Лікар УЗД діагностики медичного центру “Приватна дитяча поліклініка” Струк Роксолана

Дитячий організм дуже чутливий до впливу зовнішніх факторів і схильний до величезної кількості інфекцій і захворювань . Але як правило ,маленькі діти не можуть...

Дитячий організм дуже чутливий до впливу зовнішніх факторів і схильний до величезної кількості інфекцій і захворювань .

Але як правило ,маленькі діти не можуть пояснити ,що і де у них болить. Тому особливу увагу педіатри приділяють діагностиці,адже від її якості ,повноти та достовірності залежить правильність постановки діагнозу і ефективність лікування дитини. Метод УЗД — самий поширений метод візуалізації в педіатрії взагалі і особливо в неонатології , і є методом вибору для оцінки внутрішньочеревних уражень, захворювань внутрішніх органів і вад розвитку у новонароджених дітей. Метод ультразвукової діагностики — самий поширений метод виявлення захворювань внутрішніх органів . Ультразвукове дослідження – це максимально інформативний,безболісний і безпечний метод діагностики захворювань у дітей на ранніх стадіях. УЗД дітям повинен виконувати досвідчений фахівець на апаратурі експертного класу,що дозволяє визначити найменші зміни в органах ще до появи клінічних симптомів захворювання. Висока інформативність, нешкідливість для пацієнта, можливість проведення динамічних спостережень та діагностично-лікувальних процедур зробили УЗО одним із основних методів діагностики захворювань внутрішніх органів. Метод знаходиться в постійному розвитку, так як в ультразвукових діагностичних апаратах використовують все нові і нові технології, які дозволять отримати зображення все більшої ступені роздільної здатності. Цінність методу може бути визначена неінвазивністю, високою інформативністю, нешкідливістю для пацієнта і в порівнянні з другою діагностичною апаратурою для візуалізації органів — рентгенологічною, комп’ютерною томографією, магнітно-ядерним резонансом — відносно недорогою. Як вже було зазначено, ультразвукове дослідження абсолютно нешкідливо, тому число і кратність УЗД не обмежена, і один орган може бути оглянутий до декількох разів протягом доби.

Ультразвукова діагностика – метод дослідження, що дозволяє розпізнати патологічні зміни окремих органів і систем організму за допомогою ультразвукового дослідження, заснованого на принципах ехолокації – випромінювання  імпульсу ультразвуку та прийомі з подальшою комп’ютерною обробкою сигналів, відбитих від поверхні середовищ з різною акустичною щільністю.

Ультразвукове дослідження абсолютно нешкідливе, лікарі УЗД працюють у звичайній медичній формі без усякого захисту. А гель, яким змащується датчик, складається з водяної основи і служить для того, щоб між датчиком і поверхнею тіла не було повітряного прошарку.

Практично в будь-якій поліклініці або діагностичному центрі, у який ви звернетесь для ультразвукового дослідження, у вас зажадають направлення, щоб лікар мав уявлення про поставлений або попередній діагноз, і про те, який орган або систему органів вашого малюка необхідно обстежити (“подивитися”) на УЗД. Направлення можна взяти у педіатра, гастроентеролога, нефролога, ендокринолога або кардіолога. Список фахівців можна продовжувати до нескінченності, так само як і список органів, які можна досліджувати за допомогою даного методу. Перш ніж зупинитися на конкретних дослідженнях, звернемо увагу на те, що в направленні на УЗД ми часто зустрічаємо фразу “дослідження з кровотоком” або “УЗД з допплерографією”. Що це означає? При ультразвуковому дослідженні вивчення рухомих структур (формені елементи крові, стулки клапана) застосовується ефект Допплера. Це зміна частоти чутного звуку, коли спостерігач або джерело рухаються відносно один одного. Ультразвуковий промінь, спрямований на який-небудь об’єкт, що рухається, відбивається від нього і прямує назад до датчика, але вже з іншого частотою, відмінною від випромінюваної. Таким чином ми можемо виміряти швидкість потоків і напрямок руху крові.

