Залежність як один із різновидів психічного розладу. Розмова з лікарем-психіатром Пітик Оленою

Кожен із нас коли-небудь чув такі поняття як «залежність», «залежна поведінка». Пітик Олена, яка є кандидатом медичних наук, дитячим і дорослим психіатром розповіла нам...

Кожен із нас коли-небудь чув такі поняття як «залежність», «залежна поведінка». Пітик Олена, яка є кандидатом медичних наук, дитячим і дорослим психіатром розповіла нам багато цікавої інформації, зокрема, пояснила, що таке залежна поведінка, які залежності є найбільш поширеними, які основні причини виникнення залежної поведінки, дала відповіді на питання який відсоток людей є залежними, яким чином можна допомогти людині із залежністю, а також чи можна повністю вилікуватись від залежності та чи потрібно здійснювати їх профілактику.

 

1.Що таке залежна поведінка? Її співвідношення із психічним здоров’ям

Існує класифікація залежної поведінки. Фізіологічні механізми формування всіх видів залежної поведінки швидше за все є однаковими. Можна говорити про формування залежної особистості, яка протягом свого життя переходить з одних залежностей до інших. Це надзвичайно актуальна тема, так як формування залежної поведінки значно знижує якість життя людини, що є одним із критеріїв психічного здоров’я. ВОЗ визначає психічне здоров’я не просто як відсутність тих або інших розладів, а як повноцінне функціонування людини в 3-ох основних сферах: інтимній, соціальній і професійній. Крім того у поняття психічного здоров’я входить отримання задоволення від життя. Формування залежної поведінки значно впливає на стан психічного здоров’я і дезадаптує людину у всіх сферах життя.

Залежна поведінка – це потяг людини до відходу від реальності, шляхом штучної зміни свого психічного стану як хімічними так і нехімічними способами. Коли потяг до відходу від реальності стає домінуючим у свідомості людини, це значно впливає на адаптацію людини і порушує її функціонування. Людина не просто існує в нереальному, сурреалістичному світі, не вирішує нагальних проблем, але і зупиняєтьку в розвитку, а надалі деградує.

2.Які залежності є найбільш поширеними?

Сучасна класифікація залежної поведінки включає в себе 3 основні групи узалежнень:

1.нехімічні аддикції (синонім залежності). Сюди відносяться: залежність від роботи, азартних ігор, від фізичних вправ, комп’ютерна залежність, це також залежні стосунки, а саме схильність протягом життя будувати певний тип стосунків, який, зазвичай, є драматичним і руйнівним; також сюди належать ургентні залежності, це коли людина постійно знаходитися у стані нестачі часу; ще одна поширена залежність – шопінгова, яка проявляється у бажанні витрачати гроші.

2.проміжні аддикції (розлади харчової поведінки: булимія (підвищене відчуття голоду) та анорексія (відмова від їжі).

3.хімічні аддикції – всі розлади, які пов’язані з надмірним вживанням психоактивних речовин, яких є дуже багато. Частина психоактивних речовин дозволена до вживання і навіть широко рекламується – це так звані токсикоманічні речовини. Частина психоактивних речовин заборонена до використання, виготовлення і розповсюдження (це наркотичні речовини).

3.Які причини виникнення залежної поведінки?

Причини виникнення залежної поведінки, на жаль, є невідомими. Є відповідні фактори ризику, які можуть призвести до розвитку залежної поведінки у людини. Ще раз, варто підкреслити, що, за останніми дослідженнями, фізіологічні механізми формування залежної поведінки є однаковими, тому людина може переходити від одної залежності в іншу: з алкогольної в комп’ютерну, в ігрову чи кофеїнову.

Тому існує концепція залежної особистості.

4.Який відсоток людей є залежними?

Надзвичайно важко сказати про поширеність, так як багато людей не звертаються до лікарів, маючи при цьому різного роду залежності. Дуже багато людей з цим живуть, не вважаючи, що це є захворювання. Крім того однією із ознак залежної поведінки є заперечення людиною наявності того чи іншого розладу, тих чи інших проблем у своєму житті. Це є ознакою як алкогольної, наркотичної, так і інших видів залежності.

Основною ознакою залежності є те, що людина заперечує своє захворювання, незважаючи на те, що можуть псуватися відносини у сім’ї, з друзями, погіршується стан фізичного здоров’я. Саме тому малий відсоток залежних звертаються до лікарів.

5.Яким чином можна допомогти людині із залежністю?

Один із основних етапів допомоги полягає у визнанні людиною своєї залежності. За кордоном, а тепер подекуди й в Україні, є різноманітні анонімні співдружності. Коли людина визнає наявність проблеми, то з нею можна боротися. Якщо людина не визнає наявності проблеми, то надзвичайно складно лікувати таку людину. Тим більше, згідно з українським законодавством, психіатрична допомога надається тільки за добровільної згоди людини. Є виключення, але вони стосуються тільки важких психічних розладів.

В інших випадках, людину можна лікувати тільки за умови її усвідомленої згоди.

6.Чи можна повністю вилікуватись від залежності?

Зробити це дуже складно. Це можна зробити тільки тоді, коли людина бачить негативні наслідки своєї залежності.

7.Чи потрібно здійснювати профілактику залежностей?

Існують скринінгові методики для визначення різних етапів формування найбільш розповсюджених залежностей, наприклад, алкогольної, комп’ютерної. Профілактувати будь-яке захворювання завжди простіше і на це йде менше фінансових затрат ніж пізніше його лікувати. Тому є сенс проводити скрінінгове дослідження популяції, наприклад, серед тієї частини населення, яка є найбільш вразлива до залежностей, а це безсумнівно діти і підлітки.

 

 

 

Розмовляла Катерина Волошин

 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...