У Боднарові таки буде притулок для 23 вимушених переселенців

16 березня відбулося пленарне засідання позачергової сесії Калуської міської ради, на якому депутати погодили три проєкти рішень, які стосуються влаштування притулку для вимушених переселенців...

16 березня відбулося пленарне засідання позачергової сесії Калуської міської ради, на якому депутати погодили три проєкти рішень, які стосуються влаштування притулку для вимушених переселенців у селі Боднарів Калуської громади.

Зокрема на розгляд сесії винесли питання «Про тимчасове розміщення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих  осіб в частину будівлі за адресою: с. Боднарів, вул. Галицька, 66 (ІІ поверх)», інформують “Вікна”.

За ним пропонують визначати частину будівлі площею 230,5 кв. метра за адресою: с. Боднарів, вул. Галицька, 66, (ІІ поверх), що знаходяться на балансі управління комунальної власності Калуської міської ради, для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб. Управління комунальної власності має організувати тимчасове проживання та утримання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб за цією адресою. Облаштувати тут прихисток має намір Благодійний фонд «Мув Юкрейн».

Рішення пов’язане з тим, що у Боднарові є конфлікт щодо розміщення переселенців саме за цією адресою. Так будівлю на вул. Галицькій, 66 у 1990-х роках розпаювали — частина мешканців Боднарова отримали майнові паї на неї. Люди хотіли бачити тут амбулаторію, тож саме під її розташування вони безплатно передали свої майнові паї сільській раді. А коли постало питання прихистку, люди звернулися, оскільки це суперечить попереднім домовленостям, за якими вони відмовилися від своєї власності. Тож рішенням, яке винесли на розгляд депутатів, мали намір зафіксувати, що переселенці тут проживатимуть тимчасово, громада приміщення не втрачає і згодом може використовувати на інші потреби.

Начальник управління комунальної власності Олександр Челядин нагадав, що Благодійний фонд «Мув Юкрейн» торік облаштував прихисток для вимушених переселенців у селі Мостище Калуської громади — у 100-літньому приміщенні колишньої школи.  Зараз тут проживає 21 людина. Окрім того,  тривають роботи з ремонту будівлі на вул. Коцюбинського у Калуші, які теж фінансує «Мув Юкрейн»: тут буде створено умови для проживання 45 вимушених переселенців. У притулку на вул. Коцюбинського завершують утеплення зовнішніх стін та ремонт фасаду, залишилося ще провести реконструкцію очисних споруд (ці роботи планують фінансувати з міського бюджету, кошторис становить близько півмільйона гривень). За словами Олександра Челядина, зараз у цей прихисток вже завозять меблі, а роботи з очисними спорудами займуть близько тижня.

Наступним проєктом благодійного фонду має стати прихисток у Боднарові, де планують створити умови для тимчасового проживання 23 людей. Нагадаємо, раніше міська рада також погодила Меморандум з «Мув юкрейн» щодо влаштування прихистку для вимушених переселенців у калуському закладі дошкільної освіти «Зірочка», який тривалий час не використовується (для проживання 240 вимушених переселенців). Окрім того, на цій же сесії з міського бюджету виділили 815 тис. гривень на проєктні роботи з реконструкції «Зірочки» на гуртожиток для проживання внутрішньо переміщених осіб.

На сесії депутатка Калуської міської ради Галина Матківська запропонувала доповнення до проєкту рішення. А саме пропонувала вказати, що частина будівлі для розміщення прихистку передбачена під амбулаторію (в майбутньому), а також, що тимчасово проживати люди у прихистку зможуть до 5 років. Втім обидві пропозиції депутати відхилили. Зокрема, як зазначив міський голова Андрій Найда, фіксувати терміни неправильно, оскільки невідомо коли відбудуть зруйноване житло і люди зможуть повернутися додому.

Крім того, розгортати амбулаторію на другому поверсі будівлі на вул. Галицькій, 66 у Боднарові не планують, кілька місяців тому міський центр первинної медико-санітарної допомоги відмовився від цих приміщень. Як пояснив керівник центру, депутат міської ради Михайло Гаврилишин, зараз на першому поверсі розташований фельдшерсько-акушерський пункт, який функціонує в режимі амбулаторії (тут веде прийом лікар). Причому ФАП займає лише частину першого поверху, а наявних приміщень достатньо для амбулаторії, включаючи денний стаціонар і фізкабінет. Також Михайло Гаврилишин, нагадав про те, що міський центр оптимізує площі. Наприклад, амбулаторія в Голині раніше займала два поверхи, а зараз — один (другий поверх теж передали громаді).

Також на сесії прозвучало, що амбулаторія в Копанках займає площу 94 кв. метри, а в Ямниці з населенням 7 тис. – близько 300 кв. метрів. Тому для Боднарова з 2,5 тис. населення амбулаторія на 500 кв. метрів — занадто.

У підсумку міська рада погодила тимчасове проживання вимушених переселенців у Боднарові. Іншим рішенням депутати затвердили  відкладений на попередній сесії проєкт Меморандуму про взаєморозуміння  з Благодійним фондом «Мув юкрейн», який стосується цього приміщення. А саме, згідно із затвердженим Меморандумом, сторони об’єднують свої зусилля для здійснення заходів, направлених на покращення умов проживання та адаптацію внутрішньо переміщених осіб спрямованих на створення належних санітарно-гігієнічних умов у центрі перебування внутрішньо переміщених осіб у притулку за адресою: с. Боднарів,  вул. Галицька, 66 (ІІ поверх).   Зокрема благодійний фонд надає підтримку у таких напрямках як замовлення та постачання обладнання і будівельних матеріалів та укладання договору підряду з виконавцем для здійснення ремонтних робіт та підготовки об’єкта для розміщення внутрішньо переміщених осіб.  У Меморандумі також вказано частки співфінансування проєкту – від благодійного фонду «Мув Юкрейн» вона становить 90%, від Калуської міської ради – 10%.

Третім рішенням депутати затвердили Меморандум про взаєморозуміння між Калуською міською радою та Благодійною організацією «ДЕСПРО». Йогом метою теж є створення належних умов проживання для вимушених переселенців у притулку на  другому  поверсі будівлі амбулаторії  в селі Боднарів, на вул. Галицькій, 66.

За Меморандумом, ця благодійна організація бере на себе облаштування кухонної кімнати, їдальні та двох туалетних кімнат.

У підсумку кожна благодійна організація фінансуватиме окрему частину робіт для підготовки приміщення під притулок і працюватимуть вони спільно. І, як зазначив Олександр Челядин, те, що частину робіт фінансуватиме «ДЕСПРО» для громади вигідно, оскільки ця благодійна організація забезпечить проєкт на 100%, без співфінансування з бюджету громади.

Категорії
Прикарпаття
Новини
Loading...