Дослідження органів черевної порожнини і заочеревинного простору включає в себе УЗД печінки, нирок, надниркових залоз, селезінки, підшлункової залози, шлунка і кишечника. Часто виділяють в окреме дослідження УЗД нирок, сечового міхура і сечоводів, що є доцільним при захворюваннях нирок і сечових шляхів. На окремій сходинці стоїть УЗД органів малого тазу у дівчаток та УЗД сечостатевої системи у хлопчиків.

Підготовка до УЗД.

УЗД щитовидної залози не вимагає спеціальної підготовки. Проте батьки повинні бути готові відповісти на запитання лікаря про точний зріст і вагу дитини – це необхідно для розрахунку розмірів органа. Також у завдання батьків входить заспокоїти дитину і пояснити, що ніхто не зробить йому боляче, треба просто спокійно полежати. А немовлят цілком можна обстежити і під час сну.

Печінка, жовчний міхур, підшлункову залозу, селезінку досліджують суворо натщесерце, тому що інакше неможливо достовірно оцінити стан жовчного міхура, фрагментів стінок шлунка, а також частини органів, екранованих вмістом шлунку, в першу чергу, підшлункової залози і частини печінки. Так що підготовка до УЗД перерахованих вище органів включає в себе основні правила: перед УЗД не можна пити, їсти, чистити зуби, приймати лікарські препарати, жувати жувальну гумку, смоктати цукерки. Для успішного проведення обстеження рекомендовано дотримуватись дієти протягом трьох днів, направленої на зменшення газоутворення. Бажано виключити з раціону сирі овочі і фрукти, боби, квашену капусту, соки, чорний хліб, цілісне молоко. УЗД черевної порожнини проводиться при тому, що необхідно утриматися від їжі 8-12 годин, оптимально вранці, натще серце. Якщо у вашої дитини захворювання, що вимагає обов’язково погодинного прийому ліків, попередьте про це лікуючого  лікаря і лікаря – УЗД.

Найбільш часте ультразвукове дослідження – УЗД нирок і сечовивідних шляхів-можливе тільки при наповненому сечовому міхурі. Це пов’язано з необхідністю огляду нижніх відділів сечоводів, які можна побачити тільки тоді, коли наповнений сечовий міхур. Крім того, тільки при наповненому сечовому міхурі можна отримати реальне уявлення про стан верхніх сечовивідних шляхів – мисок, чашечок і верхніх відділів сечоводів. Рідину необхідно пити за 1-2 години до дослідження (а не в коридорі перед кабінетом лікаря УЗД), перед цим запропонувавши дитині помочитися. Якщо дитині 1-2 роки, то потрібно випити не менше 100 мл (скільки вип’є), 3-7 років – склянка рідини, і більше не пити і не мочитися. Якщо дитина – немовля, то приблизно за 40 хвилин до УЗД рекомендується дати йому попити будь-яку їм улюблену рідина (від чаю до материнського молока), є надія, що на момент огляду у малюка буде повний сечовий міхур. Також наповнений сечовий міхур потрібний при УЗД органів малого тазу у дівчаток.

Оскільки лікар УЗД запропонує роздягнути дитину, радимо батькам продумати зручний одяг для малюка, процес зняття якої не призведе до додаткових негативних емоцій дитини. Радимо на ті види дослідження, які робляться не натще захопити з собою для немовлят соску-пустушку або пляшку з питвом малюка, оскільки ці заспокійливі фактори можуть значно зменшити стрес дитини від контакту з незнайомими людьми, полегшити роботу лікаря і тим самим зменшити час, проведений вами на дослідженні. Для дітей старшого віку можна взяти улюблену книжку або нову цікаву іграшку.

Час дослідження залежить від зони, яку потрібно дослідити, але, як показує досвід багатьох лікарів, на УЗД витрачається від 3-5 хвилин до 15-20 і більше. У складних випадках або при різко негативній поведінці дитини дослідження може тривати і 30-40 хвилин.

Якщо у дитини виявлена будь-яка патологія, рекомендовано при наступних УЗД мати з собою протоколи попередніх ультразвукових досліджень, щоб лікар міг відстежити динаміку захворювання.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...