Шанс стати батьками: ЧОМУ ВІЙСЬКОВИМ ВАРТО ЗБЕРЕГТИ СВІЙ ГЕНЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ

У Прикарпатському центрі репродукції людини для військовослужбовців та військовослужбовиць діє послуга безкоштовного замороження репродуктивних клітин. Завдяки цьому можна відтермінувати вагітність та зберегти свій біоматеріал у...

У Прикарпатському центрі репродукції людини для військовослужбовців та військовослужбовиць діє послуга безкоштовного замороження репродуктивних клітин.

Завдяки цьому можна відтермінувати вагітність та зберегти свій біоматеріал у тому стані, в якому він був під час замороження. Такою послугою скористалися вже 176 військових. Про це МІСТУ розповіла ембріологиня Марія Макулович.

“Репродуктивне здоров’я є фундаментальною складовою загального здоров’я та добробуту людини. Профілактика проблем репродуктивного здоров’я сприяє здоров’ю жінок, чоловіків та розвитку стійких сімей. На даний час наша країна в стані війни, а отже в стресовому стані, який може нашкодити здоровʼю, в тому числі і репродуктивному”, – каже медикиня.

“Нульовий день” для клітин

Кріоконсервація – це процес заморожування біологічних матеріалів (сперматозоїди, яйцеклітини, ембріони тощо) з допомогою кріопротекторів, і зберігання такого матеріалу відбувається в рідкому азоті, температура якого -196°C.

Кріоконсервація використовується для зберігання біологічних матеріалів в стані, що призупиняє біологічні процеси та дозволяє зберегти їх на довгий період часу.

“Зазвичай, біоматеріал заморожують чоловіки чи жінки репродуктивного віку, які на даний час не в парі, або найближчим часом не планують вагітність, але хочуть зберегти здатність бути батьками через 10-15 років. Погодьтеся, за такий тривалий час може змінитись абсолютно все, в тому числі і якість репродуктивних клітин. Також, є велика кількість військових репродуктивного віку, які мають бажання в майбутньому бути батьками, але переймаються через великий ризик отримання травм, тому це питання зараз дуже актуальне”, – додає ембіологиня.

В такому стані клітини можуть зберігатися надзвичайно довго. Рекорд зберігання 30 років. Є підтверджені дані про перенесення ембріона, який пробув у замороженому стані 30 років і народження здорової дівчинки.

Уся програма безкоштовна

Для всіх чоловіків чи жінок, які проходять військову службу, пропонують звернути увагу на програму «Збереження фертильності» для того, щоб забезпечити свою впевненість в майбутньому батьківстві.

Збереження фертильності – це збереження здатності людини мати дітей, яка може порушитись через постійний стресовий стан, переохолодження, відсутність коректного режиму «робота-відпочинок», травмування, тобто все, що є у військового, який виконує завдання.

В Прикарпатському центрі репродукції людини діє програма безкоштовного заморожування сперматозоїдів для військових, які служать в ЗСУ, ТРО чи є в складі добровольчих батальйонів. Для кожного військовослужбовця формують чотири дози матеріалу, який за потреби буде розморожений та використаний для спроби вагітності.

Варто додати, що державна програма діє в медзакладі з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...