НАБУ та поліція відкрили справи проти “Великого будівництва” у Чукалівці

У селі Чукалівка, яке прилягає до Івано-Франківська, обласна влада у рамках програми президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво” у 2021 році вирішила розбудувати школу,...
У селі Чукалівка, яке прилягає до Івано-Франківська, обласна влада у рамках програми президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво” у 2021 році вирішила розбудувати школу, добудувавши дитячий садок, кілька класів та спортзал й здійснивши облаштування і благоустрій території.

Для цього у системі “Прозоро” відбувся конкурс, перемогу в якому одержало ТОВ “Украгробуд-Інвест”, постійний підрядник Управління капітального будівництва Івано-Франківської області, пише “Еспресо Захід“.

Згідно з умовами тендеру та договору №12Т, укладеного за результатами конкурсу 9 листопада 2021 року, роботи мали завершитись до 30 грудня 2022 року. Їх вартість становила трохи більше 45,6 млн грн.

Забудова, згідно з договором, мала складатися з дитячого дошкільного комплексу на 55 місць та шкільного підрозділу на 80 учнів. Згідно проєкту, в ході другої черги планували збудувати спортивну залу.

Проте на початку 2023 року, тобто вже після того, як спливли терміни виконання робіт, передбачені у договорі, будівництво ще далеке до завершення. За плакатом “Велике будівництво” видніється незавершена споруда, вочевидь, другої черги будівництва, тобто спортзал. Без даху, зовнішнього утеплення та штукатурки, вікон і дверей.

Також можна припустити, що це та споруда, яка перебувала в аварійному стані, і яку, згідно з планом робіт, мали частково демонтувати. У такому разі очевидно, що до другої черги робіт навіть не приступали. Звісно, що про жоден благоустрій та озеленення навіть не йдеться.

Яким же було наше здивування, коли надійні джерела повідомили редакції, що об’єкт… здано в експлуатацію. Втім не зрозуміло, хто підписав відповідні документи і куди поділись виділені на будівництво кошти.

Аби підтвердити свої припущення щодо несумлінності забудовника, Еспресо.Захід скерував офіційні запити у Івано-Франківську міську раду та обласну адміністрацію, УКБ Івано-Франківської області, місцеву Нацполіцію та Львівське територіальне управління НАБУ.

Як виявилося, історія з незавершеним спорудженням навчально-виховного комплексу обросла двома кримінальними справами та відмовою мерії Франківська брати його на свій баланс. Не бачать проблеми лише в обласній військовій адміністрації Про це свідчать відповіді на запити редакції “Еспресо Захід”.

Провадження правоохоронців

Першими провадження відкрили детективи НАБУ, які вивчили ймовірні зловживання на базі власного аналізу відкритих даних. Досудове розслідування почалося 26 грудня 2022 року “за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України”, тобто “привласнення, заволодіння чи розтрата чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем; вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб; в особливо великих розмірах; в умовах воєнного або надзвичайного стану”.

Санкція статті: “позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна”.

Провадження вже перебуває в активній фазі. 27 лютого за звернення детективів НАБУ Вищий антикорупційний суд надав доступ до документів ТОВ “Украгробуд-Інвест” у банках.

З поліції також відповіли, що слідчим відділом Івано-Франківського районного управління проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні від 12 січня 2023 року.

Воно відбувається за тією ж ст. 191 КК України, але ч. З, тобто за фактом “заволодіння бюджетними коштами за попередньою змовою із суб’єктами господарювання”.

Звинувачення висунуті службовим особам Управління капітального будівництва в Івано-Франківській області та суб’єкту господарювання, імовірно, ТОВ “Украгробуд-Інвест”, яке є підрядником будівництва.

Наразі досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, проводяться слідчі (процесуальні) дії, додали в поліції.

Завбачливість мерії Івано-Франківська

Також підтвердилась попередня інформація журналістів “Еспресо Захід” про те, що об’єкт так і не взяли на баланс Івано-Франківської міської ради, на території якої розташований цей навчальний комплекс.

У мерії “Еспресо Захід” повідомили, що для приймання-передачі об’єкта: “Нове будівництво навчально-виховного комплексу з використанням незавершеної будівництвом середньої школи на 11 класів” 3 листопада утворили комісію. 16 грудня вона провела обстеження будови і лише 3 лютого, згідно з листом виконкому Івано-Франківської міської ради № 71/01-16/05, проєктно-кошторисну документацію повернули в Івано-Франківську обласну військову адміністрацію через відсутність “правових підстав для прийняття даного об’єкту на баланс”.

Відзначимо, що у листі від міськради йдеться про розгляд документів про передачу лише першої черги будівництва, а це, згідно з проєктом, приміщення школи (4 класні приміщення на 80 учнів), дошкільної установи (на 55 місць), модульної газової котельні та підстанції, також благоустрій території та інженерні мережі. Тобто про готовність до передачі спортзалу, який входить до другої черги і теж мав бути готовий до кінця 2022 року – навіть не йшла мова.

Заслуговує на увагу і те, що міськрада почала процес прийому в експлуатацію ще у листопаді, а от ухвалила рішення про відмову у лютому – лише після відкриття двох проваджень. Розгляд тривав рівно 3 місяці.

Красномовна мовчанка обласної влади і замовника

Ще два запити були надіслані в Івано-Франківську ОВА та окремо в Управління капітального будівництва (УКБ) в Івано-Франківській області, яке фактично є підрозділом обласної адміністрації.

З ОВА 2 лютого надійшла лише відписка, що “відповідь на порушені питання буде надано в порядку та строки, передбачені законом”, дарма що легітимних 5 робочих днів уже минули, а інші установи належно надали відповіді.

А от основний замовник робіт – УКБ – взагалі ніяк не відреагувало на запит.

Тому вважаємо за потрібне наголосити, що тандем УКБ – Украгробуд-Інвест вже не один рік працюють разом і виконували не одне будівництво. Тож звертаємось до правоохоронців, щоби вони звернули увагу й на інші об’єкти цього “дуету”. Особливо зважаючи на те, що у судовому розгляді уже перебуває провадження поліції та військової прокуратури (№42020210220000052) щодо Украгробуд-Інвест, яке стосується підозри в імовірних зловживаннях при будівництві казарми для військових у Тернопільській області. Там вже активно тривають слідчі дії і проводяться обшуки.

Також редакції стало відомо про те, що вже після відкриття проваджень, публікації розслідування “Еспресо Захід” та скерування запитів, на будівельному майданчику навчального комплексу у Чукалівці знову з’явилась будівельна техніка і робітники. Що вони там робили – достеменно не відомо, але, можна припустити, просто “замітали сліди” та доробляли те, що їм належало завершити ще до нового року.

Категорії
Трафунки
Новини
Loading...