Мініатюри Ужгорода: Маленькі скульптури, що творять велику історію

Ужгород – найменший обласний центр в Україні. Може, саме це і стало поштовхом для місцевого скульптора Михайла Колодка створити й установити по місту серію...

Ужгород – найменший обласний центр в Україні. Може, саме це і стало поштовхом для місцевого скульптора Михайла Колодка створити й установити по місту серію саме маленьких скульптур.

Однак, попри незначущі розміри (до 30 см), мініатюри пана Михайла – це витвори мистецтва, на яких вартує влаштувати фотополювання, перебуваючи у місті. Тим паче, що в пошуках скульптур заодно можна роздивитися архітектурні принади старої частини міста, й більшість (якщо не всі) ключових історичних та культурних пам’яток Ужгорода.

Помічник святого Миколая

 

Де? Набережна Незалежності
 

vsviti.com.ua
Помічник святого Миколая. Ужгород. Фото Міла Арсенюк
 

Першим у місті в грудні 2010 року поселився святий Миколайчик, він же офіційний представник справжнього святого Миколая. Легенда говорить, що до мерії надійшов лист, де вказувалося, що віднині офіційне представництво святого – у місті Ужгород, і для спеціальної місії до міста відправлено офіційного помічника святого Миколая. Сама бронзова скульптурка Миколайчика хоч і не велика – 16 см, однак важить 12 кг. Кажуть, що вона має чарівні здібності – для здійснення бажання варто потерти мішок за спиною ужгородського Миколайчика. Однак судячи з золотистості носика мініатюри – у суперсили носа Миколайчика туристи та місцеві жителі вірять більше.

Горда “Карпатія”

Де? Набережна Незалежності
 

vsviti.com.ua
Горда “Карпатія”. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Щоб знайти міні-пароплав, варто лише подивитися ліворуч від Миколайчика. Це міні-пам’ятник пароплаву, що першим відгукнувся на сигнал тривоги знаменитого “Титаніка” у 1912 році та врятував частину його пасажирів. Всередині скульптури є отвір, куди можна вставити свічку для підсвічення ілюмінаторів. Пароплав “пришвартувався” в Ужгороді в квітні 2013-ого.

Джон Лорд із DeepPurple

Де? Набережна Незалежності
 

vsviti.com.ua
Джон Лорд. Ужгород. Фото turpravda.ua

Джон Лорд є засновником рок-гурту Deep Purple, міні-скульптура на його честь була встановлена у листопаді 2014 року. Ідея її створення виникла у 2012 році, після смерті рок-легенди. Тоді ентузіасти почали збирати кошти у кав’ярні “Під Замком”. В результаті було зібрано близько 600 гривень. Чому в Ужгороді? За словами авторів, саме звідси розповсюджувались напівлегально по всій території СРСР перші записи гурту Deep Perple, котрі записувалися з угорського радіоефіру.

Джон Лорд зображений спиною до глядачів і до вулиці Корзо. Кажуть, що перебуваючи у місті, музикант був неприємно вражений архітектурним ансамблем Ужгорода, тож його й розвернули до річки Уж. На відкриття скульптури організатори запросили всіх фанатів рок-музики кому за тридцять та у кого волосся довше аніж 10 см.

Кукоц – символ рибалок

Де? Ботанічна набережна
 

Кукоц – символ рибалок. Ужгород, Фото zaholovok.com.ua

Скульптура, розташована на набережній біля обласної філармонії, присвячена мультиплікаційному кукоцу –талісману карпатських рибалок. Була відкрита 27 листопада 2016 року, і стала 27-ою (поки найновіша) мініатюрою Михайла Колодка в Ужгороді. За легендою, якщо перед риболовлею потерти кукоцу ніс, буде хороший вилов.

“Свободка”, маяк “Унгвар”

Де? Пішохідний міст, між Київською та Православною набережними
 

“Свободка”, маяк “Унгвар”. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Відкрита 20 липня 2011 року на честь проведення в Ужгороді річкових перегонів на саморобних суднах “Ужгородська регата”, а створена за ініціативи кафедри туризму УжНУ та Закінфоцентру, як відповідь на гнівного листа Укррічфлоту про недопустимість судноплавства на річках без походження відомства.

Офіційна назва – маяк “Унгвар”, та люди просто іменують скульптуру “Свободка”. Статуя є міні-маяком: у факел вмонтований світодіод. З 2012 року її почали одягати у різноманітні вбрання, залежно від свята. Важить “Свободка” майже 4 кг й має “зріст” 30 см.

