Бюджет участі: 38 ініціатив франківців втіляться в життя

Ідеї, які змінять наше місто на краще, скоро будуть реалізовані. Сьогодні переможці «Бюджету участі» отримали сертифікати. Загалом цьогоріч на програму подавалися проекти у 4...

Ідеї, які змінять наше місто на краще, скоро будуть реалізовані. Сьогодні переможці «Бюджету участі» отримали сертифікати. Загалом цьогоріч на програму подавалися проекти у 4 категоріях:

– Зелені проекти;- Благоустрій малих вулиць;- Інший благоустрій;- Освітні проекти – це щорічна рубрика. Вона єдина, яка не змінилася зовсім в цьому році. І переможцями стали 38 ініціатив. За категоріями: 5 з них – ремонти малих вулиць, 4 – «Зелені проекти» і найбільше переможців – у категорії «Освітні проекти».   «Бюджету участі в Івано-Франківській громаді стартував в 2016 році. Ми були одні з перших в Україні, хто впроваджував цей проект, сума тоді складала 50 тисяч гривень. У нас було мало проектів, але ми почали і задали темп майже всій Україні. І досі до нас телефонують і запитують, як ми впроваджуємо Бюджет участі під час війни, як ми його впроваджували під час пандемії. Наразі суми доходять до мільйонів і беруть участь у голосуванні 35-40 тисяч людей. Зараз «Бюджет участі» набрав свої масштаби і продовжує втілювати ідеї в життя», –  розповідає заступниця міського голови, директор Департаменту освіти та науки Вікторія Дротянко.

Координатор програми «Бюджет участі» в Івано-Франківській міській територіальній громаді Христина Гнатів, каже, що цього року їх було достатньо. Тож і обирати було з чого.  «На старті подачі трохи хвилювались, чи буде взагалі голосування, бо люди спочатку були не дуже активні. Але, як завжди, все відкладається до останнього моменту. І в останній тиждень все добрало свою кількість. Відповідно відбулось голосування: були і ті, хто перемогли, і ті, хто програли, на жаль. Завжди рекомендую тим, хто програв в одному році – подаватися в наступному. Вони вже знають, як це працює, тому, впевнена, зможуть перемогти в наступному році», – каже координатор програми.  Цього року програма дещо відрізнялась від попередніх. «Найперше тим, що це воєнний час. Насправді, ми не розраховували на велику активність ні в голосах, ні в подачі. І насправді в подачі було трохи менше людей, ніж зазвичай, але не критично менше. Щодо голосування – то це перевершило всі мої очікування. Бо проголосувало майже стільки, скільки і у мирний час. Нам багато закидали в мережах, що це не на часі, що є глобальніші потреби, що у нас війна в країні. Так, війна в країні є, але ми тилове місто, і вважаю, що можуть відбуватися такі програми. Бо ми живемо в цьому місті, в людей є свої запити і потреби»,- додає Христина Гнатів.  А ще цього року мали нововведення – проекти, спрямовані на озеленення. 

«Наш будинок дуже маленький – 35 квартир, тому зібрати голоси було майже нереально, але я ризикнула і подала на озеленення прибудинкової території на Заклинських, 13. Ми зібрали голоси і увійшли в трійку. Будемо садити кущі, дерева, щоб територія була окрасою міста, бо ми знаходимось в центрі міста і також це важливо для екології. Ми і наші діти дихаємо цим повітрям. Подали проект на суму майже 200 тисяч гривень. Надіємось, що вдасться швидко його реалізувати»,розповідає Алла Тутка, голова ОСББ «Сучасне життя».

Автором одного з проектів став Олег Маг, практичний психолог Ліцею №7. Він подавав свою ідею у категорії «Освітні проекти».   «Це великий освітній проект на облаштування, модернізацію, нашої їдальні. Є велика необхідність в цьому для того, щоб підростаюче покоління могло прийти, гарно поїсти, в приємній обстановці, щоб було смачно, тепло, корисно. Мені дуже подобається цей проект тому, що він дійсно дає можливість реалізувати ті задуми, думки, які заклад освіти не має можливості самостійно реалізувати. Але має плани, бачення, відповідно ми беремо участь і держава та місто нам допомагають. Участь брав перший раз і одразу переміг. Я недавно працюю в цьому закладі і був радий долучитися. Подаватимусь ще, бо це дає великі перспективи», – зазначає один із переможців програми Олег Маг«Наш проект – це велодоріжка від Велесу до коледжу, сума – 500 тисяч. Це проект з категорії  «Інший благоустрій». Виграти вдалося завдяки командній роботі і працівників, і повнолітніх дітей, які там вчаться, і їхніх батьків. Тобто усіх людей, які зацікавлені в нашому навчальному закладі та навчанні наших студентів. Багато студентів приїжджають на пари на роверах, а коли буде гарна доріжка, думаю, нею скористаються і викладачі», – каже Олександр Іванов, викладач Коледжу електронних приладів ІФНТУНГ.

