Спека і змії: двоє людей у лікарні

 Спека активізовує холоднокровних – за останню добу на Прикарпатті потсраждало вже двоє людей.  У селі Явірник Верховинського району 65-річного чоловіка змія вкусила у палець...

 Спека активізовує холоднокровних – за останню добу на Прикарпатті потсраждало вже двоє людей. 

У селі Явірник Верховинського району 65-річного чоловіка змія вкусила у палець руки. Потерпілий перебуває у реанімаційному відділенні Верховинської ЦРЛ, стан середньої важкості. Інший випадок стався у селі Спас Рожнятівського району. Там змія вкусила 58-річну жінку. Потерпіла перебуває у реанімаційному відділенні Рожнятівської ЦРЛ, стан середньої важкості, – повідомляє Курс.

Картинки по запросу фото змії

Нагадаємо, що у випадку укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

– зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався;

– звільніть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо;

– на місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком;

– дайте постраждалому воду – при усусі змії важливо багато пити;

– якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії;

– при транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення;

– якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Чого не варто робити при укусі змії:

– не намагайтесь обробляти рану додатково;

– не припікайте рану; не накладайте джгут;

– не висмоктуйте отруту: таким чином вірогідність зараження збільшується, до того ж небезпеці піддається й людина, у якої отрута опинилась у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу;

– не вживайте алкоголь.

Найголовніша допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте постраждалого у лікарню. В Україні є антитоксин проти зміїної отрути. МОЗ уже затвердив розподіл антитоксину між регіонами. Нагадаємо, 1500 доз антитоксину проти зміїної отрути Україна отримала від Посольства Індії як гуманітарну допомогу. Ці ліки мають сертифікат якості GMP.

Читайте також: Франківські рятувальники ловили рій бджіл у центрі міста. ФОТО

Категорії
Новини
Новини
Loading...