Що таке паліативна допомога? Розмова з випускницею Школи біоетики УКУ Надією Дуркач

Згідно з даними соціологічних досліджень, майже 80%  іванофранківців не знають, що таке паліативна допомога, проте на Прикарпатті паліативної допомоги потребують 12 тисяч людей. Пропонуємо...

Згідно з даними соціологічних досліджень, майже 80%  іванофранківців не знають, що таке паліативна допомога, проте на Прикарпатті паліативної допомоги потребують 12 тисяч людей. Пропонуємо вашій увазі цікаву та пізнавальну розмову з  випускницею Школи біоетики УКУ, лікарем Надією Дуркач. 

 

Що означає термін «паліативна допомога»?

Це допомога людям наприкінці життя. Важливо те, що вона є альтернативою евтаназії та настирливої терапії (ними людина хоче довести «свою владу» над смертю, прискорити або віддалити їх прихід). Паліативна допомога надається тоді, коли людині поставлено діагноз і вона знає, що скоро помре. Не завжди можливо подовжити життя пацієнта, але необхідно полегшити та покращити його фінальну стадію життя. Паліативна допомога сприяє тому, щоб цей період життя дана особа прожила гідно, вона має на меті підготувати людину до смерті. Паліативна допомога включає в себе допомогу та підтримку не тільки самого пацієнта, але і його родини, так як діагноз невиліковної хвороби важко сприймається також і близькими. Такі люди потребують додаткового піклування.

Чи пов’язана паліативна допомога  з християнськими цінностями?

Так. Вона будується на основі притчі про милосердного самарянина, який проявив свою любов до ближнього, подавши йому руку допомоги.

Особливо важливо надати хворому не тільки психологічну, медичну, але й духовну підтримку. Проведено дослідження і виявлено, що віруюча людина легше сприймає діагноз ніж атеїст. Адже християнин сприймає смерть як перехід до вічного життя і саме за цей період людина має час примиритись з Богом через покаяння у сповіді та через прийняття Тіла і Крові Ісуса Христа у Святому Причасті. 

Хто надає людині паліативну допомогу?

Паліативною допомогою займаються різні люди: психологи, лікарі, волонтери, медсестри, духовні особи (священики або інші, відповідно до віросповідання людини). Для прикладу, хворому можуть запропонувати зайнятися тим хобі, про яке вона все життя мріяла, але завжди не хватало часу, це роблять волонтери. Саме вони відіграють велике значення при допомозі хворому. Є також психологічна допомога, духовна. Звичайно, паліативну допомогу надають також і лікарі, тому що хворому на рак потрібні знеболюючі засоби чи наркотичні енергетики, адже вони мають значний больовий синдром.

Тобто паліативна допомога – це цілий комплекс заходів і дій багатьох людей.

Хто може стати волонтером?

Та людина, яка відчуває, що хоче допомогти. Звичайно, потрібно пройти певне навчання. Але волонтером може стати кожен, хто має бажання.

Можна сказати, що паліативна допомога поділяється на певні сфери дії?

Так, вона включає в себе такі чотири аспекти:

1.Медичний – усунення больового синдрому, харчування і особиста гігієна пацієнта і т.п.;

2.Психологічний – запобігання та вирішення психологічних проблем та переживань зумовлених прогресуючими хворобами, що знижує якість життя пацієнта та його близьких;

3.Соціальний – пов’язаний з вирішенням низки соціально-побутових питань і проблем, забезпеченням необхідної соціальної підтримки для хворого, його сім’ї та доглядаючи його осіб;

4.Духовний – пов’язаний із задоволенням релігійних та культурних потреб хворого та членів його сім’ї на основі визнання етнокультурних відмінностей та особливостей.

Яка ситуація по наданні паліативної допомоги у Івано-Франківську?

Ми маємо чим пишатись. Наш хоспіс є одним із перших і найкращих в Україні. Тому у нас вирішили зробити також виїзний хоспіс (такий вид паліативної  допомоги полягає в тому, що хворий знаходиться вдома, а до нього приїжджають ті люди, які її надають). Тобто вона надається на дому. Але окремо люди, які здійснюють паліативну допомогу повинні мати свій осередок, де б вони могли ділитись інформацією про хворого і в комплексному значенні знаходять вирішення для хворого, для цього є виїзний хоспіс.

 

 

Розмовляла Катерина Волошин

 

Наступна наша стаття з Надією Дуркач буде про права людини, яка помирає, а також про особливості надання їй паліативної допомоги.

 

 

 

 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...