голова Руслан Марцінків. Завдання на сьогодні, – попри важкі часи в Україні, не дати занепасти, а навпаки розвинути до сучасного рівня установи, де люди зможуть якісно та результативно лікуватись. 

«Скажу як з фільму: виживуть найсильніші. Ті, хто виграють конкуренцію та надасть якісну медичну послугу. І тому, якщо комунальні заклади хочуть бути конкурентними, вони повинні підтягуватися, шукати допомогу, шукати гранти, шукати можливості, щоби заклади змінювалися. Також підставляє плече місто, виділяючи кошти на різне обладнання, і на різні ремонти, але віримо в те, що спільними зусиллями завжди легше це зробити», – зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

Також у міському пологовому очікують обладнання, яке місто закупило ще минулого року. Це новий рентгенапарат (рентгенкомплекс). Він є переносний, а тому лікарі зможуть використовувати для діагностики різних захворювань вагітних і породіль. 

Категорії
Місто
Новини
Loading...