Лікувальні та відбілюючі пасти можуть нашкодити зубам при неправильному користуванні

Засоби гігієни для рота не варто купувати наосліп, щоб не завдати шкоди здоров’ю. Ці хімічні речовини потрапляють в шлунково-кишковий тракт. Несподівано неприємний ефеки зубні...

Засоби гігієни для рота не варто купувати наосліп, щоб не завдати шкоди здоров’ю.

Ці хімічні речовини потрапляють в шлунково-кишковий тракт. Несподівано неприємний ефеки зубні пасти можуть дати зубам. Замість білосніжної посмішки, можна отримати плями на зубах.

Деякі люди, щоб бути впевненим у своєму виборі купують лікувальну пасту. Але самолікування ротової порожнини також шкідливо, як і будь-чого іншого.

У таких пастах є антисептичні та в’яжучі речовини, вітаміни і пептиди. Ці компоненти допомагають відновити нормальний стан м’яких тканин і попередити втрату здорових зубів. Але деякими сильнодіючими антисептиками не можна користуватися довше 2 тижнів. Організм просто перестане боротися з мікробами. Так що в якості профілактики лікувальні пасти не є найкращим засобом.

Діагноз кровоточивості ясен може поставити тільки стоматолог, адже кров на зубній щітці може сигналити й про алергію, гормональний збій, занепад імунітету, інфекційні захворюваннях чи нші проблеми зі здоров’ям. Тільки спеціаліст може підібрати правильну паста для вирішення конкретної проблеми.

Розрекламована паста позбавить від болю та кровоточивоств, але причина запалення залишиться. Тоді хвороба може перейти вже в стадію випадання зубів.

Спеціальні пасти призначені для вирішення якоїсь конкретної задачі: усунення потемніння емалі, нальоту курця, неприємного запаху з рота. Тут уже мова не про недугу, від якого треба позбутися, а про бажаний результат. Наприклад, можна захотіти змінити природний колір зубів. Вибрати спеціальну пасту допоможе вказаний на ній склад і маркування.

Такі зубні пасти також не слід застосовувати постійно, так як це може призвести до витончення емалі, а фтор, до порушення бактеріальної флори ротової порожнини.

Відбілити зуби можна двома способами: добавкою в пасту особливих хімічних речовин (сечовини або перекису водню) або підвищеної абразивностью пасти (включенням очищають і шліфують частинок). Ступінь абразивного залежить від розміру “домішок”: великі означають високий ступінь.

При виборі ступеня “жорсткості” орієнтуються на тип емалі і вік покупця. При підвищеній чутливості зубів, для годуючих та вагітних, тих, хто протягом місяця проходив хімічне або лазерне відбілювання, рекомендують помірні засоби. Для курців зі стажем і завзятих любителів кави – високоабразівні.

Для профілактика карієсу потрібні зубні пасти з фтором, який проникаючи в емаль, сприяє фіксації фосфорно-кальцієвих сполук. Але якщо ви ще й п’єте воду з надлишком фтору, надлишок цієї речовини може нашкодити. Небажані пасти з фтором і для дітей до 6 років.

У гігієнічні та лікувально-профілактичні пасти можуть входити відбілюючі компоненти, вітаміни, речовини для зміцнення ясен, для свіжості дихання. Можуть включатися екстракти цілющих трав або витяжки з ефірних масел. Обов’язковою умовою для таких паст є здатність очищати зуби від нальоту. Ці компоненти не надають значного впливу на стан зубів, просто допомагають підтримувати ротову порожнину в чистоті.

Нашкодити собі ними важко. Наприклад, може тільки розвинутися алергія на фітодобавки або на речовини, що забезпечують пінявою зубної пасти. Важливо уважно читати склад зубної пасти. Найчастіше алергія виникає не відразу, а при тривалому користуванні однієї і тієї ж зубною пастою.

Застосовувати гігієнічні та лікувально-профілактичні зубні пасти можна протягом тривалого періоду, але стоматологи рекомендують періодично міняти пасту: наприклад, можна чергувати кілька улюблених марок щомісяця.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...