Як аборти впливають на репродуктивне здоров’я

В світі щорічно близько 50 млн жінок переривають непланову вагітність. Аборт – це один із найбільш значних чинників розладу репродуктивного здоров’я жінки, що призводить до...

В світі щорічно близько 50 млн жінок переривають непланову вагітність. Аборт – це один із найбільш значних чинників розладу репродуктивного здоров’я жінки, що призводить до виникнення безпліддя, невиношування вагітності, запальних захворювань статевих органів, порушень менструального циклу.

Про те, як аборти впливають на репродуктивне здоров’я розповів репродуктолог Прикарпатського центру репродукції людини Микола Цицик.

Бути матір’ю – чудово! Але, на жаль, з різних на те причин, поява на світ малюка буває інколи зовсім небажаною. Якщо говорити про аборт – це мимовільне або медичне переривання вагітності до того моменту, коли плід ще не можна вважати життєздатним, – зазначив репродуктолог.

Аборт до 12 тижнів вагітності називають раннім, після цього терміну – пізнім.

Мимовільний аборт. Виникає без стороннього втручання, частота його становить 2-8% від загальної кількості вагітностей. Основні причини – це різноманітні нейроендокринні розлади, недорозвинення статевих органів, штучне переривання попередніх вагітностей, ізоантигенна несумісність крові матері та плода за резус-фактором та групою, наявність хронічних вогнищ інфекції, зокрема у статевих органах, інтоксикації, вплив радіації та інші.
Безпосередніми чинниками невиношування можуть бути фізичні та психічні травми.
Штучний аборт. Штучним абортом називають переривання вагітності в акушерському стаціонарі. Переривання вагітності в ранні терміни здійснюється з бажанням жінки до 12 тижнів за відсутності протипоказань.

З 13-го до 28-го тижня вагітність переривають тільки за медичними показаннями за наявності у вагітної важких захворювань, коли прогресування вагітності та пологи можуть становити загрозу життю жінки, а також за соціальними показаннями – вік до 16 років, наявність 3 і більше дітей, дитини-інваліда, смерть чоловіка в період вагітності, розлучення, ув’язнення, позбавлення материнських прав, – підкреслив Микола Цицик.

За способом проведення штучні аборти поділяють на:

  • міні-аборт;
  • аборт у ранні терміни вагітності (до 12 тижнів);
  • аборт у пізні терміни вагітності (від 13 до 28 тижнів).

Види штучних абортів

  1.  Мініаборт або вакуумна аспірація плоду. Вважається одним з найбезпечніших варіантів, що несе мінімальні ризики для жінки. Проводити його можна не пізніше як на 7 тижні гестації. Робиться з допомогою спеціального катетера з вакуумом, що витягує ембріон. Він малотравматичний, але існує ризик травмування слизової матки, що може призвести до різних патологічних процесів.
  2. Фармаборт або медикаментозний. Метод, який проводиться до 6-7 тижня, вважається відносно безпечним. Жінці виписують спеціальні медикаменти, що впливають на матку і як наслідок провокують мимовільний викидень. Метод вважається повністю атравматичним, тому що не відбувається прямого втручання в матку. Негативна сторона цього методу, полягає в тому, що досить складно передбачити реакцію організму на таблетки.
  3. Класичний або хірургічний аборт. Його можна проводити до 17 тижня гестації. Проводиться методом вискоблювання плідного яйця за допомогою кюретки. Він є найбільш травматичним методом, але водночас, застосовуючи його, мінімізується ризик залишити в матці частки плоду, що може призвести до нагноєння.

Аборт може викликати негативні наслідки для жіночого організму:
–         у результаті аборту в 12% жінок порушується менструальний цикл: можливі кровотечі між місячними, у жінки, в якої вже є діти після аборту менструальний цикл може відновитися через 3-4 місяці; у жінки з першою вагітністю відновлення усіх функцій може затягтися до 6 місяців і більш;
–         аборт – найбільш часта причина гінекологічних захворювань – після аборту вони розвиваються в кожної п’ятої жінки;
–         аборт порушує роботу ендокринної і нервової систем, знижує опірність організму;
–         жінка підсвідомо сприймає аборт як насильство над власним тілом;
–         це психологічний стрес, що може призвести до змін психіки;
–         постабортний синдром – дуже серйозний стан після аборту, який може  тривати кілька років поспіль та  завдавати шкоди організму жінки;
–         як і будь-яка інша операція, аборт може викликати ряд ускладнень різного ступеня важкості.

Ранніми називають ускладнення, що виникли безпосередньо під час операції або в перші сім днів після неї.  До них відносяться: перфорація матки (розрив стінки матки кюреткою), гематометра (накопичення крові в матці через слабку скоротливості м’язи матки або кровотечі), кровотеча, розрив шийки матки, неповний аборт.
Крім безпосередньо гінекологічних ускладнень існує ризик алергічної реакції на наркоз, яка може стати причиною смерті або тяжкої інвалідизації.
До пізніх ускладнень відносять різні інфекційні захворювання (ендометрит, сальпінгоофорит, аднексит, піосальпінгс, параметрит, піометра), а також плацентарний поліп.

Але й це ще не повний список, бо існують і віддалені наслідки, які можуть виявитися лише через кілька років. До них відносяться: синдром Ашермана (грубі сполучнотканинні зрощення в порожнині матки); істміко-цервікальна недостатність, одна з частих причин невиношування вагітності; ендометріоз, порушення прохідності маткових труб, що згодом може стати причиною позаматкової вагітності; імунізація за системою резус-фактора;

Аборт наносить непоправну шкоду здоров’ю жінки і репродуктивному здоров’ю обох членів подружжя. Вимушене втручання в гормональний стан жінки у разі переривання вагітності є надзвичайним стресом для гормональної та нервової системи організму й може стати причиною невиношування вагітності (самовільних викиднів та передчасних пологів), а також безпліддя, особливо, якщо переривається перша вагітність, – додав  лікар.

Одним із серйозних наслідків переривання вагітності є підвищення ризику онкологічних захворювань. У зв’язку з гормональним збоєм в організмі жінки, викликаним штучним перериванням вагітності, підвищується ризик раку молочної залози, шийки матки, щитовидної залози, пухлини черевної порожнини. Так, наприклад, ризик розвитку раку грудей підвищується до 150% у дівчат, які перенесли аборт до 18 років.

Медикаментозне лікування, хірургічне, допоміжні репродуктивні методики, психологічна підтримка – все це вам можуть надати в “Прикарпатському центрі репродукції людини”. Тут за державний кошт лікують жіноче та чоловіче безпліддя.

Протягом 2023 року в заклад звернулося майже 3 тис. осіб. Медики провели близько 400 процедур допоміжних репродуктивних технологій. 226 жінок таки отримали бажану вагітність.

Варто додати, що в «Прикарпатському центрі репродукції людини» здійснюють лікування по пакету програми медичних гарантій. У центрі вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Реклама

Категорії
Новини
Новини
Loading...