Повсякденний догляд за зубами. Розмова зі стоматологом Доктором Фаді

Кожен мріє мати красиву посмішку. Її головна запорука – здорові зуби. Доктор Фаді, стоматолог клініки New Dent, надав ряд корисних порад про повсякденний догляд...

Кожен мріє мати красиву посмішку. Її головна запорука – здорові зуби. Доктор Фаді, стоматолог клініки New Dent, надав ряд корисних порад про повсякденний догляд за зубами, зокрема, про те як часто потрібно відвідувати стоматолога; чи правильно чистити зуби 2 рази в день; чи потрібно відвідувати стоматолога навіть якщо тебе не турбує зубний біль; чи доцільно використовувати ополіскувачі; а також чи є певні продукти харчування, вміст вітамінів яких сприятиме здоров’ю і красі зубів Корисні поради Доктора Фаді стануть кожному у нагоді.

 

 

1.Чи потрібно відвідувати стоматолога навіть якщо тебе не турбує зубний біль?

Дуже часто у свідомості більшості людей фігурує думка: «Поки зуб не заболить так, що не можу заснути – до стоматолога ні ногою» і це надзвичайно сумно. Адже, думаю, не важко здогадатися, що чекає на такий зуб через 3-5 років.

Стоматолога, безумовно, слід відвідувати навіть коли нічого не болить. Щонайменше раз у півроку. В залежності від індивідуальної схильності до утворення карієсу чи зубного нальоту. Регулярно потрібно приходити на професійну гігієну. За допомогою різноманітних ультразвукових, содоструйних апаратів нам вдається відчистити те, що не забирається при чищенні звичайною щіткою. Наприклад, відчистити задні зуби, до яких деякі люди, в силу своїх анатомічних особливостей будови, елементарно не можуть добратися і їхня щітка не охоплює повністю всю коронку, внаслідок чого чистить лише зуб *зверху*.

2.Як часто потрібно відвідувати стоматолога?

Двічі на рік! А ще краще – зробити стоматолога своїм другом і приходити в гості на чашечку ароматної кави  якнайчастіше)))

3.Загальноприйнято чистити зуби 2 рази на день: вранці і ввечері. Ваша думка з цього приводу?

Абсолютно з цим погоджуюсь. Проте, слід пам’ятати, що зуби слід чистити після їжі – сніданку та вечері. Адже цукри, якщо їх не забрати вчасно, шкідливо впливають на нашу емаль, що тягне за собою виникнення карієсу.

4.Чи доцільно використовувати ополіскувачі? Як правильно їх обирати?

Це питання викликає надзвичайно багато дискусій серед стоматологів. Вони мають свої плюси та мінуси як і більшість речей в нашому житті. Проте надзвичайно сильно ними захоплюватися не рекомендую, оскільки ефект, який вони приносять, є ще достатньо сумнівним. Найдоцільніше їх використовувати людям в яких погана гігієна через різні ортодонтичні конструкції: брекет-системи чи пластинки.

5. Жувальні гумки: як вони впливають на здоров’я зубів?

Якщо жувальною гумкою правильно користуватися, то вона навіть дуже добре впливає на здоров’я зубів. Адже стимулює слиноутворення і здатна вимити залишки їжі з «проблемних» зон. Проте її слід жувати поперемінно на праву і на ліву сторону і не довше 10-15хв.

6.Чи є певні продукти харчування, вміст вітамінів яких сприятиме здоров’ю і красі зубів?

Є продукти, які позитивно впливають на наш організм в цілому. Не виняток і  наші зуби. Для стоматологічного здоров’я рекомендовано споживати продукти з великим вмістом кальцію та фосфору. Це молочні продукти: молоко, сир, кефір, сметана, йогурти. Дуже корисними є кунжут, фундук, мигдаль, волоські горіхи, арахіс, курага, родзинки, насіння соняшнику та гарбуза. Не можна забувати і про тверді овочі та фрукти, яйця, рибу, а особливо червону.

 

 

 

 

Розмовляла Катерина Волошин

 

Наступна розмова зі стоматологом Доктором Фаді буде про cучасне зубне протезування, яке забезпечує нову посмішку без недоліків, а саме про цирконієві коронки, їх особливості та переваги. 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...