Росія призупиняє обмін полоненими з Україною

Росія призупиняє обмін військовополоненими, посилаючись на «надумані вимоги» з боку України. Інформація про це була опублікована РосЗМІ, пише Мілітарний За словами уповноваженої з прав людини у...

Росія призупиняє обмін військовополоненими, посилаючись на «надумані вимоги» з боку України.

Інформація про це була опублікована РосЗМІ, пише Мілітарний

За словами уповноваженої з прав людини у Росії Тетяни Москалькової, обмін військовополоненими призупиняється через «надумані вимоги».

Вона відмовилася докладніше розповісти, про які саме вимоги з боку України йдеться, але при цьому саме на них акцентувала увагу.

Визволені українські бійці. Серпень, 2023. Україна. Фото: Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими

«На жаль, кілька місяців через Україну, яка постійно виставляє нові, надумані вимоги, обміни припинені», — зазначила вона.

Також вона наголосила, що відвідування військовополонених з обох сторін відбуваються дзеркально.

«Згідно з домовленістю, дзеркально день у день здійснюємо відвідування: український омбудсмен — наших військовополонених, а я — українських військовослужбовців», — зазначила Москалькова.

Крім того, вона додала, що останньою домовленістю стала дзеркальна передача полоненим речей та листів із дому.

Українські бійці, яких повернули з полону. 06.07.2023. Україна. Фото: Андрій Єрмак

Українські бійці, яких повернули з полону. 06.07.2023. Україна. Фото: Андрій Єрмак

Нагадаємо, що останній обмін військовополоненими відбувся 8 лютого 2024 року у форматі 100 на 100.

Тоді серед врятованих військовослужбовців було 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

Щонайменше 28 визволених мали поранення чи серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Обмін відбувся попри аварію транспортного літака Ил-76 на Бєлгородщині 24 січня 2024 року. Тоді російські урядовці заявляли, що на літаку перебували українські військовополонені, які загинули, хоча жодних доказів не було продемонстровано до сьогодні.

Категорії
ВСЕУКРАЇНСЬКІ НОВИНИ
Новини
Loading...