Перевірка укриттів: очільник Франківська провів рандомний рейд сховками для людей

Після трагічних подій у Києві, коли загинули люди, намагаючись потрапити до укриття, у Івано-Франківську перевірили сховища. Міський голова Руслан Марцінків разом із місцевими ЗМІ...

Після трагічних подій у Києві, коли загинули люди, намагаючись потрапити до укриття, у Івано-Франківську перевірили сховища. Міський голова Руслан Марцінків разом із місцевими ЗМІ зробив рейд, обравши випадкові адреси укриттів.

На перевірку виїхали від адмінбудинку, через вулицю Привокзальну. Там же, не попереджаючи адміністрацію, заїхали до поліклініки №5. Сховище медзакладу може вмістити до 100 людей одночасно. Тут зроблено сучасний ремонт, є питна вода і, що дуже важливо, – є два виходи. Утім цей сховок розрахований на недовге перебування людей. Однак, у будь-який час доби сюди можна прийти під час повітряної тривоги.
«Є укриття правильні, цивільного захисту, а є укриття пристосовані. Тому що в усіх укриттях в поліклініках вентиляція є природньою. Штучної вентиляції притяжної/витяжної немає, тому ці укриття розраховані на недовге перебування. Тут є два виходи, можна розміститися в повний зріст. Також є аптечка та питна вода.Сторожі про це повідомлені. Звичайно, що є людський фактор, що вони переживають, але знову ж таки всі мають тривожні кнопки. Ми знаємо, що є війна і життя кожної людини важливе», – розповідає директорка КНП «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги» Ольга Савчук.

Другою локацією, куди вирушив голова із журналістами – тролейбусне депо. Тут за двома масивними залізними дверима відкривається сховище, облаштоване усім необхідним. Цей об’єкт цивільного захисту розрахований на майже 3 сотні людей. Колись приміщення збудоване власне, як сховище. Тут працює радіо, є два виходи, вмонтований генератор. А саме бомбосховище придатне і на випадок ядерної атаки. І тут, запевняє заступник директора комунального підприємства, двері відкриті завжди і для всіх у випадку повітряної тривоги.

«Ми приймаємо всіх. Ми відкриті, підприємство відкрите, бомбосховище відкрите. Раніше люди приходили, але, як ми знаємо, сьогодні мешканці вирішили не ховатися чомусь. Насправді тривоги є і наші працівники так само заходять в бомбосховище, коли є повітряна тривога. Ми відкриті 24/7 і приймаємо людей», – каже заступник директора КП «Електроавтотранс» Андрій Тютюник.

Наступним об’єктом перевірки стало укриття у житловому будинку. Щоби довести, що наперед сховища не готували, адресу назвали самі журналісти. Отож, Хіміків 17. Багатоповерхівка розташована неподалік тролейбусного ДЕПО. Сховок тут розташований у підвалі співвласників багатоквартирного будинку. Його стан зовсім не такий, як у попередніх комунальних установах. Павутина, порохи та де-не-де сміття. Заступник директора управляючої компанії КП «Комфортний дім» Ярослав Баб’як каже, це власність самих мешканців будинку. На їх прохання працівники підприємства винесли сміття та підсушили в підвальному приміщенні підлогу. 

«Це не сховище, а тимчасове укриття певного будинку. Ми його не облаштовували як повноцінне укриття. Це локальне сховище у надзвичайних ситуацій. Проблема є в тому, що будь-який підвал – є власністю співвласників багатоквартирного будинку. І вони утримують тут своє майно, тому його закривають», – каже заступник директора КП «Комфортного дім» Ярослав Баб’як.

Щодо подібних укриттів у житлових будинках міський голова Руслан Марцінків висловив свою думку, запропонувавши самим мешканцям спільними зусиллями привести його до ладу. Якщо нададуть доступ управляючій компанії, то «Комфортному дому» допомогти в облаштуванні сховища. Остання, четверта локація – це ліцей №24. Тут навчаються понад півтори тисячі учнів. Окрім того, тут довгий час жили переселенці. Тут є окремо два сховища: для молодших класів та старшої школи. Початкові класи у час повітряної тривоги ідуть до актової зали, старшокласники – до підвалу, де може вміститись близько 700 людей.

«Ми навчені, що сховище завжди відчинене. Жителі Пасічної завжди можуть прийти сюди. Проблема залишається в тому, що потрібно переконувати людей йти до бомбосховища під час тривоги. Вночі до нас може прийти будь-хто. А під час навчального процесу укриття тільки для учнів та працівників. На час літніх канікул ми відкриті для мешканців мікрорайону», – переконує директор ліцею №24 Ігор Мельничук.

Щотижня сховища у місті перевірятимуть. Для цього міський голова створив спеціальну комісію. Однак, за словами Руслана Марцінківа, необхідно і мирним мешканцям тилового Івано-Франківська пам’ятати, що у країні війна. І наше місто не застраховане від надзвичайних ситуацій у результаті атаки ворога.

«З мешканцями необхідно працювати. Обговорювати та пояснювати людям про їх безпеку. Загроза залишається, ворог стає дедалі жорстокішим. На сьогодні ми вже знаємо, що російські дрони можуть долати велику відстань, дістаючи і нашого міста. Завдяки трагічній ситуації у Києві, робота над покращенням та відповідністю сховищ у Івано-Франківську буде тривати і посилюватися. А франківців просимо відповідальніше ставитися до свого життя. І у разі повітряної тривоги зайти до безпечного місця», – резюмував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

А перед об’їздом сховищ Руслан Марцінків зібрав нараду зі своїми заступниками та представниками освіти, підприємств, установ та організацій, у відомстві яких перебувають споруди цивільного захисту. Також присутніми були правоохоронні органи. Міський голова видав розпорядження про організацію вільного доступу до укриттів. Також доручив, щоби на кожному такому об’єкті була інформаційна табличка з іменем та номером телефону контактної особи, відповідальної за сховище. Відомо також, що заклади освіти будуть також приймати людей. Однак за винятком чергових садочків. У них влітку будуть діти, а під час навчального процесу приймати людей дошкільні заклади не можуть. 

ІНТЕРАКТИВНА КАРТА ЗАХИСНИХ СПОРУД ТА УКРИТТІВ за посиланням: bit.ly/43J1WkR

Категорії
Новини
Новини
Loading...