Антимонопольний комітет оштрафував “Надвірнаводоканал” за порушення

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції дії комунального підприємства «Надвірнаводоканал» (Івано-Франківська обл.). Відповідач встановлював...

Адміністративна колегія Західного міжобласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала порушенням законодавства про захист економічної конкуренції дії комунального підприємства «Надвірнаводоканал» (Івано-Франківська обл.).

Відповідач встановлював в Технічних умовах на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення не передбачені законодавством додаткові умови та вимоги.

Під час здійснення заходів державного контролю за дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції Відділенням було проведено дослідження діяльності суб’єктів господарювання на ринку надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення в частині видачі технічних умов в межах м. Надвірна (Івано-Франківська обл.).

В результаті з’ясувалося, що КП «Надвірнаводоканал» для видачі технічних умов на приєднання до систем підприємство витребовує у замовників копії документів, що підтверджують право власності на об’єкт, свідоцтво про державну реєстрацію, дозвіл на виконання будівельних робіт тощо. Не надавши такі документи, споживач не мав можливості отримати технічні умови на приєднання. Такі вимоги не передбачено Правилами користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України 27.06.2008 №190.

Окрім цього, підприємство включило в технічні умови на приєднання вимогу щодо встановлення лічильника води певного метрологічного класу, що теж не передбачено чинними нормативно-правовими актами. Такі дії КП «Надвірнаводоканал» можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів та були б неможливими за умов існування конкуренції на ринку.

У зв’язку зі встановленими фактами, Адміністративна колегія Західного МТВ АМКУ 6 липня 2023 року визнала дії комунального підприємства «Надвірнаводоканал» порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, оштрафувала підприємство за кожне порушення на загальну суму 68 000 грн.

Категорії
Трафунки
Новини
Loading...