Переможці Бюджету участі – 2024

39 проєктів-переможців цього року визначили у міській програмі «Бюджет участі». І вже зовсім скоро ці проєкти реалізують за кошти громади. «Бюджет участі» 2024 року...

39 проєктів-переможців цього року визначили у міській програмі «Бюджет участі».

І вже зовсім скоро ці проєкти реалізують за кошти громади. «Бюджет участі» 2024 року особливий, каже координаторка програми Христина Гнатів. За її словами, на запит громади, категорій цьогоріч стало більше – розділили освітні категорії та відокремили благоустрій та ремонт малих вулиць. 

«Крім того, у нас була категорія інші, куди можна було подавати бідь-які ініціативи, які є доступними в громаді. Більшість проектів в цій категорії це були – дрони. Мабуть, тому, що зараз йде війна і це дуже актуально. Більшість переможців були з категорії дрони. Але міським головою була висунута гарна ініціатива – він вирішив, що всі категорії, які були подані на потреби ЗСУ – будуть підтримані в рамках «Бюджету участі». Тож власне всі вони стали переможцями і будуть реалізовані. Цього року у нас було 39 переможців в різних категоріях», – розповідає координаторка програми «Бюджет участі» Христина Гнатів.

Депутат Івано-Франківської міської ради Стефан Магас розповідає, від початку реалізації програми у громаді спільно з депутаткою Оксаною Іванюк та ОСББ «Китайська стіна» неодноразово подавали проєкти для покращення благоустрою. Однак, зважаючи на ситуацію в країні, вирішили подати проєкт на закупівлю безпілотних літальних апаратів для Збройних сил України. 

«У нас був лист від частини, від бригади, і ми подали проект. Чесно кажучи ми вже не хотіли приймати участь у ремонтах, бо час важкий і треба всі сили сконцентрувати на допомогу ЗСУ. Тому цього року цей проект був таким особливим, ми працювали з великим натхненням і ми його виграли. Набрали найбільше голосів. Взагалі в категорії «Інші» проектів по дронах було 5 і ще один по РЕБах. Хочу подякувати всім, хто підтримав наш проект. І загалом ми всі дружно почали підтримувати одне одного. В результаті міський голова прийняв рішення, що ті проекти по дронах, які не пройшли по голосах, все-рівно будуть профінансовані. Це мудре рішення. Розуміємо, що пріоритет є один – допомога нашим ЗСУ», – зазначає депутат Івано-Франківської міської ради Стефан Магас.

Відновлюватися та лікуватися за допомогою рослин – такий проєкт до конкурсу подали від міської дитячої екологічної станції. «Гарденотерапія» – це новий напрямок реабілітації для діток ВПО та військовослужбовців. Однак, запевняє, директорка закладу Галина Глушко, рослини можуть сприяти психологічному розвантаженню.

«У такий нелегкий час наш заклад відвідує багато діток ВПО, ми вирішили створити на території нашого закладу такий куточок, який буде сприяти психологічному розвантаженню, який буде згуртовувати молодь, який буде спряти кращій адаптації дітей у нашій громаді. Також у нас будуть створені високі грядки і багато різноманітних локацій для людей з особливими освітніми потребами і навіть для наших хлопців захисників, які зможуть проходити у нас реабілітацію. Ми маємо вже початок співпраці з Домом воїна. Сподіваємось, що дітки будуть прибігати до нас якомога частіше, бо все, що робиться у нашому закладі – це для сприятливого клімату в громаді, діток, які приїжджають з окупованих територій і власне наших діточок», – розповідає директор міської дитячої екологічної станції Галина Глушко.

У категорії Благоустрій перемогу отримав проєкт від багатоквартирного будинку по вулиці Івана Павла ІІ, 27. Там, за кошт громади відремонтують дитячий майданчик.

«Ми виграли в категорії Благоустрій. Наша ідея проста, тому що на території є дитячий майданчик, який у поганому стані. Стан хідника, де лавочки, де майданчик, де ми мешканцями збираємося з дітьми, на збори ОСББ був поганим. Торік ми подалися, коли вже у нас було створене ОСББ, зібрали до 200 голосів, це була непереможна кількість. А цього року провели повноцінну агітаційну кампанію, роздавали листівки мешканцям. Я від себе вдячний всім, хто нас підтримав, до кого я чіплявся на «стометрівці», щоб підтримали нас. Без перебільшення ці голоси стали вирішальними», – розповідає мешканець багатоквартирного будинку по вул. Івана Павла ІІ, 27 Ігор Вдовиченко

Відтак «Бюджет участі» 2024 допоможе зробити затишнішим Ліцей №23. Освітній заклад подав проєкт на заміну старих вікон. І отримав чимало голосів для його реалізації.  

«Навчальні заклади грали на заміну вікон. Дерев’яні на металопластикові. Є потреба. 35 років закладу. Вікна втратили свій ресурс і їх треба замінити. Зараз тяжкий час, я розумію, фінансування не дуже. Завдяки цьому проєкту ми маємо шанс поміняти 40 вікон в нашому навчальному закладі. В школі 730 вікон, поміняно 60%. Це ми зараз міняємо в кабінетах. Є ще в місцях загального користування: коридори, холи. Є ще над чим працювати», – розповів заступник директора Ліцею №23 імені Романа Гурика Володимир Чижик. 

Продуктивний та корисний для громади, таким цьогорічний конкурс «Бюджет участі» назвав міський голова Руслан Марцінків. Подякував за активність громаді та зазначив, що програма дозволяє робити наше місто кращим, а ще допомагати військовим нищити ворогів. 

«Це можливість розподіляти кошти справедливо, голосуючи, активізуючи громаду. Таким чином громада визначає, що робити: який тротуар, яку дорогу, на що спрямувати кошти, зокрема на закупівлю дронів чи РЕБів. Тобто визначає пріоритети фінансування в тій чи іншій галузі. Найбільше беруть участь освітні заклади – дитячі садочки, школи і позашкілля. Також ми прийняли рішення, що ми профінансуємо всі проєкти на закупівлю дронів і РЕБів, незалежно від того, скільки вони набрали голосів. Бо сьогодні пріоритетом є наші захисники», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. 

Категорії
Місто
Новини
Loading...