В Івано-Франківській ОВА відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Під керівництвом заступниці голови обласної державної (військової) адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Івано-Франківської обласної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на території області....

Під керівництвом заступниці голови обласної державної (військової) адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Івано-Франківської обласної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на території області.

Пише  Івано-Франківська обласна військова адміністрація.

У роботі засідання також взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів обласної державної (військової) адміністрації, представники благодійних та громадських організацій тощо.

Розпочинаючи засідання, голова ради Людмила Сірко зазначила, що на засіданні розглянули надзвичайно важливі питання у сфері охорони здоров’я, зокрема щодо ранньої діагностики захворюваності на ВІЛ/СНІД та туберкульоз. Важливо першочергово виявляти інфекційні захворювання.

Наголошувалося на важливості проведення інформаційних кампаній щодо обстежень, надання необхідних консультацій для пацієнтів, збереження доступності діагностики туберкульозу, ВІЛ/СНІДу з метою раннього виявлення захворілих, якнайшвидшого залучення їх до лікування, недопущення інфікування членів сімей та близького оточення, а також роботи фахівців моніторингових комісій у прикарпатських закладах охорони здоров’я, які проводять оцінку роботи з раннього виявлення, профілактики та амбулаторного лікування туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу на Прикарпатті.

Під час наради обговорювали питання щодо стану профілактики, раннього виявлення та амбулаторного лікування пацієнтів з туберкульозом та ВІЛ в центрах первинної медико-санітарної допомоги Надвірнянського району.

Реагуючи на проблематику інфекційних захворювань, керівництво області наголошувало на важливості скринінгових анкет, активізації обстеження всіх пацієнтів з підозрою на туберкульоз методом GENE-XPERT, дотримання алгоритму діагностики, лікування пацієнтів сімейними лікарями, забезпечення необхідної кількості туберкуліну задля проведення туберкулінодіагностики, безкоштовному забезпеченні закладів охорони здоров’я швидкими тестами на ВІЛ для раннього виявлення цієї інфекції в осіб з числа уразливих до ВІЛ груп та загального населення. Адже лікування інфекційних хвороб проходить значно легше і дешевше при умові їх раннього виявлення.

Також учасники засідання заслухали інформацію про доконтактну профілактику ВІЛ та регіональну стратегію впровадження, стан проведення замісної терапії для споживачів опіоідів, а також виступили інші доповідачі стосовно профілактики ВІЛ, забезпечення препаратами для лікування ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД, ведення пацієнтів з туберкульозом, ВІЛ на амбулаторному етапі. За результатами обговорення учасники наради ухвалили відповідні рішення.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...