Депутати Івано-Франківська проти об’єднання ВНЗ: звернулися до ВРУ та міністра освіти

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Верховної Ради та міністра освіти і науки Оксена Лісового щодо недоцільності об’єднання місцевих вишів. Мова йде про Прикарпатський...

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Верховної Ради та міністра освіти і науки Оксена Лісового щодо недоцільності об’єднання місцевих вишів.

Мова йде про Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу та Івано-Франківський національний медичний університет.

Текст звернення зачитав міський голова на позачерговій сесії 21 лютого 2024 року.

Нагадаємо, що на засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький заявив, що у містах, де мешкає від 100 до 300 тисяч жителів, має функціонувати не більше 2-х закладів вищої освіти. Серед прикладів назвали й Івано-Франківськ.

У зверненні йдеться про те, що прив’язувати кількість мешканців у населеному пункті до кількості університетів недоцільно, оскільки більшість студентів вишів – це мешканці з інших міст, областей та країн.

“Основне в освіті – її якість. Як можна прив’язувати вищу освіту до кількості населення? Невже у місцевих вишах вчаться виключно місцеві жителі? Звертаємося до Міністерства освіти не займатися свідомим нищенням освітнього процесу. Зараз, як ніколи потрібно вживати всіх заходів, щоб формувати студентське середовище та всіляко мотивувати студентів залишатися в Україні. Для цього потрібно створювати всі належні, сучасні умови для здобуття фахових умінь. Укрупнення призведе до втрати унікальності, що є в кожному закладі – його унікальних програм, наукових здобутків. Об’єднання також не сильно допоможе зменшити витрати на утримання закладів. Адже суттєво скоротити викладацький колектив не вийде, оскільки спеціальності університетів майже не перетинаються, а кількість викладачів регламентована відносно кількості студентів”, – йдеться в документі.

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до ВРУ та міністра з вимогами:

  • Підходити до рішень у сфері освіти виважено.
  • Не приймати відверто необґрунтованих та логічно недоцільних рішень, які можуть призвести до суттєвого погіршення якості вищої освіти.
  • Зберегти та дозволити існувати Івано-Франківському медичному університету, ІФНТУНГ та Прикарпатському університетам, як окремим закладам освіти.

Звернення підтримав 31 депутат.

Категорії
Новини
Новини
Loading...