Артефакти та історія: В Палаці Потоцьких відкрили цифровий музей зброї

В одному з корпусів Палацу Потоцьких у Івано-Франківську відкрили цифровий музей «Місто і зброя». У приміщенні на сенсорних моніторах можна побачити фото і відеоматеріали...

В одному з корпусів Палацу Потоцьких у Івано-Франківську відкрили цифровий музей «Місто і зброя». У приміщенні на сенсорних моніторах можна побачити фото і відеоматеріали про історію Франківська. 

 «Екскурсія відбувається в три часові періоди: заснування міста, Перша та Друга Світова війна. Через нас ви можете дізнатися про інші музеї, де є артефакти, де можна торкнутися більш глибше історії міста, чи історії Першої та Другої Світової війни», – адміністраторка музею «Місто і зброя» Ольга Гузік.

Також у приміщенні розмістили сім реплік зброї. Дорогою у музеї можна побачити манекенів в одностроях різних періодів: приватної армії Потоцького, воїнів Української Галицької армії та УПА.

«Комплекс має працювати як багатофункційний. А дозволити собі фондосховище для зберігання артефактів, які потребують конкретних і особливих умов, ми не можемо. Щоби максимально залучити комплекс до життя, формат інтерактивного цифрового музею найбільше підходить», – розповідає директор комунального підприємства «Простір інноваційних креацій «Палац» Володимир Гайдар. 

Музей «Місто і зброя» відкрили в межах проєкту «Назад до наших спільних коренів». Його реалізовували з 2020-го року за фінансування Європейського Союзу. 

«Ми почали цей музей ще до початку повномасштабного вторгнення. Дякуємо нашим європейським партнерам, які повністю профінансували цей музей зброї. Знаєте, символічно в цей час такий має бути музей зброї. Тут представлені епохи, є над чим задуматися. І це ще одна локація для містян. Все таки, незважаючи ні на що, «Палац Потоцьких», який вдалося мені тоді повернути у власність територіальної громади, ми його наповнюємо змістом», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

На відкриття музею «Місто і зброя» приїхав представник агенції з Європейського Союзу Цезар Грозау. Щоби побачити, як реалізували проєкт. Побачене – втішило.

«Ми дуже задоволені. Тому що цей проект реалізовувався в дуже складних умовах, це і ковід, це і війна, це і збільшення цін. І вони змогли закінчити цей проект. Тому ми дуже вдячні за завершення цього проекту. Офіційно дякуємо всім, хто долучився до створення цього музею», – каже представник агенції м.Сучава Цезар Грозау.

Музей працюватиме щоденно крім понеділка. Вартість квитка – 50 гривень, є ще дитячий та пільгові категорії. А от якщо група людей до 10 осіб хоче замовити повну екскурсію на 40 хвилин, вона вартуватиме 300 гривень.

Категорії
Місто
Новини
Loading...