Молодіжна піша проща до Гошева зібрала сотні вірян. ВІДЕО

19 травня на Ясну Гору прийшли віряни зі Львівщини та Прикарпаття.  Традиційна молодіжна проша зі Стрия до Гошева цього разу пройшла під гаслом “Твереза...

19 травня на Ясну Гору прийшли віряни зі Львівщини та Прикарпаття.

 Традиційна молодіжна проша зі Стрия до Гошева цього разу пройшла під гаслом “Твереза нація”. Організатори прощі – “Українська молодь – Христові” м. Стрия та Комісія у справах молоді Стрийської єпархії УГКЦ,  передають Версії.

Віряни вирушили до Гошева о 5 годині ранку.

Ясна Гора в Гошеві стала відома в Україні та за її межами завдяки чудотворній іконі Божої Матері, яка є в монастирському храмі.

Історія чудотворної ікони Матері Божої в Гошеві сягає в далеке минуле, а саме бере свій початок від 1704 – 1705 рр., коли шляхтич Андрій Шугай перебував у м. Олаві ( Польща ) і купив там дві копії чудотворної ікони Ченстоховської Матері Божої. Одну копію він подарував своякові Журавлевичу, а другу залишив у себе. Одного разу, коли горів дім Шугаїв, згоріло все, окрім ікони та стіни, на якій вона висіла.

Далі ікона потрапила в родину шляхтича Миколи Марковича Гошовського. І тут також сталося чудо – ікона засяяла неземним світлом, з очей Матері Божої капали сльози. Про побачене очевидці склали свідчення перед Львівським єпископом Атанасієм Шептицьким, який після детального розгляду справи своєю грамотою від 11 липня 1737 р. визнав ікону чудотворною і наказав Гошовському перенести її в монастирську церкву оо. Василіян, що на Ясній Горі в Гошеві.

5 серпня 1737 р. ікону урочисто перенесено. Тільки до кін. ХVІІІ ст. у літописі монастиря вже було зафіксовано 117 чудес через заступництво Божої Матері в Гошеві.

1 червня 1950 р. ікону конфіскували співробітники Станіславського УМДБ. Від того часу немає відомостей про місце перебування оригіналу чудотворної ікони.

Тепер маємо першу копію, датовану кінцем ХІХ ст. Віднайшов цю ікону і передав 12 липня 2001 р. оо. Василіянам в м. Івано-Франківську добродій п. Володимир. Урочисте перенесення ікони на Ясну Гору відбулося в Празник Покрову Пресвятої Богородиці 14 жовтня 2001 р. Б.

Божа Мати в Гошеві й надалі продовжує роздавати щедрі Божі ласки.

Картинки по запросу гошівська чудотворна ікона

Категорії
ФОТО/ВІДЕО
Новини
Loading...