Як весна впливає на самопочуття?

Весна – це сонячні дні, яскраві кольори і радісний настрій. Проте чомусь не завжди в теплу пору року ми добре себе почуваємо. Що треба...

Весна – це сонячні дні, яскраві кольори і радісний настрій. Проте чомусь не завжди в теплу пору року ми добре себе почуваємо.

Що треба знати про те, як сонце та тепло впливає на організм?

1. Перебування на свіжому повітрі підвищує настрій. Лише 30 хвилин достатньо, щоб покращити мислення і знизити стрес.

2. …але не влітку. Ризик теплового удару та зневоднення у теплу пору року дуже високий. Ці стани впливають на настрій, поведінку і завдають шкоди мозку.

3.Ми щасливіші, коли дні довші. Бо отримуємо більше сонячного світла. Зимовий вид сезонного афективного розладу (SAD, сезонна депресія) пов’язаний саме з коротким світловим днем.

4.Та дехто зазнає депресії саме влітку. Причому діагностика та лікування такого типу депресії складніша. Експерти вважають, що за теплої погоди SAD розвивається від надто високої температури і вологості.

5. Тепло сприяє підвищенню репродуктивності. У Європі народжуваність у березні на 10% вища порівняно з іншими місяцями. Відтак, дітей зачали у червні. Такі дані публікує Scientific American. Дослідження показують, що рівень чоловічого тестостерону і жіночих гормонів, пов’язаних з овуляцією, вище середнього рівня саме в червні.

6. …і фізичним заняттям та спорту. Коли тепло, люди ведуть активний спосіб життя. А це призводить до підвищення ендорфіну в крові — гормону, що відповідає за хороше самопочуття.

7. Робить нас винахідливими. Перебування на свіжому повітрі поліпшує пам’ять і розширює когнітивний стиль, пов’язаний з формуванням творчих думок.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...