Кубик Рубіка

Де? Пішохідний міст, між Київською та Православною набережними
 

Кубик Рубіка. Ужгород. Фото Міла Арсенюк
 

За три метри від “Свободки” на перилах знаходиться скульптура кубика Рубіка. Номінально її не можна назвати мініатюрою, адже це, власне, кубик Рубіка у натуральну величину. З’явився він в Ужгороді 22 грудня 2014 року. Пам’ятник відкрито до 40-річчя головоломки, котру у 1974 році винайшов угорський скульптор Ерно Рубік.

Крістіна Чакі та Міклош Берчені

Де? Православна набережна
 

Крістіна Чакі та Міклош Берчені. Ужгород. galagov.tv

Міні-пам’ятник відомому подружжю з’явився у листопаді 2015 року. Крістіна Чакі – угорська графиня. Міклош Берчені – її третій чоловік. Разом пара обрала Ужгородський замок своїм родовим помістям та перетворила місто у світський центр культурного то політичного життя регіону наприкінці XVII – початку XVIII століття. Це перша парна скульптура-мініатюра в Ужгороді.

Бейла Барток

Де? Православна набережна
 

Бейла Барток. Ужгород. Фото prozahid.com
 

Бейла Барток – відомий угорський композитор, піаніст. Міні-пам’ятник йому відкрили у вересні 2015 року, до 80-річчя від дня смерті композитора. Свою молодість Бейла Барток провів у Виноградові, й саме тут написав свій перший музичний твір. Скульптура знаходиться навпроти Угорського консульства. Поруч табличка з частотою угорської радіостанції “Барток”.

Тівадар Чонтварі

Де? Київська набережна
 

Тівадар Чонтварі. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Тівадар Костка Чонтварі – відомий угорський художник-самоучка. 29 лютого 2016 року митець “приїхав” до Ужгороду на ковзанах. Чонтварі написав більше 100 картин. Скульптура знаходиться відразу біля пішохідного мосту.

Бравий вояка Швейк

Де? Київська набережна
 

Бравий вояка Швейк. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Міні-скульптура персонажа Ярослава Гашека, створена до днів українсько-чеської дружби, які пройшли влітку 2012 року. Скульптура знаходиться на Київській набережній у місці, де на перилах знаходяться чимало слідів від куль калібру 7,62 мм. Таким чином вона стала пам’ятником міжвоєнному Ужгороду та частині його історії в складі Чеської республіки. На відкриття скульптури було запрошено онука Ярослава Гашека – Ріхарда.

Пам’ятник виноградному грону

Де? Київська набережна
 

Пам’ятник виноградному грону. Ужгород, Фото zaholovok.com.ua

Бронзове гроно винограду “підвісили” на Київській набережній неподалік від скульптури бравого солдата Швейка у квітні 2016 року. Цікаво, що відкривали скульптуру не представники місцевої еліти, а офіційна делегація з Молдови. Оскільки у місцевих магазинах молдавських вин не менше, ніж закарпатських, дружня країна вирішила зміцнити зовнішньоекономічні стосунки ще й культурними. Відомо також, що у середині бронзового грона залите вино “Букет Молдавії”, яке з часом не втрачає своїх цінних якостей, а, навпаки, тільки збагачує свій аромат.

Вузол Кротона (Івана Сили)

Де? Київська набережна
 

Вузол Кротона (Івана Сили). Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Скульптура – це імітація перил, зав’язаних у вузол. Встановлена на честь Івана Фірцака-Кротона, найсильнішої людини планети, котрий народився та похований на Закарпатті. Виступав під псевдонімом Іван Сила. Планується, що згодом біля вузла з’явиться міні-фігурка і самого Івана Сили.

Їглавські їжачки

Де? Київська набережна
 

Їглавські їжачки. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Скульптура відкрита у травні 2013 року до святкування Днів чеської культури в Ужгороді мерами Ужгорода та чеського містечка Їглава. Справа в тому, що їжаки – символ міста Їглава. Скульптурна композиція з трьох їжачків знаходиться на перилах між драмтеатром та школою №5. Кажуть, що насправді викували чотирьох їжачків, однак найменший, у вигляді сувеніру, автори міні-скульптурки презентували голові міста Їглава.

