Ірина Ліскевич, Лікар невролог, рефлексотерапевт,к.мед.н – Медичний центр “Приватна дитяча поліклініка №1”

Голкотерапія –давні методики в сучасному лікуванні. Найдавніша оздоровча методика, що отримала назву голкорефлексотерапія (або акупунктура), належить до основних методів китайської народної медицини. Акупунктура використовується...

Голкотерапія –давні методики в сучасному лікуванні.

Найдавніша оздоровча методика, що отримала назву голкорефлексотерапія (або акупунктура), належить до основних методів китайської народної медицини. Акупунктура використовується з ІІ століття до н.е.і ґрунтується на лікувальному впливі на організм людини спеціальними голками, що вводяться в певні точки тіла.

За останні 35-40 років методи східної немедикаментозної терапії набули значного поширення і в країнах Європи. У сучасному світі інтерес до даної лікувальної методики стрімко зростає. Це зумовлено прагненням як лікарів, так і самих пацієнтів максимально обмежити прийом ліків при найменшій можливості застосування немедикаментозних способів боротьби з недугами.

Досвід, накопичений східною медициною, що йде в глиину століть, тепер, як ніколи, необхідний у зв’язку зі значною аллергізацією населення і численними побічними ефектами від найсучасніших фармакологічних препаратів.

Вченими встановлено, що позитивний вплив сеансів голкотерапії на серцево-судинну, травну, дихальну, нервову та інші системи організму обумовлено усуненням нервово-рефлекторних порушень, що лежать в основі тієї чи іншої патології.

Акупунктура покращує загальний стан, піднімає тонус організму, надає стимулюючу дію, а також відновлює порушення у функціях внутрішніх органів. За допомогою введення голки в біологічно активні точки відбувається стимуляція природних процесів в організмі: поліпшується кровообіг, активізуються захисні властивості організму, нормалізується м’язовий тонус (підвищується або, навпаки, знижується), слабнуть больові відчуття, активізуються процеси виведення шкідливих і токсичних речовин, продуктів обмінних процесів. Завдяки таким ефектам акупунктура успішно застосовується в комплексному лікуванні широкого спектру захворювань органів та систем та посилює дію медикаментозного і фізіотерапевтичного лікування, що проявляється зниженням болю, зменшенням часу загострень при хронічних процесах.

Голкотерапія є одним із основних методів в лікуванні багатьох функціональних захворювань, зокрема, вегетодистонії, неврозів нав′язливих рухів, розладів сну, неврозоподібного енерезу.

На відміну від дії фармакологічних препаратів, голкорефлексотерапія практично не має побічних ефектів. Але слід памятати, що незважаючи на безпечність методики, все ж існують протипокази до її використання:

  • онкологічні захворювання;
  • інфаркт міокарда, інсульт та інші небезпечні для життєдіяльності стану;
  • захворювання крові, які перешкоджають її нормальному згортанню;
  • вагітність;
  • гостре психічне збудження, психози;
  • загальне яскраво виражене виснаження організму;

акупунктура передбачає індивідуальне визначення тривалості курсу і частоти процедур. Це можуть бути і короткочасні курси (протягом декількох тижнів з частотою раз на 1-2 дні), а може бути і тривала терапія (протягом 3-18 місяців раз на 1-2 тижні).

 

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...