Дитячий лікар офтальмолог ОДКЛ Рибачук Олена Валеріївна

Цікаві факти про зір Як люди та тварини сприймають колір? –          Котам не властиво бачити червоний колір і світ навколо себе вони бачать зовсім...

Цікаві факти про зір

Як люди та тварини сприймають колір?

–          Котам не властиво бачити червоний колір і світ навколо себе вони бачать зовсім не яскраво, але розрізняють цілих 25 відтінків сірого. Саме під час полювання на мишку їм дуже важливо визначити її окрас.

–          Пес зовсім не відрізняє червоний, помаранчевий та жовтий, але виразно бачить синій та фіолетовий колір.

–          Найрідкіснішим кольором очей у людини є зелений. Ним можуть похизуватись лиш 2% населення нашої планети.

–          Людина народжується з умовно світло-сірими очима, а їх справжній колір проявляється до 2-3 річного віку.

–          Завдяки величезній кількості світлочутливих клітин – більше ніж 130 мільйонів – око людини здатне сприймати понад 5 мільйонів кольорових відтінків.

–          Бджола не бачить червоного кольору і плутає його з зеленим, сірим та навіть чорним. Виразно вона розрізняє лиш жовтий, синій, фіолетовий. Натомість дуже добре сприймає ультрафіолетове випромінювання. Серед білих блідих пелюсток може розгледіти синьо-фіолетові візерунки, які вказують де шукати нектар.

–          Колір очей залежить від пігменту райдужної оболонки, який називається «меланін». Велика кількість пігменту визначає формування темного кольору райдужку, а менша кількість – світлі очі.

–          На відміну від тварин, у людини при базових кольорах, що вона сприймає – червоний, синій, зелений, змішуючи які отримуємо усі кольори, що бачить око.

–          Червоний колір очей зустрічається лише у альбіносів. Він пов’язаний з повною відсутністю меланіну. Тому визначається кров’ю в судинах райдужної оболонки.

–          Всупереч поширеному уявленню, корови та бики не розрізняють червоного кольору. Багато хто впевнений,  що під час кориди бика подразнює плащ тореадора, але, як виявляється, це не так. Бика провокує не колір, а сам факт руху. Оскільки бики ще й до того всього короткозорі то миготіння тканини сприймається ними як виклик та агресія зі сторони супротивника.

–          У 1% населення планети колір райдужки правого та лівого ока не однаковий.

–          Прийнято вважати, що «дальтонізм» суто чоловіча проблема. В тій чи іншій мірі на це захворювання страждає 8% чоловіків. Та лиш 1% жінок.

–          Мешканці Прибалтики, Північної Польщі, Фінляндії та Швеції вважаються володарями найсвітліших очей серед європейців. А найбільша кількість людей з темним кольором очей живе у  Туреччині та Португалії.

–          Пес добре бачить на відстані не ближче 45-50см. А більш близькі об’єкти виглядають для нього розмитими та безформними. Гострота зору у пса складає близько третини від людської. Натомість його очі так побудовані, що вони з легкістю можуть визначити дистанцію до об’єкта.

–          Бабка – має найгостріший зір серед комах. Вона може розрізнити предмети розміром з малесеньку намистинку на відстані понад 1 м.

–          Якщо прийняти гостроту зору орла за 100% , то гострота зору людини буде становити лиш 52% від орлиної.

–          Сокіл здатний розгледіти ціль розміром в 10см з висоти 1.5 км.

–          Жаби бачать лише рухомі предмети. Щоб їй розгледіти нерухомий предмет їй самій потрібно почати рухатись.

–          У цапів та зубрів зіниці горизонтальні та прямокутні. Такі зіниці розширюють їм поле обзору до 240 градусів. Вони бачать майже все навколо.

–          Очі коня розташовані так, що її поле огляду становить 350 градусів. Гострота зору у них майже така сама як і у людини. Натомість кут огляду людини лише від 160 до 210 градусів.

–          У кота кут огляду є 185 градусів, а пес має лиш 30-40 градусів.

–          Найвідоміший птах з гострим зором – сова. Очні яблука сови займають практично весь об’єм черепа. Та через великий розмір очей не можуть рухатись в орбіті. Але цей недолік компенсує виключна рухомість шийних хребців – сова може повертати голову на 180 градусів.

Коти бачуть в темряві в 6 разів краще ніж людина. У темну пору доби їх зіниці помітно розштрюютьсядосягаючи 14 мм в діаметрі. А от в яскравий сонячний день звужуються перетворюючись на вузьки щілини. Для порівняння у людини максимальний діаметр зіниці не перевищує 8 мм.

Коні є володарями гарного панорамного зору та розвиненими здібностями бачити в темряві та оцінювати дистанцію до предмета. Єдине в чому їх зір програє людському так це сприйняття кольору.

Рух очей хамелеона зовсім не залежить один від одного. Одне око може дивитсь вперед інше в бік.

Деякі види скорпіонів мають до 12 очей а більшість павуків по 8.

При відсутності очноі патологіі діаметр людського ока дорослої людини становить близько 24мм. Від однаковий у всіх людей і відрізняється лиш в долях міліметра.

У цапа вівці мангуста та восьминіга прямокутні зіниці.

У страуса очі по об’єму більші ніж його мозок

У морської зірки по одному окові на кожному відростку і по всій поверхні тіла розкидані світлочутливі окремі клітини але вони спроможні розрізняти лиш світле та темне.

Око кита важить близько 1 кг

Малюнок райдужки ока людини – індивідуальний.по ньому можна ідентифікувати людину.

Очі креветки-богомола – складна система. Одночасно вони басуть в оптичному інфрачервоному ультрафіолетовому тако в поляризаційному світлі. Щоб людин побачити в усіх цих діапазонах потрібно носити з собою близько 100 кг різноманітноі електронної апаратури.

Серед мешканців моря найдосконаліші очі у головоногих молюсків восьминогів кальмарів каракатиць.

Людина в середньому кліпає кожні десять секунд а час кліпання 1-2 секунди. Можна підрахувати що за 12 годин людина кліпає 25 хвилин.

Жінки кліпають у два рази частіше за чоловікив

Чхнути з відкритими очима неможливо

При роботі за комп’ютером протягом доби очі фокусуються х екрану на папір порядка двадцяти тисяч раз

Крокодили пожираючи м’ясо плачуть таким чином через спеціальні залози біля очей вони виводять надлишок солей з організму

Очі звикають до темряви за 60-80 хвилин. Побувши у темряві близько хвилини чутливість до світла збільшується в 10 разів а вже через 20 хвилин – в 6 тисяч разів. Саме тому виходячи на світло після перебування у темному приміщенні ми завжди відчуваємо сильний дискомфорт.

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...