Все про простудні захворювання. Розмова з терапевтом Іриною Білобровко

Осінь і зима – це якраз той період, коли люди найчастіше хворіють різного роду простудами. У терапевта, Ірини Білобровко, ми розпитали про грип і...

Осінь і зима – це якраз той період, коли люди найчастіше хворіють різного роду простудами. У терапевта, Ірини Білобровко, ми розпитали про грип і ГРВІ,  їхні основні симптоми та чим вони відрізняються один від одного; чи може людині нашкодити самолікування під час даних захворювань. Ірина Білобровко розповіла цікаву інформацію про лікування різними медичними препаратами: протизастудними порошками, противірусними препаратами та антибіотиками. Важливими і корисними є фахові поради Ірини Білобровко про те як вберегтися від захворювань і зміцнювати імунітет.

1.ГРВІ та грип як простудні захворювання: їхні основні симптоми. Чи може нашкодити людині самолікування під час цих захворювань?

Головна проблема полягає в тому, що люди в більшості випадків звертаються до лікарів дуже пізно, часто з якимись ускладненнями, а перед цим займаються самолікуванням. Людям потрібно розрізняти:

1.ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція)

2.Грип.

При ГРВІ все починається дуже спокійно: з якогось ознобу, чхання, кашлю. Це все відбувається повільно і посимптомно наростає.

При грипі все зовсім по-іншому: це різке підняття температури тіла, виражена ломота в м’язах, виражені головні болі. А кашель і решта симптомів приєднуються на 3-4 день.

Люди в таких випадках поводяться по-різному: хто має змогу, той лежить, хтось іде до лікаря, а хтось лікується самостійно. Аптека нам дає препарати безрецептурно. У нас, в Україні, дуже розвинуті фармацевтичні компанії. На ринку можна знайти все: від банального парацитамолу до дуже важкого лікарства, які б мали продаватися тільки за рецептом. Проте по суті такі ліки можна дістати. Люди купляють що-небудь, займаються самолікуванням, що може в подальшому привести до погіршення їхнього стану.

2.Зараз дуже популярними є різного виду протизастудні порошки: пару пакетиків і можна не відлежуватись. Ваша думка стосовно них, чи є ці порошки корисними?

Я противник таких порошкоподібних речовин через те, що люди їх п’ють

занадто багато. Ці порошки не лікують грип, не лікують противірусні захворювання, вони суто знімають симптоми.

3.Як правильно здійснювати лікування ГРВІ та грипу?

Будь-яке лікування починається з ліжкового режиму (хоча б 3-4дні). Потрібно також рясне добре пиття, збалансоване харчування і забезпечення організму вітамінами.

Якщо у вас ГРВІ, то потрібно лікуватися противірусними засобами, які бувають:натуральні противірусні препарати; інтерферони; препарати проти вірусу А і В. На ринку таких противірусних препаратів дуже багато. У нас дуже багато онкозахворювань через те, що батьки починають самостійно давати дітям противірусні препарати: за потребою чи без. Противірусне стимулює імунну систему, щоб вона боролася з певним вірусом. Інколи як поведеться імунна система на той чи інший противірусний препарат незрозуміло, адже імунна система у мене, у вас, у ще когось завжди інша. Тому є різні побічні дії противірусних препаратів. Тому здійснення лікування потребує консультації лікаря.

4.Які противірусні препарати є більш загальними та безпечними?

Препарати рослинного походження, природної дії. Якщо брати по торгових марках, то афлубін, енгістол, імупрет. По ідеї вони безпечніші.

Препарати інтерферони, такі як назоферон, віферон, які є хімічною структурою і діють на ланку імунітету, саме цим вони відрізняються від препаратів рослинного походження. Неправильне їх застосування може негативно вплинути на подальше здоров’я людини.

5.Коли наступає той етап, коли людині потрібно приймати антибіотики?

Виправдане призначення антибіотиків є тільки тоді, коли лікар підозрює приєднання до вірусної інфекції бактеріального збудника. Це можна визначити тільки в амбулаторних умовах. Людина йде здавати загальний аналіз крові і вже по ньому можна визначити чи це тільки один вірус, чи також бактерії до нього приєдналися.

Коли хворий звертається до нас з ГРВІ ми призначаємо противірусну терапію.  Якщо через три дня його стан не покращується, не відбувається нормалізації температури тіла та зменшення симптомів, з якими він до нас прийшов, ми тоді призначаємо антибіотики.

6.Людина може приймати антибіотики без консультації лікаря. Чи може це зашкодити її здоров’ю?

Антибіотики бувають різних видів. Найбільш банальним є ряд пеніцилінів. Вони мають широкий спектр дії. Але до будь-якого антибіотику організм людини звикає. Коли ми дуже часто використовуємо антибіотики такої самої групи препарату, вони перестають давати ефект. Тому ми повинні витримати різницю між антибіотиками в середньому 3 місяці.

Часто буває, що людина уже пропила 4 чи 5 ряд антибіотиків і тоді вже повертатися до якогось легшого немає сенсу. Або коли людина захворіє, для прикладу,  пневмонією, то вже потрібно давати тяжчі антибіотики.

7. Як вберегтися від захворювань та зміцнювати імунітет? Ваші фахові поради читачам

 Можна почати з такого простого методу підтримки імунітету і підготовки організму до осіннього періоду за допомогою лізат бактерій. Це практично те ж саме, що збудник, але неактивний. Людина може пити ці препарати літом протягом 3-ох місяців… 10 днів одного місяця, 10 – другого, десять – третього. Це щось таке як вакцинація. Це такі препарати як бронхомунал  та ісміжен. Вони дороговартісні. Найчастіше використовуються в педіатрії, бо діти – це саме той контингент, який найчастіше хворіє.  Також важливою є сама вакцинація.

В періоди, коли люди часто хворіють, необхідно уникати скупчень людей, адже будь-який грип чи ГРВІ передаються повітряно-крапельним шляхом.

Важливо також здоровий спосіб життя і правильне харчування. Якщо ви їсте всі продукти, ведете здоровий спосіб життя, гарно спите, то ви обов’язково будете здорові.

 

 

Розмовляла Катерина Волошин

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...