Як уникнути обмороження та поради першої допомоги від спеціаліста

Зима це не тільки пора веселощів зі сніжками, а й болючі обмороження тіла на морозі. “Ознаками обмороження є блідо-синя шкіра, відсутність тактильної та больової...
Зима це не тільки пора веселощів зі сніжками, а й болючі обмороження тіла на морозі.

“Ознаками обмороження є блідо-синя шкіра, відсутність тактильної та больової чутливості, різки біль і почервоніння при відігріванні. Ні в якому разі не можна для зігрівання пити алкоголь. Це найчастіший метод яким люди зігріваються в холоди, а потім мають ще гірші наслідки” – кажуть у Центрі екстреної медичної допомоги м. Києва.

Після екстремальної прогулянки з’являється відчуття поколювання або пощипування.

На першій стадії обмороження шкіра пошкодженої ділянки блідне, а в теплі червоніє. Людина відчуває оніміння, печіння та свербіж на обмороженому місці. Через тиждень обморожена шкіра повністю відновлюється.

Друга ступінь обмороження

Крім попередніх симптомів, через кілька днів на пошкодженій ділянці з’являються пухирі з прозорою рідиною. Тут одужання наступає уже через кілька тижнів.

Третя ступінь обмороження

Якщо довго пебебувати на холоді, зявляються бульбашки з червонуватою рідиною. Після них утворюються рубці та тілі. Загоєння ран можна добитися через місяць регенеруючими препаратами.

Четверта ступінь обмороження

Це найнебезпечніша стадія, коли постраждала ділянка стає синьою і набрякає при потраплянні в тепло. Відбувається омертвіння тканин і страждає не тільки шкіра, але і сухожилля і кістки.

Перша допомога при обмороженні:

В першу чергу при обмороженні потрібно піти з холоду. На дворі марно розтирати тіло. Більше того, це й небезпечно, можна пошкодити м’які тканини і занести у рани ініекцію.

Зняти промерзлі речі куртку, штани, взуття, шкарпетки, рукавиці.

Краще зігріти організм з середини гарячим чаєм. Це підвищить температуру тіла і нормалізує кровообіг.

При найлегшому I ступені можна прогріти уражені ділянки легким масажем або диханням. Щоб уражена ділянка тіла не раптово нагрілася, варто закрити її сухою пов’язкою. Зігрівання дозволяє відновити кровообіг, а пов’язка – запобігти потраплянню інфекції.

При II-IV ступенях потрібно накласти теплоізолирующую пов’язку з марлі і вати. Першою йде марля, потім вата, і так повторити кілька разів. Зверху пов’язку обмотати шарфом або вовняною хусткою. Потім накрити покривалом з фольгою, яка відображає внутрішньо тепло.

Через утворилися мікротріщини під шкіру може потрапити інфекція. Розводити багаття і класти грілки також не варто: інтенсивне тепло тільки погіршить перебіг обмороження. Розтирання маслом, жиром або спиртом також протипоказано.

Не можна:

Швидко відігрівати обморожені кінцівки гарячою водою.

Небезпечно торкатися металевих речей та пити із залізних чашок.

Вживати алкоголь (він розширює судини).

“Різке зігрівання може тільки нашкодити. Не можна йти у гарячий душ. Краще постраждалу руку чи ногу намочити теплою водою. Так організм нагріється поступово. При 1 ступені обмороження постраждалий може сам собі надати допомогу, а вже при більших стадіях краще звернутися до лікаря”.

Щоб не мати проблем з обмороженням, варто вибирати зимовій одяг на розмір більше, ніж потрібно. Щоб одяг не сковував рухів. Одягнути теплі шкарпетки чи ще одну кофту.

“На мороз не можна виходити голодним та в алкогольному сп’янінні. Потрібно постійно рухами руками та ногами, щоб покращити кровообіг”.

Якщо вам необхідно перебувати тривалий час на холоді і цього ніяк не уникнути, потрібно періодично, хоча б на 20 хвилин заходити у тепле приміщення.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...