Відповідь організму на переведення стрілків годинника на літній час

Вже в ніч з суботи на неділю українці пересунуть стрілки годинника на годину вперед, на літній час. Які проблеми це тягне та як їх...
Вже в ніч з суботи на неділю українці пересунуть стрілки годинника на годину вперед, на літній час. Які проблеми це тягне та як їх вирішити.

Як відомо, час, в цілях економії електроенергії, ми переводимо два рази на рік – восени на годину назад, а навесні – на годину вперед. Як це відіб’ється на здоров’ї організму?

Згідно зі статистичними даними, велика кількість людей, важко переносять переведення часу. Як зазначають медики, протягом кількох днів після того, як країна перевела стрілки годинника, збільшується число інфарктів, інсультів, самогубств, ДТП і нещасних випадків. Крім цього загострюються депресії і психічні розлади.  Фахівці підкреслюють, що особливо шкідливий весняний переведення часу, оскільки наш організм і так ослаблений після зими. Адже для того, щоб добре себе почувати і ефективно відновлювати сили нам потрібен повноцінний нічний сон, а коли наш режим збивається, це загрожує порушеннями сну і, як наслідок, підвищенням денної сонливості. Це відбувається тому, що завод нашого внутрішнього годинникового механізму розрахований на певний цикл, який триває близько 24 годин. При цьому активність всіх органів і систем змінюється протягом доби: загасає до ночі і зростає з наближенням ранку. Тому переведення часу на годину вперед сприймається організмом як переміщення в інший часовий пояс. До різницею всього в один час організм починає звикати тільки через три тижні після переходу на новий час. І в першу чергу це відбивається на системі сну і неспання. Якщо переведення годинників ти переживаєш в звичній для тебе обстановці, то впоратися з цією неприємністю організму буде простіше. Як впоратися з цією проблемою: Не поспішай приймати снодійне. Краще вже віддати перевагу заспокійливим препаратів на основі валеріани, пустирника або півонії.

Можна і інакше змусити себе заснути. Справа в тому, що ближче до вечора фізіологічна активність організму падає. Він готується до нічного відпочинку. Сповільнюється пульс, зменшується рівень артеріального тиску, і головне – знижується температура тіла. Але якщо біоритми збилися, цього не відбувається. Спробуй їх відновити, знизивши температуру тіла. Лежачи в ліжку, зніми з себе ковдру хвилин на 10-15. Озябнув, сховайся знову і постарайся зігрітися. Прийми перед сном теплу ванну, поніжитися в ній до повного розслаблення. А після гарненько охладись, наприклад, легким душем, зрозуміло, не доводячи себе до застуди. І лише після цього можна лягти в тепле ліжко. Якщо тобі так і не вдалося виспатися, що ж, поспи днем. Але особливо не залежуйся.

Крім того, весна – час зниження імунітету, тому, щоб швидко адаптуватися до зміни часу і захиститися від весняних хвороб, у цей період дуже важливо збалансовано харчуватися і забезпечувати організм необхідними йому вітамінами. Наприклад, можна приймати вітамінні комплекси і збільшити кількість свіжих овочів і зелені в своєму раціоні. Обов’язково включи в своє меню білки. Вони допоможуть запобігти апатію і зарядити організм енергією. Кращими джерелами білків є куряче філе, яйця і жирна морська риба.

Джерело: УкрМедіа

 

 
Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...