Український Стоунхендж

Мало знайдеться людей, хто б не чув про англійський Стоунхендж. І хоча не всі розуміють його призначення, стоячі камені на рівнині Солсбері впізнають одразу....

Мало знайдеться людей, хто б не чув про англійський Стоунхендж. І хоча не всі розуміють його призначення, стоячі камені на рівнині Солсбері впізнають одразу. До 20-го сторіччя Стоунхендж був для більшості цікавих просто “похмурими руїнами”. Лише деякі вчені сміливо припускали, що ці руїни колись використовувалися як астрономічна обсерваторія, зокрема Вільям Стьюклі та Джон Сміт. Дослідник Джеральд Хокінс в 60-х роках 20-го сторіччя розшифрував таємниці древнього монументу і назвав його “комп’ютером епохи неоліту”.

 

В 1950-х роках була проведена його реконструкція. В основу каменів залили бетонний фундамент, повалені мегаліти поставили вертикально. Були проведені археологічні та археоастрономічні дослідження вченими з різних країн. За 50 років про Стоунхендж написано багато книг, серйозних і не дуже, відзнято численні документальні фільми. І за півстоліття ця пам’ятка стала всесвітньовідомим брендом, який приваблює сотні тисяч туристів з різних країн світу щороку.

Але пригоризонтна обсерваторія Стоунхендж це не лише коло з мегалітів (ближніх візирів) діаметром 32 метри, це також десятки курганів в його околицях. Кургани-візири знаходяться на відстані від 100 до 2000 метрів на азимутах точок сходу і заходу небесних світил в дні сонячного сонцестояння та рівнодення.

Безводовка має подібний устрій і складається з центрального кола та системи курганів, які віддалені від нього на відстань від 800 до 4000 метрів.

Якщо порівняти розміри Безводовки та Стоунхенджа, ми побачимо що діаметр центрального кола другого майже однаковий з діаметром лише північно-східного візира першої. Діаметр валу, який оточує коло каменів близько 100 м, а діаметр курганної групи «Роблениці» – 200 метрів.

На Безводовці дистанції до основних дальніх візирів переважно в два рази більші ніж у англійського колеги. З цього можна зробити висновок, що більші масштаби Безводовки пояснюються відсутністю в її архітектурі мегалітичних конструкцій. Будівельники обійшлися без багатотонних брил, які потрібно доставляти за сотні кілометрів і взяли будівельний матеріал, який у них був під ногами, землю. Матеріал універсальний, пластичний і в той же час вічний. В двічі більші відстані до дальніх візирів Безводовки дозволяють робити більш точні виміри та розрахунки.

Безводовську обсерваторію та Стоунхендж розділяють сторіччя та дві тисячі кілометрів. В їх будові та організації багато відмінного, але об’єднує їх таємничість сивої давнини, велич архітектури та призначення, яке полягає тому, щоб допомогти задовольнити одвічну жагу людини до знань і досліджень Всесвіту.

Хоча, у Безводовки є одна величезна перевага: це – наша спадщина, наша святиня і знаходиться вона зовсім поруч.
Автор: Griandr Tarnovski.
Джерело: www.bezvodovka.com

 

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...