Сезон грипу: як франківцям вберегтися від хвороби

Сезон грипу-2019 наближається. Тільки за минулий тиждень в Івано-Франківську збільшилась кількість хворих на грип та ГРВІ. За словами очільниці управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської...
Сезон грипу-2019 наближається. Тільки за минулий тиждень в Івано-Франківську збільшилась кількість хворих на грип та ГРВІ.

За словами очільниці управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марії Бойко, за минулий тиждень кількість хворих зросла з 1500 до 1958 осіб, інформує Бліц-Інфо.

“В основному 80-82% – це діти до 18 років, з них 32-35% школярі. Вакцина від грипу частково вже є у медзакладах. Втім, за минулий тиждень вакцинувалися від грипу тільки 60 осіб. Це небезпечне захворювання, адже минулого року померла вагітна жінка”, – каже Бойко.

Головний медик міста зауважує, що епідеміологічний поріг ще не перевищений. Зараз захворюваність в межах 200 людей на 100 тисяч населення, а епідпоріг 926 осіб/100 тисяч населення. Тобто зараз захворюваність в 4 рази нижча.

“Втім, для грипу характерно, що ми можемо за два тижні досягти епідпорогу. Оскільки зараз у школах канікули, то пік захворюваності припаде на середину-кінець грудня. Тому прошу всіх про це пам’ятати і вакцинуватися”, – закликає медик.

Починати вакцинацію лікарі зазвичай радять до початку активної захворюваності, хоча вакцинуватися можна і упродовж усього сезону, адже імунітет після щеплення від грипу виробляється у людини упродовж двох тижнів.

В МОЗ кажуть, що цьогоріч в Україні буде 4 віруси грипу: “Канзас”, “Брісбен”, “Колорадо”  і “Пхукет”. Від них можна щепитися двома вакцинами: “Джісі Флю” (Південна Корея) та “Ваксігрип Тетра” (Франція). Перша вакцина захищає від трьох вірусів грипу, так звана тривалентна вакцина, дозволена для дітей, починаючи з 6 місяців життя. Друга – захищає від чотирьох вірусів грипу, тобто є квадри валентною і дозволена з трьох років життя.

У франківських аптеках вже є вакцини проти грипу, але не у всіх. Втім провізори радо підказують адреси аптек своєї мережі де можна купити вакцину.  Середня ціна вакцини близько 300 грн.

Щоб зробити щеплення франківцям необхідно звернутися до свого лікаря, який вас огляне, визначить, чи немає протипоказань. Тільки після цього купити вакцину і  

Як розповів кореспондентці Бліц-Інфо провізор однієї з франківських аптек Михайло, вакцина від грипу вона вимагає збереження холодового ланцюга, тож вам доведеться придбати або ж отримати під заставу в аптеці спеціальну холодильну сумку. Від моменту купівлі вакцини, до моменту її введення має пройти не більше двох годин. Інакше вона може втратити свої захисні властивості.

Варто зауважити, що окрім щеплення лікарі радять дотримуватися елементарних правил, щоб знизити ризик захворіти на грип:

– мийте руки і не торкайтеся обличчя

– дотримуйтеся чистоти, провітрюйте приміщення

– розвивайте корисні звички (здоровий сон, фізична активність, пийте воду, їжте поживну їжу)

– тримайте дистанцію (якщо захворіли ви – залишайтеся вдома, якщо хтось поруч – уникайте близького контакту).

Читайте також: На Прикарпатті працівники РДА вакцинувалися від дифтерії. ФОТО

Категорії
Здоров'я
Новини
Loading...