У Нацбанку відреагували на чутки щодо контролю витрат українців: кого і як це стосуватиметься

Як повідомила прес-служба центробанку, у листі НБУ, який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб. У Нацбанку заявили, що чутки, які почали...

Як повідомила прес-служба центробанку, у листі НБУ, який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб.

У Нацбанку заявили, що чутки, які почали з’являтися у соцмережах щодо того, що будуть збиратися дані про витрати з карток українців і передаватимуться в НБУ не відповідають дійсності.

Як повідомила прес-служба центробанку на своїй сторінці у Facebook, у листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб. Зазначається, що Національний банк надіслав банкам лист-нагадування, мета якого – звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. 

“Запитувані дані не передбачають збору інформації, персональних даних фізичних осіб. Національний банк з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг – юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції”, – йдеться в повідомленні.

“Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України. Так, аналіз такої узагальненої інформації дав змогу Національному банку виявити проблематику використання послуг банків, у тому числі електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу”, – йдеться в повідомленні.

Категорії
Гроші
Новини
Loading...