Геморой, як вчасно помітити хворобу

Останнім часом побільшало людей, котрі мають проктологічні проблеми. Зросла кількість злоякісних і доброякісних пухлин прямої кишки, гемороїв і тріщин. Основним фактором є генетична схильність....
Останнім часом побільшало людей, котрі мають проктологічні проблеми.

Зросла кількість злоякісних і доброякісних пухлин прямої кишки, гемороїв і тріщин. Основним фактором є генетична схильність. Доведено, що ця хвороба зумовлена типом сполучної тканини: якщо вона слабка, то в людини є схильність до виникнення не лише геморою, а й варикозного розширення вен нижніх кінцівок. Фактором, який сприяє розвитку патологічного процесу є сидяча робота.

Спровокувати недугу може вагітність, адже зростаючий плід притискає судини до кісток таза й відтік венозної крові порушується, а також запори: людина тривалий час проводить у туалеті, судини надміру розтягуються, що теж спрацьовує як пусковий механізм для розвитку патології.

Крім того, великий вплив має зловживання алкоголем, кавою, пряною та гострою їжею, оскільки продукти їхнього метаболізму є подразниками для анального каналу.

За статистичними даними, 70% дорослого населення віком від 30 років мали який-небудь епізод загострення геморою – чи то біль, чи то певний дискомфорт. Не всі вони підлягають лікуванню в проктолога. Такі епізоди часто минають самі.

“Потрібно обов’язково звернутися до лікаря, якщо в ділянці анального каналу відчувається біль, дискомфорт, свербіж, печія або спостерігаються кровотечі, виділення слизу чи гною. Усі ці симптоми потребують огляду та консультування фахівця, – кажеАндрій Елін, лікар-хірург-проктолог вищої категорії, кандидат медичних наук -Людина сама не в змозі відрізнити геморой від злоякісної пухлини. А скарги за цих захворювань бувають схожими”.

Як зазначає likar.info близько 30-50% людей старше 25 років страждають проктологічних захворюваннями. Ще близько 30% в тій чи іншій мірі відчували неприємні симптоми. При перших ознаках нездужання консультація проктолога і своєчасна діагностика проктологічної патології допоможуть запобігти важким захворюванням – від геморою до раку прямої кишки. Які симптоми мають стати приводом записатися на прийом до проктолога?

1. Біль в області заднього проходу і прямої кишки

Неприємні відчуття, дискомфорт в області заднього проходу під час ходьби, тривалого сидіння, постійні чи виникаючі періодично гострі або тупі ниючі болі.

2. Виділення крові з прямої кишки

Поява крові, прожилки слизу і гною на калових масах, сліди виділень із заднього проходу на білизні. У більшості випадків захворювання, що викликали кровотечі, не загрожують життю, якщо зайнятися їх лікуванням на ранній стадії.

3. Запори і інші труднощі з випорожненням

Труднощі при спорожненні кишечника, часті запори, відчуття неповного звільнення або, навпаки – частий стілець, пронос, нетримання газів, чергування станів запорів і рідкого стільця. Такі симптоми можуть призвести до розвитку захворювання і необхідність операції.

4. У післяпологовий період жінок може турбувати геморой. Типовими ранніми симптомами цієї хвороби є свербіж, дискомфорт в анальної області, болючість при дефекації, слизові, а потім і кров’янисті виділення з прямої кишки. Не бійтеся звернутися до лікаря, ефективне лікування геморою можливо і при годуванні груддю.

5. Травма аноректальної області і естетичне зміна зони промежини і заднього проходу

Удари, порізи та інші ушкодження області заднього проходу з порушенням цілісності шкірних покривів і слизових оболонок або без нього. У випадку, якщо виявлені шишки або ущільнення в задньому проході, можливе попадання в пряму кишку сторонніх тіл, які не можуть вийти назовні природним шляхом. Не слід намагатися самостійно витягти їх, так як при цьому велика ймовірність пошкодження ніжної слизової оболонки і виникнення запального процесу. Краще відразу зверніться до лікаря.

Проктологічні захворювання простіше попередити, ніж вилікувати. Якщо ви виявили у себе хоча б одна один з перерахованих симптомів, відкиньте зайву сором’язливість, відмовтеся від самолікування і своєчасно зверніться до проктолога.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...