“Може бути будь-хто”: як працюватимуть мовні інспектори в Івано-Франківську

В Івано-Франківську майже 50 людей зголосилися бути мовними інспекторами. Про це міський голова Руслан Марцінків розповів під час етеру передачі “Говорить великий Львів”. Зі слів посадовця, мовні інспектори...

В Івано-Франківську майже 50 людей зголосилися бути мовними інспекторами.

Про це міський голова Руслан Марцінків розповів під час етеру передачі “Говорить великий Львів”.

Зі слів посадовця, мовні інспектори працюватимуть на громадських засадах.

“Мовним інспектором може бути будь-хто. Інспектори робитимуть зауваження людям, які розмовлятимуть в публічному просторі російською.

Вони казатимуть: “Якщо вам важко говорити українською мовою,то ось є онлайн-курси, є звичайні курси української мови, пройдіть навчання — і вам буде легше спілкуватися українською мовою”.

Хоча, це дуже дивно звучить: в українській державі та в Україні навчати українців української мови”, — каже міський голова.

Посадовець додає, положення щодо діяльності мовних інспекторів на виконавчому комітеті ще не затвердили, втім майже пів сотні людей зголосилися ними бути.

“Ми діятимемо в межах законодавства. Ми спитали людей, чим би мали займатися інспектори.

Різні були ідеї. Але найбільше люди підкреслюють, що потрібно популяризувати саме курси вивчення української мови й стежити за дотриманням законодавства”, — уточнив Марцінків.

За словами міського голови, в Івано-Франківську стало більше чути російську мову. 

“Треба в розумних межах більш агресивно проводити українізацію.

У мене в понеділок (9 вересня — ред.) був Уповноважений у справах української мови Тарас Кремінь, який сьогодні працює на загальноукраїнському рівні.

Він каже, що в Україні іде відкат — збільшується російська мова в закладах освіти. Зокрема, проводять постійний моніторинг.

І я можу це сказати: якщо у 2022 році й на початку 2023 приїжджали та хотіли курси української мови, то зараз кількість охочих зменшилася”, — розповів Марцінків.

Міський голова наголошує, важливо, щоб Івано-Франківськ залишався українськомовним, тому у місті функціонує чимало ініціатив. Зокрема, програма розвитку української мови пам’яті Ірини Фаріон.

“Але великим поширенням буде робота мовних інспекторів. Ми очікуємо, що людей, які популяризуватимуть саме різноманітні способи вивчення української мови, буде не менше сотні”, — підкреслив посадовець.

Руслан Марцінків зауважив, якщо люди реагуватимуть на зауваження агресивно, мовні інспектори викликатимуть поліцію.

“Проведемо навчання. Ми його розробляємо зараз, і я вважаю, що це є дуже й дуже на часі. Закликаю своїх колег з інших міст теж робити такі речі.

Ми знаємо, що навіть міських очільників штрафували за невживання української мови у публічному просторі”, — резюмував Марцінків.

Категорії
Місто
Новини
Loading...