У Моз розповіли, коли медицина стане платною

Пацієнту доведеться частково оплачувати медичну допомогу через касу, частина покриє держава. З липня 2017 року в Україні вводиться страхова первинна медична допомога. Про це...

Пацієнту доведеться частково оплачувати медичну допомогу через касу, частина покриє держава.

З липня 2017 року в Україні вводиться страхова первинна медична допомога. Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час прес-конференції 4 квітня.

Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроект про зміну фінансування медицини. Згідно з проектом закону, держава буде платити за первинну допомогу, консультацію сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Безкоштовною залишиться екстрена допомога та паліативна – при смертельних захворювань. Інші послуги будуть платними, або покриватися частково.

Соцоплату спеціалізованої медичної допомоги в Україні планують запровадити з 2019 року. Щорічно Моз буде встановлювати єдині для всієї країни тарифи на медпослуги. Пацієнту доведеться частково оплачувати медичну допомогу через касу, частину покриє держава. Соціально незахищеним верствам населення з бюджету надаватимуть адресну допомогу.

“Сооплата буде ставитися до діагностичної та стаціонарної допомоги. Екстрену допомогу повністю буде покривати бюджет”, – заявив Павло Ковтонюк.

Також міністерство залишить безкоштовними пологи. Але якщо вагітна захоче зробити кесарів розтин або поліпшені умови, потрібно буде заплатити.

За словами заступника міністра, така система буде мотивувати українців вчасно звертатися до сімейного лікаря і не запускати хвороби. А також відкриє ринок добровільного медстрахування.

У Моз очікують, що законопроект приймуть до початку літа, щоб почати вводити первинне страхування.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...