Як врятуватися від кліщів на пікніку-фахівці

Медики розповіли, що потрібно робити, щоб уникнути укусів кліщів.     Кліщі є переносниками більш 50 різних захворювань, найнебезпечніші з яких – вірусний кліщовий...
Медики розповіли, що потрібно робити, щоб уникнути укусів кліщів.

 

 

Кліщі є переносниками більш 50 різних захворювань, найнебезпечніші з яких – вірусний кліщовий енцефаліт, кліщові бореліози, марсельська гарячка, а також важкі алергічні реакції.

Як зазначив доцент кафедри зоології ОНУ ім. Мечникова Владислав Трач, на сьогоднішній день науці відомо понад 48 тис. видів кліщів. Саме навесні, з настанням довгого світлового дня і тепла, ці комахи стають дуже активними. До середини літа їх активність поступово знижується, а в кінці літа – на початку осені підвищується знову.

Сам укус не чутливий для людини, але все одно через пару-трійку доби навколо місця укусу з’являється почервоніння. Чим раніше ви помітите, тим краще. У випадку, якщо вас укусив кліщ, бажано не витягувати його самостійно, а звернутися в найближчий медичний пункт. Пам’ятайте, що принести в будинок кліща можна навіть разом з букетом квітів, зібраних на дачі, – зазначив Владислав Трач.

Тому під час травневих свят одеситам радять бути обачними при виборі місця для відпочинку, уникати лісових масивів і кущів, а в разі укусу кліща обов’язково звертатися за медичною допомогою.

Своєчасне звернення до лікаря-эпидемиологу особливо важливо, якщо пляма після укусу кліща починає збільшуватися в розмірах. Адже це може свідчити про початок небезпечного забоевания – кліщового бореліозу.

Бореліоз або хвороба Лайма – найбільш поширений недуга, що передається кліщами в Північній півкулі. Україна – не виключення: щорічно лікарі фіксують тисячі випадків зараження цією хворобою по всій території країни.

Медики не виключають можливості зараження навіть при попаданні фекалій кліщів на шкіру людини з подальшим їх втиранням – наприклад, при розчухуванні. Збудник може проникнути в кров при неправильному видаленні кліща: у разі його розірвання висока ймовірність попадання інфекції в рану.

При несвоєчасній діагностиці хвороба Лайма вражає опорно-руховий апарат, нервову, імунну та серцево-судинну системи. Їй характерно тривалий перебіг, у тяжких випадках людина може залишитися інвалідом і навіть померти.

Щоб уберегтися від кліщів, необхідно дотримуватись обережності: на прогулянки обов’язково одягати головний убір і одяг світлих тонів (на ній легше виявити кліща). Фахівці також радять перед кожним походом на природу обробляти шкіру репелентами – мазями, кремами, аерозолями від кліщів.

Повертаючись додому з прогулянки слід уважно оглянути совое тіло: найбільш піддаються укусів місця – пахвові западини, потилицю, тім’яна частье і пахові області.

Джерело: УкрМедіа

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...