Чому не вдається завагітніти. Перші ознаки безпліддя

З фізіологічного погляду зачаття – це складний процес. Навіть у цілком здорових партнерів воно часто відбувається не відразу. Які ж перешкоди можуть виникати на...

З фізіологічного погляду зачаття – це складний процес. Навіть у цілком здорових партнерів воно часто відбувається не відразу.

Які ж перешкоди можуть виникати на шляху до бажаної вагітності? Про ймовірні причини та перші ознаки безпліддя МІСТУ розповіла лікар гінеколог-ендокринолог, репродуктолог, кандидат медичних наук Наталія Бурко.

“Безпліддя – це проблема, з якою стикається на сьогодні в Україні близько 20% подружніх пар, тобто кожна п’ята пара в репродуктивному віці не може зачати дитину. Безпліддя було і залишається не тільки серйозною внутрішньосімейною проблемою, а й соціальною, від якої знижується репродуктивний потенціал і погіршується демографічна ситуація в державі”, – каже Наталія Бурко.

Безпліддя може бути обумовлено порушеннями з боку здоров’я як жінки, так і чоловіка. Чоловіче безпліддя зустрічається майже з однаковою частотою, що й жіноче безпліддя, а в 10% випадків воно має змішаний характер і вимагає обстеження обох партнерів.

Жіноче безпліддя

Найбільш частими причинами жіночого безпліддя можуть бути наступні порушення з боку статевої системи:

  • Трубний фактор – найчастіше це непрохідність маткових труб, порушення їхньої перистальтики, коли запліднена яйцеклітина не може потрапити у порожнину матки;
  • Матковий, цервікальний фактор – зачаття неможливе через первинні чи вторинні дефекти матки, аномалії її будови чи розташування, наявність пухлини, поліпу у матці чи шийці матки;
  • Ендокринний фактор – гормональні порушення, які впливають на функціональну активність яєчників і призводять до неповноцінної овуляції чи її відсутності;
  • Інфекційні чинники – найчастіше це перенесена хламідійна інфекція, гонорея призводять до запальних змін внутрішніх статевих органів та формуванню злукового процесу у малому тазу, що призводять до проблем з зачаттям.
  • Імунний фактор-непліддя обумовлене відторгненням імунною системою жінки сперматозоїдів або ембріона.

Чоловіче безпліддя

Зі сторони чоловіка найбільш поширені причини, які можуть ускладнювати процес запліднення – це зміна показників спермограми (зменшений об’єм еякуляту, мала кількість сперматозоїдів чи їх повна відсутність, знижена рухливість сперматозоїдів) еректильна дисфункція, аномалії статевих органів.

Чому вагітність не настає

Відсутність настання вагітності може бути обумовлене однією із вищевказаних причин або одразу поєднанні декількох факторів.

“У 10% подружніх пар, якби це не було парадоксально, навіть після повноцінного обстеження, виявити причину непліддя не вдається, тоді говоримо про так зване ідіопатичне безпліддя. Сюди ж можемо віднести стрес – індуковане безпліддя, оскільки проблема непліддя для багатьох сімейних пар є емоційно виснажливою ситуацією:це страх перед невдачею досягти бажання довгоочікуваного батьківства, це зниження самооцінки через неспроможність зачати дитину, це психологічний стрес перед самим процесом лікування непліддя і багато інших тривожних станів, які впливають на психоемоційний стан подружжя”, – зазначає Наталія Бурко.

Дані багатьох досліджень підтверджують, що порушення психоемоційної рівноваги жінки може бути як причиною безпліддя, так і його наслідком.

Перші ознаки безпліддя

Основним проявом, який може насторожити сімейну пару, втому, що вони стикнулися з проблемою непліддя – це відсутність настання вагітності у жінок віком до 35 років впродовж року активного статевого життя, без використання будь-яких засобів контрацепції.

Якщо, паралельно з цим у подружжя відмічаються нижчеперелічені стани й супутні захворювання, такі як:

  • проведені в минулому у жінки оперативні втручання на черевній порожнині, внутрішньоматкові маніпуляції, аборти;
  • перенесені інфекційно-запальні захворювання органів малого таза подружньою парою;
  • розлади менструального циклу у жінки, негативні тести на овуляцію;
  • болючий статевий акт;
  • раніше діагностовані жінкою гінекологічні захворювання ендометріоз, СПКЯ.
  • супутні ендокринні захворювання, як у жінки, так і чоловіка(наявність патології щитоподібної залози, гіпофіза, наднирників і ін.)
  • ожиріння, перенесені онкологічні захворювання із застосуванням променевої чи хіміотерапії у жінки, чи чоловіка;
  • урологічні проблеми у чоловіка.

Все це є підставою для того, щоб сімейна пара своєчасно звернулася в репродуктивну клініку для ретельного обстеження та з’ясування причини безпліддя з подальшим вибором методу лікування.

Які аналізи здати, аби зрозуміти, чому не вдається завагітніти

Ось перелік основних обстежень, які рекомендовано зробити подружній парі з проблемою безпліддя для жінки:

  • гормональні обстеження з метою оцінки її репродуктивного потенціалу, функціональної активності яєчників та виключення порушень роботи щитоподібної залози;
  • визначення прохідності маткових труб методом ехогістеросальпінгографії чи метросальпінгографії;
  • аналізи на інфекції :ВІЛ тестування, обстеження на сифіліс, інфекції які передаються статевим шляхом;
  • УЗД органів малого таза для виключення структурних змін зі сторони внутрішніх статевих органів;
  • фолікулометрія чи проведення тестів на овуляцію для оцінки овуляції у яєчниках;
  • посткоїтальний тест (проба Шуварського) проводиться під час овуляції у жінки з метою виявлення шийкового та імунного фактора непліддя.

Для чоловіка:

  • обов’язковим є аналіз спермограми, обстеження на інфекційні чинники;
  • при необхідності, за показами андролога, проводиться гормональне обстеження.

Генетичний паспорт знадобиться обом партнерам.

То як завагітніти?

Для розв’язання проблеми безпліддя завжди обирається той метод лікування, який буде усувати причину непліддя і в кожному конкретному випадку, буде збільшувати шанси успішного настання вагітності.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що державна програма в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє з 2005 року. Першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...