Мовні волонтери запрацювали в Івано-Франківську

Перша зустріч з мовними волонтерами відбулася. Міський голова Руслан Марцінків та запрошені експерти з різних галузей детальніше розповіли про місію мовних «інспекторів». Окрім цього,...

Перша зустріч з мовними волонтерами відбулася.

Міський голова Руслан Марцінків та запрошені експерти з різних галузей детальніше розповіли про місію мовних «інспекторів». Окрім цього, добровольцям видали спеціальні посвідчення. Декілька волонтерів одразу приступили інспектувати, розпочали з продуктових магазинів. 

Вчителька української мови та літератури Ліцею №2 Лідія Сворак висловила захоплення новим мовним проєктом, підкресливши актуальність популяризації української мови. Вона переконана, що впровадження мовних курсів має відбуватися делікатно та ненав’язливо. На її думку, так поступово зможемо витіснити російську мову. 

“ Українська мова на часі вже дуже давно.  Зараз це особливо актуально, тому коли я побачила такий проєкт, я дуже ним зацікавилась і гадаю, що готова вкластись в нього. Варто доносити людям дуже лагідно та делікатно. Тішусь, що в нас не буде в місті Івано-Франківську лунати російська мова”, – каже вчителька української мови та літератури Лідія Сворак.

Один із мовних волонтерів вже встиг проінспектувати популярний торговий магазин міста. На його приємне здивування, там порушень не виявили. Тарас Лялик радий, що проєкт волонтерський і дозволить без зайвих витрат сприяти популяризації державної мови. 

Мова це наша зброя. Треба відстоювати свою мову. Я тішусь, що це є волонтерська робота, тобто ніхто не буде критикувати, що на це витрачаються гроші”, – розповідає мовний волонтер Тарас Лялик.

Також у місті діють безкоштовні курси української мови. Детальніше про них розповіла викладачка Ірина Антоняк

“В нас є два напрямки: офлайн та онлайн курси. Окрім того, ми спробували розділити графік, щоб всі могли обрати те, що їм зручніше. Офлайн курси в нас відбуваються в першу половину дня о 12:00, онлайн курси о 20:00. Курс триває 8 тижнів. Онлайн проводимо у Zoom, а офлайн на Січових Стрільців 37”, – говорить викладачка курсів української мови Ірина Антоняк.

Міський голова наголосив, що місія кандидатів буде більше просвітницькою. Під час інспекцій заборонено застосовувати фізичну силу, нецензурну лексику чи неввічливість при розмові. Якщо волонтери виявлять порушення, то вони фіксують його на фото чи відео. Після юридичної оцінки порушень, вживатимуться відповідні заходи: підключать міський відділ економіки та управління праці. Вони скеровуватимуть офіційні листи до власників магазинів, кафе чи інших закладів з рекомендаціями усунути порушення. А про системні порушення будуть повідомляти Уповноваженого із захисту державної мови. 

“Ми робимо все можливе для популяризації української мови. Бо дивно говорити в країні, яка воює з москвою, що єдиною державною мовою повинна бути українська. Дякую всім, хто зголосився бути мовним волонтером й нагадую, що ще можна доєднатися до лав мовних волонтерів, заповнивши анкету”, – підсумовує Руслан Марцінків.

Нагадаємо, що в місті нещодавно прийняли програму українізації прийняли в пам’ять про відому мовознавицю та політичну діячку Ірину Фаріон. А з початку повномасштабного вторгення безкоштовно діють курси української мови. 

Категорії
Місто
Новини
Loading...