При нежиті не можна шмаркатися

Риніт може бути як самостійним захворюванням, так і проявом гострих респіраторних інфекцій. Він виникає через віруси і бактерії.Хоча нежить люди вважають “несерйозною” хворобою, він...

Риніт може бути як самостійним захворюванням, так і проявом гострих респіраторних інфекцій.

Він виникає через віруси і бактерії.Хоча нежить люди вважають “несерйозною” хворобою, він може доставити масу проблем. Хронічний риніт проявляється час від час коли є провокуючі фактори. Або стрес, або алергія, або переохолодження. Слизова порожнина набрякає і утруднює носове дихання.

“Шмаркатися не можна, — каже В’ячеслав Лисневич, отоларинголог столичного Інституту клінічної медицини. — Від цього набрякає трубка, що вентилює середнє вухо. Виникає отит — запалення. Краще втягнути в себе слиз і виплюнути ротом. Не слід бігти в аптеку за розрекламованими каплями. Можна зроби­ти удома “носовий душ”. У склянці води розводять півчайної ложки морської солі. Набирають рідину в долоню і втягують носом. Це промиває слизову”.

Якщо не допомогло, радить попарити ноги й покласти гірчичники на ступні.

“Чекати поки нежить пройде сам все одно, що “йти по мінному полю”. Або пронесе, або вскочиш у неприємності. Риніт не може сам по собі зникнути безслідно. Він може перерости в запалення пазух носа, гортані, а потім і легенів. Якщо ослаблений імунітет наслідки можуть бути непередбачені”.

Інгаляції при нежитю не допомагають. Але якщо вже робити, то краще дихати не над картоплею, а над ефірними маслами. У гарячу воду крапнути по дві краплі олії бергамоту, евкаліпту, чайного дерева або чебрецю. Так робити двічі на день. Хоча можна просто крапнути дві-три краплі на носовичок і періодично вдихати.

Радить пити не менш як 3 л рідини на добу.

“Варто знати, що молоко — це не рідина, а їжа. Тому його не рахують. П’ють морси, соки, чаї та воду. Вони промиють організм із середини”.

При правильному лікуванні нежить минає за 10–12 днів.

Може колись і проходив нежить як кажуть “за тиждень або сім днів”. З теперішньою екологією і у великих промисловим містах це не можливо. Піде ланцюгова реакція хвороб по організмі і може перерости в запалення легень. Якщо покладатися на випадок і не лікувати, то ніс залишатиметься закладеним і не відчуватиме запах ще дуже довго.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...