Як уберегтися від раку шкіри, коли є багато родимок. Радять лікарі

18 квітня, з нагоди Дня меланоми в Івано-Франківську відбулася прес-конференція щодо проблем, які можуть принести людині родимки на шкірі. Брифінг провели в межах програми «Євромеланома»....

18 квітня, з нагоди Дня меланоми в Івано-Франківську відбулася прес-конференція щодо проблем, які можуть принести людині родимки на шкірі.

Брифінг провели в межах програми «Євромеланома». Меланома – це радикальна і підступна онкологія, що розвивається на базі родимок і щороку вбиває понад 37 000 людей по всьому світу.

На прес-конференції обласний дерматовенеролог Іванна Цідило найперше наголосила на тому, що велику роль у розвитку цього раку відіграє сонце:

«Основним провокативним фактором меланоми є сонячна інсоляція. Ультрафіолетове опромінення природного (сонце) і штучного  походження (солярії) є причиною виникнення цього захворювання».

Будь-які зміни в родимці чи родимках повинні одразу насторожувати і вимагають невідкладної діагностики в лікарні. Тим паче, якщо Вас починають турбувати свербіж чи кровотеча. Існує також унікальна схема самодіагностики за назвою “АКОРД”: А – асиметрія; К – край; О – окрас; Р – розмір; Д – динаміка. Будь-яка зміна цих ознак вимагає негайного походу до лікаря.

Онколог Павло Семанів на конференції зазначив, що меланома є чи не найзлоякіснішою пухлиною серед видів раку. 90% цих пухлин локалізовані саме на шкірі, руках і ногах. Щорічно в Україні виявляють понад 2 500 випадків хвороби. А на Прикарпатті минулоріч вперше діагностували аж 88 меланом.

Видаляють меланоми лазером, радіохвильовим та хірургічним втручанням.

До слова, 18 травня цього року будуть відзначати Європейський день діагностики меланоми, коли всі охочі зможуть пройти діагностику своїх родимок на предмет їхньої безпечності.

Джерело

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...