Годування груддю захищає жінку від раку, цукрового діабету та інших небезпечних хвороб

Вчені США зробили висновок, що годування грудьми корисно не тільки для дитини, а й для мами. При цьому жінка після вигодовування навіть одну дитину...

Вчені США зробили висновок, що годування грудьми корисно не тільки для дитини, а й для мами.

При цьому жінка після вигодовування навіть одну дитину стає захищена від небезпечних захворювань.

У результаті аналізу даних про стан матерів і дітей з декількох країн, було доведено, що жінки, які годують грудьми протягом мінімум півроку, мають значно менший ризик розвитку діабету 2 типу, раку молочної залози і раку яєчників, ревматоїдного артриту. При цьому раннє припинення годування груддю пов’язане з підвищеним ризиком післяпологової депресії.

Для дітей досить довгий грудне вигодовування було пов’язано зі зниженням ризику гострого середнього отиту, неспецифічного гастроентериту, важкої інфекції нижніх дихальних шляхів, атопічного дерматиту, бронхіальної астми, ожиріння, цукрового діабету типу 1 і 2, лейкозу, та синдрому раптової дитячої смерті.

Доктор EleanorBimla Schwarz з університету Каліфорнії говорить про відпустку по догляду за дитиною для мами, як про універсальний засіб для масової профілактики раку молочної залози та ішемічної хвороби серця у жінок.

Достатня тривалість грудного вигодовування знижує ризик гормонозалежного раку молочної залози, але навіть короткий період вигодовування грудьми буде корисніше для жінки, ніж повна відмова від годування.

Деякі вчені зараз називають період годування груддю “четвертим триместром вагітності”, так як цей процес має вкрай важливе значення для повного завершення репродуктивного циклу.

Дослідники вважають, що поки груди не виконають свою основну функцію, вона не зможе повністю дозріти. І саме порушення процесу “дозрівання” і призводить до розвитку раку молочної залози.

Дослідження ризиків розвитку цукрового діабету у жінок після закінчення вагітності включало в себе 1 010 учасниць. У період вагітності нерідко розвивається гестаційний цукровий діабет, який може надалі стати діабетом 2 типу.

Жінки, які годували грудьми досить довго, мали набагато кращі показники цукру крові після перенесеного гестаційного діабету. Вчені оцінили гідно зниження ризику розвитку діабету 2 типу в два рази, і при збільшенні періоду грудного вигодовування ризик продовжував знижуватися.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...