Обмінники зобов’язали приймати старі та зношені банкноти

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників у зв’язку з частими випадками, коли в українців відмовляються приймати старі чи зношені банкноти...

Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінників у зв’язку з частими випадками, коли в українців відмовляються приймати старі чи зношені банкноти доларів. 

Про це пише Економічна Правда.

Зокрема, Національний банк скасував вимоги щодо частково пошкоджених банкнот. Такі вимоги містили опис зношених банкнот, або банкнот, які мали плями, потертості, штампи тощо, але які і банки, і небанківські обмінники все одно були зобов’язані приймати у клієнтів.

“Всі банкноти іноземної валюти, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів, повинні прийматися до обміну. Це виключає вплив “людського фактору” на визначення ступеня зношеності банкноти”, — пояснюють у Нацбанку.

Іншими словами, НБУ заборонив банкам та небанківським обмінникам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, справжність якої підтверджує спеціальне лічильне обладнання.

Водночас варто зазначити, що банки та небанківські обмінники все ще можуть відмовити у прийомі банкнот іноземної валюти, однак лише у разі, якщо такі банкноти є сильно пошкодженими (наприклад, розірваними навпіл, обпаленими, зафарбованими, або такими, що мають суттєві друкарські дефекти тощо).

Такі банкноти банки можуть взяти у клієнтів в межах процедури інкасо, яка передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту, яке українсткий банк може отримати від свого іноземного банка-кореспондента. 

Категорії
Гроші
Новини
Loading...