Даємо 5 мільйонів на проекти

Конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування і громадянського суспільства незабаром стартує у Івано-Франківську. Загальний бюджет конкурсу складає 5 мільйонів гривень. І передбачає співфінансування...

Конкурс проєктів та програм розвитку місцевого самоврядування і громадянського суспільства незабаром стартує у Івано-Франківську.

Загальний бюджет конкурсу складає 5 мільйонів гривень. І передбачає співфінансування вартості самих проектів: 70% від міської ради і 30% від самих учасників конкурсу. 

«Учасниками конкурсу можуть бути: ОСББ міста, житлово-будівельні кооперативи, будинкові комітети, громадські та будівельні організації, а також безпосередньо мешканці тих будинків, які отримали дозвіл на від’єднання від централізованого опалення. Ці учасники конкурсу готують свій проект, готують відповідний кошторис на ті роботи, який вони хотіли би втілити в рамках проекту і надсилають його нам до 30 березня. Конкурсна комісія розглядає, затверджує список переможців і передбачає конкретне фінансування на кожний із проектів. Так на реконструкцію та модернізацію газових мереж для від’єднання від централізованого опалення, мешканці можуть претендувати на 140 тисяч від міської ради, при цьому доплатити на реалізацію проекту мінімум 60 тисяч гривень своїх коштів», – розповів керівник секретаріату Івано-Франківської міської ради Станіслав Козлов.

Людмила Бужмінська – голова ОСББ «Арматурник» від початку створення 2016 року. Розповідає, участь у конкурсах проектів та програм минулих років дозволила відремонтувати водогін у будинку та перекрити майже повністю дах. Цього року пані Людмила сподівається, що її ОСББ таки зможе за програмою співфінансування з містом завершити ремонт даху. 

«Ми спочатку зробили водогін холодної води поміняли повністю і поміняли дах. Водогін в нас коштує 50 тисяч ми заплатили, а решту заплатило місто. І дах в нас обійшовся в 160 тисяч – мешканці, а 340 тисяч заплатило місто. Ще залишилось в нас два під’їзди, остання коробка. Ще на цей рік ми будемо знову подавати проект на співфінансування, і думаєм, місто нам допоможе трохи, тому що треба трохи закінчити з дахом», – розповідає Голова ОСББ «Арматурник» Людмила Бужмінська.

11-й за ліком щорічний міський конкурс проектів та програм, зважаючи на ситуацію, особливий. Зважаючи на постанову Кабміну №590 в умовах воєнного стану, не всі проекти та програми підпадають під співфінансування. Пріоритетними є проєкти з енергозбереження. У категоріях громадських та благодійних організацій, в закладах освіти та культури конкурсна комісія в першу чергу обиратиме серед тих, хто займається волонтерською діяльністю: допомагає ЗСУ, ВПО, родинам та сім’ям потерпілих внаслідок війни.

«Це реальна підтримка, є певні обмеження постановою, що ми можемо фінансувати. Тому пріоритетом для нас є підтримка ОСББ, ЖБК в переході на індивідуальне опалення, а також енергоефективність – це заміна вікон, заміна лампочок на енергоефективні, тобто такі от проекти першочергово мають фінансуватися. Ну і також громадські організації, першочергово ми будемо підтримувати ті, які займаються волонтерською діяльністю, підтримкою збройних сил України, тому пріоритетно ці проекти теж будуть підтримуватися. Ну і інші програми. Франківці вже звикли, що освітні заклади повинні бути підтримані. Знову ж таки першочергово – це заходи безпеки наших дітей і також інші громадські об’єднання, які зможуть подавати такі проекти. Тому активно беріть участь до кінця березня можна подати заявку і перемогти. А те, що є співфінансування – це звичайно, добре, бо коли людина хоч трошки потратить кошти, вона тоді цінує ту працю, яка вкладається», – закликав до участі у конкурсі Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків

Проєкти на конкурс прийматимуть від з 1-го по 30-те березня 2023 року. Їх надсилати в електронній формі на скриньку [email protected]

Детальніше про умови участі – читайте тут: http://konkurs.mrada.if.ua/

Категорії
Гроші
Новини
Loading...