Чому ми не худнемо: 10 причин, які криються в хворобах

Можна харчуватися однією капустою і селерою, бігати на доріжці по 2 години в день і все одно спостерігати на вагах одну і ту ж...

Можна харчуватися однією капустою і селерою, бігати на доріжці по 2 години в день і все одно спостерігати на вагах одну і ту ж позначку.

І справа не в тому, що спорт і дієти вам не підходять. Механізми, які змушують нас повніти або худнути, виявляється, набагато складніші.

Представляємо вашій увазі 10 найчастіших причин, за якими дієти не допомагають.

 Гіпотиреоз

Це захворювання зустрічається в наші дні більш ніж часто. Як показує практика, жінки страждають ним вчетверо частіше, ніж чоловіки. Гіпотиреоз – це стан, обумовлений тривалим і стійким недоліком гормонів щитовидної залози. Це захворювання важко діагностувати на око, тому що більше всього воно схоже на те, що називають “разлінилася”. Хвора стає млявою, втомлюваною, сонливою, у неї погіршується пам’ять, знижується працездатність. Все це часто доповнюється серйозним погіршенням стану шкіри, волосся і нігтів, анемією, нудотою, запором, набряками та іншими дрібницями, які окремо виглядають так безневинно. Порушується обмін речовин, знижується бажання рухатися – відповідно, відбувається набір ваги. Якщо ви запідозрили у себе цю хворобу – терміново відправляйтеся до лікаря. Дієтою з нею не впоратися.

Недосипання

Американські вчені в рамках дослідження проблем зі здоров’ям у медсестер встановили, що жінки, чий нічний (це важливо) сон триває п’ять і менше годин, набирають вагу, незважаючи на цілком нормальне харчування. Дослідження тривало 16 років, у ньому взяли участь 70 000 жінок. До його завершення вважалося, що недосипаючі набирають вагу тільки через те, що їх починає тягнути на солодке, однак учасниці, які в ході дослідження погладшали, в більшості своїй не об’їдалися.

Точна причина, по якій недосип так впливає на нас, поки невідома. Припущень зараз два: уповільнення метаболізму як якийсь захисний механізм і зниження фізичної активності внаслідок необхідності економити енергію втомлюваного мозку. Оптимальною тривалістю нічного сну різні лікарі називають 8 годин плюс-мінус година або дві.

Епілепсія

Факт номер один. Досить багато епілептиків навіть не знають, що вони – епілептики. Факт номер два. У хворих на епілепсію, в залежності від причин і виду епіактивності, може злітати баланс гормонів, і досить серйозно.

Як запідозрити епілепсію, якщо напади проходять не як зазвичай? Буває, що на вас час від часу нападає заціпеніння, під час якого жодної думки в голові, а одне тільки чисте сприйняття того, що відбувається? А навпаки, дивні напади гнівливості? Сходіть до невролога або безпосередньо до епілептолога, перевіртеся.

Атака кортизолу

Кортизол – гормон, що виробляється нашими залозами. Кортизол є регулятором вуглеводного обміну організму, а також бере участь у розвитку стресових реакцій. Якщо у стресі пожити пару тижнів, місяців або років, кортизол буде вироблятися постійно і помітно впливати на обмін речовин. Колись давним-давно основною причиною тривалого стресу у наших волохатих предків була або нестача їжі як такої, або проблема з її видобутком. Тому їх організм став використовувати кортизол для того, щоб зберегти енергетичні ресурси організму.

Ще однією причиною підвищеного рівня кортизолу може бути хвороба Іценко–Кушинга. У жінок вона зустрічається в п’ять разів частіше, ніж у чоловіків. Причиною розвитку хвороби зазвичай є ураження гіпофізу внаслідок травми або пухлини. Пологи підвищують ризик її появи. При хворобі Іценко-Кушинга хвора сильно набирає вагу, але жир майже не відкладається на руках і ногах, вони залишаються тонкими.

Інсуліноми

Інсуліноми – новоутворення (найчастіше – доброякісне) у підшлунковій залозі. Від неї самої, в основному, не повніють. Але вона так скажено знижує весь час рівень цукру в крові, що почуття голоду просто переслідує хвору. Йде постійна гонитва за утримування рівня цукру. Тому що коли він не утримується, починаються непритомність та порушення діяльності ВНС, тобто – проблеми з пам’яттю і увагою. При застосуванні сили волі і порад не їсти, можна довести справу до стану близького до летального.

Синдром полікістозних яєчників

Це поліендокринний синдром, тобто такий, при якому злітає відразу дуже багато всього. Відбувається порушення функції яєчників, підшлункової залози, кори надниркових залоз, гіпоталамуса і гіпофіза. Неприємних симптомів при такому тотальному страйку внутрішніх органів, звісно, дуже багато. Ожиріння за чоловічим типом (росте в першу чергу живіт і тільки потім щось відкладається на руках і ногах), шкіра стає сальна і йде вуграми, набряки, зупинки дихання уві сні, дратівливість, депресивні стани, сонливість, випадання волосся. Це дуже мала частина списку, того, що проявляється ззовні. Якщо у вас цей список вже в наявності – перевіртеся у лікаря. До речі, СПКЯ може викликати діабет і ряд інших захворювань.

Різке зменшення рівня естрогену

Коли кількість естрогену, що виробляється яєчниками, падає, жир починає самостійно продукувати речовини, дуже схожі на жіночі статеві гормони. Просто естроген допомагає набирати вагу. В результаті, чим менше рівень естрогену, тим більше жиру на стегнах і животі. Крім того, стають більш крихкими кістки: жіночий організм дуже погано засвоює кальцій без естрогену. Знизитися ж його рівень може з різних причин, але лідирує клімакс.

Надлишок пролактину

Пролактин – гормон вагітних і годуючих грудьми жінок. В нормі він допомагає накопичувати поживні речовини з тим, щоб передати їх дитині. Однак іноді пролактину виробляється занадто багато, це називається “гіперпролактинемія”. При гіперпролактинемії жир не просто посилено відкладається, він ще й хоче це робити районі грудей і плечей. Причиною може бути зниження функції щитовидної залози.

Побічний ефект від медикаментів

Деякі ліки (наприклад, застосовувані при лікуванні щитовидної залози або епілептиками), а також оральні контрацептиви в якості побічного ефекту дають зміну обміну речовин, часом разючу. Якщо ліки необхідні, доведеться потерпіти. А ось ОК можна змінити. Правда, кажуть, що ті, від яких не повніють, призводять до ранніх інсультів в якості побочки.

Спадкові проблеми з метаболізмом

Приблизно у 1% людей повнота генетично обумовлена. У одного із ста людей – не так вже мало. Втім, раз вже зайшла мова про спадковість, майже всі причини, перераховані вище, також передаються у спадок. Отже якщо усі в вашому роду по жіночій лінії не відрізнялися стрункими фігурами, перевіритися у лікаря все одно варто.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...