Міський голова привітав переможців та закликав подаватися на програму й наступного року:

«45 тисяч франківців проголосували. Вважаю, що це великий успіх у цей час. Люди хочуть щось змінювати, вони вважають, що вони можуть впливати на розподіл бюджету, можуть впливати на владу, а Бюджет участі – це один з механізмів впливу на міську владу і на розподіл коштів в місті. Тому вітаю всіх переможців. Ті, хто не перемогли, не засмучуйтесь. Ми також врахуємо результати голосування ще в інших програмах, і деякі вулиці зробимо не в Бюджеті участі. Але наголошую, що наступного року можна дещо сильніше попрацювати і виграти в програмі», – резюмував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Невдовзі на всіх переможців чекає етап реалізації проектів. А також, нагадаємо, що один з проектів  – ремонт вулиці Нової, який зняли з голосування, місто профінансує в пам’ять про автора загиблого Героя Віталія Мерінова.Список проектів-переможців:

Благоустрій малих вулиць

1.      Благоустрій та відновлення дорожнього покриття проїзд від вулиці К. Данила до Південного бульвару

2.      Відновлення дороги до садівницьких товариств “Прогрес ІФ”, “Магістраль”, “Геолог”, “Патріот”

3.      Ремонт вул. Гуцуляка (дорога до річки на Каскаді)      

4.      Влаштування дорожнього покриття в урочищі Дем’янів Лаз   (від вулиці Дем’янів Лаз до заїзду на території СТ “Ветеран”)

5.      Влаштування дорожнього покриття вулиці Сагайдачного в селі Черніїв          

Зелені проєкти:

1.      “Компостуй – Франківськ рятуй”. Івано-Франківська міська дитяча екологічна станція. Компостна яма

2.      Зелений простір, що об’єднує два села (Березівка – Братківці)

3.      Озеленення території по вул.Заклинських, 13

4.      Озеленення та благоустрій сільського озера в селі Тисменичани       

5.      Зелений дворик (Української дивізії 13)            

Інший благоустрій:

1.      Безпека освітнього процесу в Івано-Франківській дитячій музичній школі №3 (ремонт укриття).

2.      Пішохідна (велосипедна) доріжка “Велес” – Коледж електронних приладів

3.      Облаштування дитячого майданчика на вул. Галицька 64В

4.      Благоустрій спортивного майданчика ЖК Річковий Парк 2

5.      Тротуар по вулиці Шкільна в селі Драгомирчани

6.      Березівські автобусні зупинки – комфорт пасажирів

7.      Тренувально-вигульний майданчик для собак в Парку ім. Тараса Шевченка

8.      Благоустрій літньої площадки будинку культури с.Радча

9.      Благоустрій пішохідної доріжка та відпочинкової зони (Хоткевича 44Г, ОСББ «Затишок 6»)

Освітні:

1.      Спортивний комплекс просто неба на території ліцею №23 імені Романа Гурика

2.      Ліцей №21 імені Євгена Коновальця. Облаштування укриття №2.

3.      Облаштування приміщення укриття (коридорів) Ліцею №10

4.      Освітній простір Ліцею №16

5.      Ремонт системи опалення та водопроводу Ліцею ім. В. Чорновола Івано-Франківської міської ради

6.      Безпечне укриття Ліцею №20

7.      Сонячна електростанція – майбутнє ліцею (Ліцей №15)

8.      Витяжки в укритті Ліцею №11

9.      Модернізація кухонного обладнання їдальні ліцею №1

10.   Енергоефективне освітлення та ремонт коридорів Крихівецького ліцею

11.   «Заміна вікон і дверей – запорука енергозбереження і безпеки в ліцеї» (25 ліцей)

12.   Облаштування санітарної кімнати у Черніївському ліцеї

13.   Благоустрій пішохідної доріжки (Софії Русової)

14.   Сучасний спортивний майданчик ЗДО № 3 “Бджілка”

15.   Проект дитячого майданчика на території ЗДО 37 “Джерельце”

16.   Затишна їдальня Ліцею №7 – втілення мрії учнів, які тут навчаються

17.   «Модернізація освітнього простору в ЗДО №1 «Калинонька»

18.   Простір СПОРТивних можливостей ліцею № 6 ім. І. Ревчука

19.   Сучасні двері – тепло дітям (Каміннецька гімназія)

Категорії
Життя
Новини
Loading...