Гаррі Гудіні

Де? Площа Богдана Хмельницького
 

Гаррі Гудіні. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Пам’ятник відкрито у березні 2015 року до дня народження відомого ілюзіоніста. Бабуся відомого фокусника походила з Ужгородщини, а сам він народився 24 березня 1874 року в Будапешті. Міні-пам’ятник розміщений на постаменті, до якого кожен охочий може прикріпити свій замок-“проблему”. За задумом авторів, Гаррі Гудіні допоможе вирішити наболіле, адже він віртуозно відкривав усі засуви.

Шоколадка “Єдина”

Де? Поштова площа
 

Шоколадка “Єдина”. Ужгород. Фото zakarpattya.net.ua

25-ту річницю Незалежності України Ужгород зустрів новою тематичною міні-скульптуркою. Нова робота Михайла Колодка отримала назву “Єдина”. За задумом автора, скульптура – це демонстрація єдності України, котру “наче шоколадку, хтось так і хоче відкусити”. Тож скульптура має вигляд плитки шоколаду, котра формою зображує територію нашої держави.

Ференц Ліст

Де? На перетині вулиць Довженка, Фединця та Жупанатської (раніше – Ботанічна набережна)
 

Ференц Ліст. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Маленький пам’ятник Ференцу Лісту, який відкрили в травні 2012 року біля ужгородської Філармонії, пережив чи не найбільше пригод серед усіх сьогоднішніх учасників статті. Влітку, після сильної грози, гілка каштану впала на перила, розламавши їх на кілька частин: і та частина, на якій “сидів” угорський композитор, загадково зникла. Втім, незабаром скульптура була знайдена. На цьому нещастя не закінчились: у грудні невідомі пофарбували шматок труби у жовтий колір, а в перші дні 2013 року Ліста знову вкрали. За кілька днів комунальники знайшли скульптуру на березі річки і встановили її на місце. Однак у січні 2017-ого на звичному місті Ліста не виявилося, натомість фігурку можна знайти на розі вулиць Жупанатської, Фединця та Довженка, відразу за рестораном “Антресоль”.

Енді Уорхол

Де? Вулиця Підгірна
 

Енді Уорхол. Ужгород. Фото Міла Арсенюк
 

Засновник поп-арту — Енді Уорхол — крізь призму свого фотоапарату слідкує за життям в Ужгороді на вулиці Підгірній. Вшанували митця не випадково: американська знаменитість має українське походження, а його ім’я при народженні — Андрій Варгола.

Майкл Стренк

Де? Площа Жупанатська
 

Майкл Стренк. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

На мурованій стійці вхідних воріт до школи № 4 прикріплено міні-скульптуру героя війни Майкла Стренка. Це українець-лемко, справжнє ім’я і прізвище якого Михайло Штранк. Маленьким у серпні 1922-го він переїхав з батьками у штат Пенсильванія. 6 жовтня 1939 року в Піттсбурзі зарахований у Корпус морської піхоти США, сержантом воював в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Нагороджений високими відзнаками, зокрема медаллю “Бронзова Зірка” за хоробрість.

Художник Гаврило Глюк

Де? На перетині вулиць Підгірної та Вакарова
 

Художник Гаврило Глюк. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Напроти школи №2 Ужгорода Михайло Колодко встановив мініатюрне зображення Гаврила Глюка — закарпатського художника, який сидить у своєму авто. Мольберт на задньому сидінні наштовхує на думку, що митець прямує до Карпат, де він часто створював свої шедеври.

Рибини Ужа

Де? Вулиця Фединця
 

Рибини Ужа. Ужгород. Фото Міла Арсенюк
 

Теперішня вулиця Фединця – це колишня набережна Малого Ужа. Саме під нею трубами тече річка. На відміну від інших міні-скульптур, ця створена із нержавіючої сталі. Дві риби символізують Великий та Малий Уж, а їхня срібляста луска – це блискучі річкові хвилі. Встановили мініатюрний пам’ятник біля ліхтаря на вулиці Фединця, на розі з провулком Гірчичне зерно. Як кажуть ініціатори встановлення, саме з цього місця у 1930 році розпочалася регуляція русла Ужа, яка й призвела до зникнення Малого Ужа.

