Івано-Франківськ відзначив День Героїв

Традиційно у Меморіальному сквері священники відправили панахиду за загиблими у російсько-українській війні. А очільник громади Руслан Марцінків поклав квіти до могил воїнів, які боролися і загинули...

Традиційно у Меморіальному сквері священники відправили панахиду за загиблими у російсько-українській війні.

А очільник громади Руслан Марцінків поклав квіти до могил воїнів, які боролися і загинули за Україну. У Меморіальному сквері віддали шану Героям минулого століття та захисникам, які боролися з російським окупантом від 2014-го року. У межах відзначення Дня Героїв у Івано-Франківську рідні, близькі, друзі та побратими загиблих у російсько-українській війні вирушили до Алеї слави, що на міському кладовищі у селі Чукалівка.

«Сьогодні всі віддають шану нашим Героям. Ми не маємо ніякого морального права забути наших хлопців, які віддали найцінніше за нашу державу, за нашу неньку-Україну, за своїх рідних. Наші побратими тут з Богом спочивають. Три військовослужбовці 50 полку Національної гвардії України, ми їх пам’ятаємо, і регулярно приходимо до них на могили, молимося, вшановуємо їхню пам’ять», – відзначає командир 50 полку ім.Семена Височана Національної гвардії України Вадим Ліневський.

Хтось прийшов до татка на могилу, а хтось до чоловіка чи сина. День Героя тепер не свято, а радше День пам’яті тих, хто не тікаючи, мужньо став на захист України у час небезпеки. 

«Я прийшла, щоби вшанувати пам’ять всіх Героїв України і так само мого сина, який загинув 10 червня 2023 року. Як почалася війна, він у перших рядах пішов першим і так сталося, що загинув. Дуже сумно, але я вдячна, що пам’ятають, що вшановують, дуже вдячна», – каже мати загиблого Героя Володимира Розвадовського Марія Розвадовська.

У кожного полеглого Героя своя історія. Більшість загиблих брали участь у бойових діях ще з часів АТО. І весь цей час намагались вигнати окупанта з рідної землі, не шкодуючи за країну ані власної долі, ані власного життя. 

«З 18-го року він звільнився, а коли це почалося, знову пішов в перших рядах. І так, на жаль, сталося, що він загинув так як інші хлопці, інші Герої. Вони просто патріоти, На той час, вони нікого не слухали нікого, не чекали повісток. Вони все лишили: родини, дітей. Можуть, не можуть. Без зброї, без обладнання», – каже батько загиблого Героя Назарія Лугарєва Олексій Лугарєв.

Традиційно у День Героїв відвідали також загиблих у АТО/ООС з 14-го року. Біля їх могил священики відправили панахиду, а рідні та близьку поклали квіти до їх пам’ятників.  

«Дуже важливо, що громада пам’ятає, що в День Героїв ми відслужили ці пам’ятні панахиди, які говорять, що Івано-Франківськ вшановує пам’ять. І не тільки Чукалівка, а всі кладовища нашого міста Івано-Франківська, всі сільські кладовища, – скрізь відбуваються панахиди, поминальні заходи. Нам дійсно би хотілося, щоби в цей день ми вшановували пам’ять Героїв ОУН УПА, Січових Стрільців, але, на жаль, зараз триває війна, і є вже новітні Герої, які загинули у цій новітній російсько-українській війні. Тому велика шана і подяка від громади всім, хто захищає Україну і тим, хто віддав свої життя», – зазначив Івано-франківський міський голова Руслан Марцінків.

Відтак, з нагоди вшанування загиблих Героїв у парафіяльно-гарнізонному храмі відкрили стіну пам’яті. А у переддень відзначення цього дня у Івано-Франківській громаді на фасаді Ліцею №18, де навчались захисники, відкрили та освятили анотаційні дошки ще трьом загиблим військовослужбовцям Віталію Медведю, Тарасові Трелевському та Миколі Онуфрику. 

Категорії
Місто
Новини
Loading...