Скелі Довбуша, як витвір мистецтва який варто побачити (ФОТО)

«Скелі Довбуша» – унікальна пам’ятка історії та природи. Це скельно-печерний комплекс, розташований в Долинському районі Івано-Франківської області на території Поляницького регіонального ландшафтного парку. Як...

«Скелі Довбуша» – унікальна пам’ятка історії та природи. Це скельно-печерний комплекс, розташований в Долинському районі Івано-Франківської області на території Поляницького регіонального ландшафтного парку.

Як переказують, у XVII–XVIII ст. це місце було частим табором опришків, які використовували печери під своє сховище-скарбницю. Не виключено, що в 1743 р. тут перебували загони Олекси Довбуша. Тому не дивно, що геологічна пам’ятка природи названа на честь легендарного ватажка опришків Олекси Довбуша. «Скелі Довбуша» лежать на висоті 668 м над рівнем моря. Самі скелі, що складаються з пісковику, були утворені більше 70 млн. років назад на дні теплого палеогенового моря. Скелястий масив, який тягнеться зі сходу на схід серед букво-смерекового лісу, має широту бл.200 м та довжину в 1 км.

При цьому скелясті виступи досягають висоти в 80 м. «Скелі Довбуша» відомі не тільки як пам’ятка природи, а й як важливий історичний об’єкт. Встановлено, що цей скельно-печерний комплекс вже у Х ст. використовувався людьми в якості помешкання та фортеці. Печерні приміщення мають всі ознаки перебування людей: чіткі геометричні форми, правильні пропорції, рівні поверхні вертикальних стін, прямокутність,чиста обробка стін. Також, тут у Х-ХІІ ст. існувало язичницьке капище – «своєрідна» палеообсерваторія. Після поширення християнства на місці язичницького святилища виник невеликий скит, а пізніше сторожова фортеця. Вірогідно, це була одна з твердинь, якими галицький князь Ярослав Осмомисл, за словами автора «Слова о полку Ігоревім» підпер Угорські гори. Ця фортеця пережила монголо-татарську навалу та проіснувала аж до ХVІ ст.

снує своєрідний план гродища-фортеці. Воно з трьох сторін оточувалося скелями, а з четвертої – валом і внутрішнім ровом шириною 40 м. У скелі був вибитий колодязь, до якого вели кам’яні сходи. Сучасна глибина колодязя бл. 6 м і він вже не доходить до води. У скелях вибиті три печери, в яких збереглися пази від колод. Також на скелях збережені зображення солярних знаків,поглиблень у формі долонь тощо. На території городища є і великий курганний могильник (насипи діаметром 5 м і висотою до1 м). Втім, це не все,  в цьому комплексі печер та скель є багато й інших цікавинок, що ведуть свою історію із глибини століть. Археологічні розкопки дають повністю змогу відтворити цю фортецю-городище у найбільш наближеному вигляді.

Тому створення єдиного комплексу дерев’яних наскальних укріплень повинно стати пріоритетним завданням у туристичній сфері для владних кіл Івано-Франківської області та України.   Порада для подорожуючих та туристів   Ця пам’ятка природи та історії знаходиться за 11 км на південний захід від міста Болехів, поблизу с. Бубнище. «Скелі Довбуша» є популярним туристичним місцем. Унікальне за своїми формами та розташуванням нагромадження гігантських скель, каменів, що нагадують дивовижних істот, покраяне глибокими, темними ущелинами, ямами, потаємними ходами та стежками – все це приваблює відвідувачів. «Скелі Довбуша» є відомим місцем і серед скелелазів. По скелям прокладено багато альпіністських маршрутів різних категорій складності. Там же регулярно проводяться змагання по альпінізму.

Джерело

{gallery}skeli{/gallery}

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...