Мухаммед аль-Ідрісі

Де? Площа Корятовича
 

Мухаммед аль-Ідрісі. Ужгород. Фото Depo.ua
 

Скульптура присвячена арабському мандрівникові та географу Мухаммеду аль-Ідрісі, завдяки роботі якого у 1154 році на карті Європи з’явилася перша згадка про Ужгород. Скульптура знаходиться на столі, напроти книжкового магазину “Кобзар”. Відкриття скульптурки 27 вересня 2015 року приурочили до Дня туризму, позаяк Мухаммад аль-Ідрісі був знаним мандрівником і об’їздив у давнину чимало земель.

Вольфганг Амадей Моцарт

Де? Вулиця Волошина
 

Вольфганг Амадей Моцарт. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

27 січня 2015 року Ужгород поповнився ще однією скульптурою. Саме в цей день народився видатний композитор Вольфганг Амадей Моцарт. Михайло Колодко порадував городян черговим витвором мистецтва. Певною мірою, Моцарта можна вважати місцевим. За його життя Закарпаття входило до складу Австро-Угорщини. Знаходиться у внутрішньому дворику музичної школи біля костелу святого Юрія.

Петро І

Де? Вулиця Волошина
 

Імператор Петро І на бочці вина. Ужгород. Фото eurowine.com.ua

26 вересня 2015 у центрі Ужгорода по вул. Волошина, 18 відкрито міні-скульптуру імператору Петру І, який у XVIII столітті полюбляв випити закарпатського вина. Символічно, що пам’ятник знаходиться біля дегустаційного залу, а в день відкриття й у діжці самого імператора знаходилося справжнє вино, яким пригощали присутніх на святковому заході.

Крихітка Ейфелева вежа

Де? На розі вулиць Капітульної та Духновича
 

Крихітка Ейфелева вежа. Ужгород. Фото Міла Арсенюк

Улітку 2015 року в Україні відзначали Дні французької культури. Ужгород не лишився осторонь. Скульптор Михайло Колодко подарував городянам ще одну маленьку скульптуру – бронзову Ейфелеву вежу. На відкритті були присутні європейські дипломати та французький консул.

До слова, ця скульптура є найменшою копією паризької вежі. Її висота лише 16 см, а важить вона близько кілограма. Місце також вибрали не випадково. Ним став останній старовинний ліхтар в Ужгороді. Кажуть, спеціально – щоб вберегти його від знесення. Тож виходить, що найменша публічна Ейфелева вежа стоїть на найстарішому ліхтарному стовпі міста.

Легендарний князь Лаборець

Де? Ужгородський замок
 

Легендарний князь Лаборець. Ужгород. Фото newsparky.livejournal.com

7 травня 2016 року на території Ужгородського замку встановили маленький пам’ятник князю Лаборцю, який заснував місто над Ужем. Бронзовий князь Лаборець, скручений бронзовим шнуром і символічно прикріплений до металевого меча, є ніби його руків’ям. Таке зображення князя нагадує про його трагічну загибель: Лаборця вбили нападники, утопивши в річці Ондава, що зараз називається Лаборець. Скульптуру Лаборця хотіли вкрасти, тож автори її перевстановлювали на значно міцнішому кріпленні.

Опришок Микола Шугай

Де? Вулиця Ольбрахта
 

Опришок Микола Шугай. Ужгород. Фото ne-znaiko.livejournal.com

Скульптуру опришка, оспіваного в романі чеського письменника Івана Ольбрахта “Микола Шугай — розбійник”, встановили у лютому 2015 року на перилах однієї з найстаріших кав’ярень Ужгорода “Під замком”, на вулиці, названій на честь письменника. Маленький Микола Шугай сидить на перилах в національній вишиванці та з гвинтівкою в руках.

Хлопчик, що пісяє

Де? Вулиця Дитяча
 

Хлопчик з чубом, що пісяє. Ужгород. Фото ne-znaiko.livejournal.com

Найвіддаленіша від центру мініатюра розміщена на території ресторану “Кілікія”. Ужгородський хлопчик став завершальним елементом бювету питної води Fontanus Cilicia (Кілікійське джерело). Вода, яка йде з цього джерела, артезіанська прозора зі значним вмістом кремнію. Свердловину пробурено у базальтових породах Українських вулканічних Карпат. Вода з Fontanus Cilicia має оздоровчі властивості, вона сприяє нормалізації травлення та чудово втамовує спрагу.

Автор: Міла Арсенюк
Джерело: ВСВІТІ

P.S. Щоб вже точно не пропустити жодної скульптурки скористайтеся мапою геолокацій. Вдалого “полювання”!

Категорії
Подорожі
Новини
Loading...