Користь і шкода граната – що треба знати перед тим, як з’їсти

У гранат входить багато вітамінів, мінералів та мікроелементів, необхідних людині. Корисними вважаються сік, кісточки і навіть шкірка цього східного фрукта. Однак, відомі і шкідливі...

У гранат входить багато вітамінів, мінералів та мікроелементів, необхідних людині.

Корисними вважаються сік, кісточки і навіть шкірка цього східного фрукта. Однак, відомі і шкідливі властивості граната. Одна з них – здатність згубно впливати на емаль зубів.

Користь

– Гранат містить вітаміни: С – зміцнює імунну систему. Вітамін P – позитивно діє на судини. B6 – зміцнює нервову систему, а B12 – покращує кровотворення.

– Крім цього в гранаті ще безліч кислот, клітковина і танін. Танін має в’язку властивість і допомагає впоратися з діареєю.

– Дубільні речовини ефективні при туберкульозній, дизентерійній та кишковій паличках. Гранат є хорошим дезінфікуючим засобом.

– Він відмінно зміцнює стінки судин, нервову систему і кровообіг. Тому його часто рекомендують літнім людям і тим, хто переніс операцію.

– Його використовують як помічника при лікуванні і профілактиці простудних захворювань, щитоподібної залози, серцевих хвороб.

– Гранат рекомендують хворим на атеросклероз, малярію, недокрів’я і виснаження організму. Насичений вітаміни і мікроелементи фрукт допоможе впоратися з цими хворобами швидше.

– Якщо регулярно приймати плоди стиглого граната, то це допоможе природним шляхом знизити артеріальний тиск у хворих на гіпертонію.

– Регулярне додавання в свій раціон цього фрукта запобігає розвитку раку шлунка.

– Гранат допоможе тим, у кого бронхіальна астма і анемія.

– Сік допомагає виводити радіоактивні елементи з організму людини.

Шкода і протипоказання

– Сік граната протипоказаний тим, хто страждає на хронічні хвороби шлунка. Такі як гастрит з підвищеною кислотністю і виразкові хвороби. Не рекомендується вживати цей сік дітям до 1 року. У віці від 4 до 7 років концентрований сік бажано розбавляти водою.

-Магазинний гранатовий сік краще не купувати. Він може бути дуже шкідливим для людини через неприродні домішки деяких недобросовісних виробників.

– Приймаючи сік, важливо дотримуватися рекомендацій лікарів-стоматологів. Свіжовичавлений гранатовий сік згубно впливає на емаль зубів через вміст в ньому різних кислот. Щоб уникнути проблем із емаллю, слід розбавляти сік водою. Всі вітаміни при цьому збережуться. Після прийому рекомендується прополоскати рот водою.

– Не можна вживати сік тим, хто страждає від геморою і хронічних закрепів. При гастриті, ентериті і виразковій хворобі протипоказані гранатові кісточки.

– Вживати гранатову шкірку слід з особливою увагою, тому що крім корисних властивостей в шкірці є шкідливі речовини – ізопеллетіерін, пеллетіерін, алканоіди. Тому приймаючи аптечні препарати на основі шкірки граната або якісь саморобні порошки (настоянки, розчини) спочатку слід проконсультуватися з лікарем.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...