Грейпфрут перетворює ліки на отруту

Ліки в поєднанні з грейпфрутом можуть бути токсичними для організму. Як не дивно, але корисний грейпфрут може шкодити організму і навіть призвести до смерті!...

Ліки в поєднанні з грейпфрутом можуть бути токсичними для організму. Як не дивно, але корисний грейпфрут може шкодити організму і навіть призвести до смерті!

Раніше американські вчені виявили, щопацієнти, які запивають медикаменти грейпфрутовим соком, частіше страждають від побічних ефектів.

Грейпфрут може перетворити ліки на отруту через вміст групи речовин, які вимивають ферменти, що розщеплюють ліки. Від цього ліки не метаболізуються, а їх більшість потрапляє в кров.

Взагалі з ліків більша частина має метаболізуватися ферментами печінки, і лише 10-20% активно діючих речовин всмоктується в кров.

Таким чином, майже всі ліки засвоїлося, що в ряді випадків призводить до інтоксикації організму. Одна справа, коли йдеться про “нешкідливих” препаратах, високі дози яких безпечні для організму. Чим вище доза препарату, тим очевидніше наступ побічного ефекту.

1 таблетка з 1 склянкою грейпфрутового соку дорівнює 5-10 таблеткам, запитих водою.

 

Автор: likar.info

Список ліків, яких не можна поєднувати з грейпфрутом

Найактивніше взаємодію ліків та грейпфрутового соку вивчають у США.

Статини – препарати для зниження рівня холестерину в крові. До таких належать лавостатін, симвастатин, аторвастатин, езетіміба та інші.

Антагоністи кальцію, застосовувані для зниження артеріального тиску (фелодипін, нісолпідін, ніполпідін, верапаміл).

Антигістамінні препарати (терфенадин, фексофенадин).

Препарати для лікування шлунково-кишкових захворювань.

Препарати, що застосовуються для лікування психіатричних розладів: діазепам, карбамазепін, триазолам, буспірон, сертралін та інші.

Імунодепресанти (такролімус, циклоспорин).

Деякі види антибіотиків.

Знеболюючі речовини на основі метадону.

Препарати для лікування еректильної дисфункції: силденафіл (Віагра).

Антиаритмічні препарати (дизопірамід, аміодарон).

Антиретровірусні препарати, що застосовуються при ВІЛ.

Ліки та їжа

Ефект від грейпфрутового соку може триває протягом доби.

Якщо ви приймаєте будь-які препарати з вищевказаного переліку, то повинні відмовитися від вживання грейпфрута на час лікування, щоб виключити взаємодію речовин грейпфрута з лікарськими препаратами.

Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як приймати ті чи інші ліки, а також запитайте його про можливу побічну дію при поєднанні їх з грейпфрутом.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...