Збитки від ракетного обстрілу ІФНТУНГ сягають майже 100 млн грн

Четвертий день на території Івано-Франківського університету нафти і газу працюють ліквідатори. Ректор Ігор Чудик розповів про масштаби руйнувань і плани відновлення закладу, пишуть Версії....

Четвертий день на території Івано-Франківського університету нафти і газу працюють ліквідатори.

Ректор Ігор Чудик розповів про масштаби руйнувань і плани відновлення закладу, пишуть Версії.

«Суботня варварська атака нашої території і руйнування, які були через це спричинені, не залишилась поза увагою суспільства. Я , як ректор, про все дізнався з телефонного дзвінка за 2 хвилини після удару допоки ще неопізнаним засобом військового призначення , який нам суттєво поруйнував як благоустрій, так і навчальну інфраструктуру і комунікації, підведені до університетського кампусу. Я приїхав через 5 хвилин і побачив, що влучання було саме по території, біля одного з корпусів університету. Була дуже серйозна пожежа», – пригадує світанок суботи 22 червня Ігор Чудик.

Ректор зауважує, що попри ворожу атаку навчальний заклад продовжує роботу.

«Але університет працює, ми маємо повноцінний процес освітньої діяльності – сьогодні відбувається атестація, проводиться навчальна робота, функціонують лабораторії та освітні центри, яке не були вражені, а паралельно ведуться відновлювальні роботи», – каже керівник ІФНТУНГ.

Ректор подякував рятувальникам, Івано-Фраківській ОВА, мерії Івано-Франківська за миттєву реакцію.

«Серйозні масштаби руйнувань маємо: зруйновано чи пошкоджено 940 вікон, 1200 кв м покрівлі. Є руйнування, які потребують експертного висновку щодо подальшої експлуатації, це зокрема стосується двох навчально-наукових корпусів, навчальної науково-дослідної лабораторії, бібліотеки, чаші басейну. Також мають пошкодження підведені газові мережі, електролінії та трансформаторні підстанції», – розповів ректор.

За приблизними оцінками масштаб руйнувань та пошкоджень складає близько 100 мільйонів гривень.

«Постраждав корпуси, де розміщувався інститут інформаційних технологій та кафедра підготовки спеціальності «Машини та обладнання нафто-газової галузі» та профільна лабораторія Сіменс, яка відповідала за освітньо-наукову роботу. Лабораторне обладнання пошкоджене частково. Спрацювало правило двох стін: все, що знаходилось за двома стінами, перекинуте, але ми розглядаємо можливість його відновлення», – уточнив ректор.

Один з корпусів зруйнований на 50%, у другому є пошкодження дахової покрівлі і оскління.

«Але інші 10 корпусів на території кампусу знаходяться в нормальному стані по зовнішніх несучих конструкціях. Тільки бібліотека має 70% пошкоджених вікон», – додав Ігор Чудик.

Від ворожої атаки постраждав не тільки університет, а й житлові будинки навколо.

«Ми вдячні долі і Господу Богу, що попри такі значні пошкодження немає жертв. Бо є дані про пошкодження в помешканнях людей, які живуть неподалік. Як повідомили в ОВА, всі живі, здорові, відбулися переляками чи незначними ушкодженнями», – каже Ігор Чудик.

Ректор принагідно подякував за миттєву реакцію партнерів з НАК «Нафтогаз».

«Вони стали генеральним меценатом відновлення нашого університету», – відмітив Чудик.

До відновлення ІФНТУНГ долучаться і приватні компанії, зокрема один з операторів газотранспортної системи, сервісні компанії, міжнародна організація міграції, випускники, колектив університету та студенти.

«Допомагають матеріалами, допомагають з логістикою, допомагають з експертною діяльністю відновлювати наш університет. Ми маємо пропрацьований план по ліквідації наслідків цієї атаки. Вже четвертий день на території навчального закладу працюють ліквідатори», – розповів ректор.

Відновлювальні роботи на контролі керівництва області та держави.

«Ця атака сколихнула суспільство, сколихнула державу, наших міжнародних партнерів та освітньо-наукових компаньйонів. Є реакція з боку Офісу Президента», – відмітив Ігор Чудик.

На території закладу посилили охорону – додали два патрулі поліції.

«Дякуємо всім, хто знайшов можливість і ресурси долучитись до благодійного внеску на відбудову університету. Нам вже вдалось на рахунок благодійного фонду зібрати близько 2 мільйонів гривень», – розповів ректор.

Університет відновлюють, аби новий навчальний рік розпочати в штатному режимі.

«Плани у нас такі: до 1 вересня максимально відновити все, щоб ми мали можливість запустити навчальний процес без шкоди його зриву і дати студентам не відчути того, що сталося. Всі міфи, які поширювали, щодо процесів зі збирання тут БПЛА – це все вигадки. Це не відповідає дійсності. Я заявляю, як ректор університету: не вірте! Університет працював і працюватиме лише як освітня установа. Тут не має жодних процесів, повʼязаних з роботою у військово-цивільному плані. Запрошуємо всіх, хто бажає стати нашим студентом, аспірантом, докторантом – університет працює!», – зауважив Ігор Чудик.

Сесії проходять у штатному режимі в офлайн-форматі, працюють державні екзаменаційні комісії і всі, хто залучений до сесійного процесу.

«На щастя, ми завершили навчання і практично залишилась тільки державна атестація – і вона зараз відбувається без зриву», – уточнює Ігор Чудик.

«Ми маємо ще 2 місяці і потужну підтримку партнерів, громадських організацій, міжнародних донорів. Тому працюємо. В оптимістичному сценарії- до кінця року забути, що були руйнування», – резюмує Ігор Чудик.

Категорії
Війна
Новини
Loading...