Стало відомо, кого з франківських депутатів можуть позбавити мандата за прогули

У 2019 році 5 депутатів Івано-Франківської міської ради пропустили понад половину сесій ради та засідань постійних депутатських комісій. Згідно з законодавством, це є причиною...

У 2019 році 5 депутатів Івано-Франківської міської ради пропустили понад половину сесій ради та засідань постійних депутатських комісій. Згідно з законодавством, це є причиною для їх відкликання. 

Робота депутата міської ради регулюється Законом України “Про статус депутата місцевої ради”. Стаття 37 цього Закону надає перелік причин, через які депутат може бути відкликаний. Серед причин, через які депутат може бути позбавлений мандата є пропуск ним більш ніж половини сесій та засідань постійних депутатських комісій протягом року. Експерти ГО “Центр Політичних Студій” проаналізували, хто з депутатів Івано-Франківської міської ради може бути відкликаний за прогули у 2019 році.

Оцінку роботи розділили за двома критеріями: депутати, які пропустили понад 50% сесій чи засідань комісії та можуть бути відкликаними, а також депутати, котрі пропустили від 25% до 50% засідань. Це значить, що депутатам варто звернути увагу на дисципліну своїх відвідувань та не допустити підстав для відкликання.

Два депутати міськради можуть бути відкликані за пропуски сесій у 2019 році.

Згідно з даними, наданими Івано-Франківською міськрадою у відповідь на запит, у 2019 році відбулось 14 сесійних засідань. По 10 засідань пропустили два депутати – керівниця фракції “Об’єднання “Самопоміч” Ірина Кулинич та член фракції “БПП “Солідарність” Володимир Балагура.

9 депутатів ради пропустили від 25% до 50% сесійних засідань у 2019 році. По 6 сесій пропустили Петро Гречанюк з “Самопомочі” та двоюрідний брат міського голови Роман Марцінків зі “Свободи”. По 5 засідань пропустили Володимир Олійник та Сергій Гаєвський з “УКРОПу”, Іван Пуйда з “Самопомочі”, а також Володимир Ковальчук з “БПП “Солідарність”. На 4-х сесіях не були Андрій Грималюк зі “Свободи”, Володимир Кушнір з “БПП “Солідарність” та позафракційний Володимир Саврей.



4 депутати пропустили понад половину засідань постійних комісій і можуть бути відкликані.

Депутати Івано-Франківської міської ради працюють у складі 7-ми постійних депутатських комісій. Пропуск більш ніж половини їх засідань протягом року є підставою для відкликання депутата.

Другий рік поспіль потрапляє у курйозну ситуацію позафракційний Ігор Саварин. Він є членом комісії з питань регламенту та депутатської діяльності, яка за 2019 рік засідала всього один раз. Саварин на засідання не прийшов і, таким чином, пропустив 100% засідань комісії. Аналогічна ситуація була і в минулому році.

Володимир Балагура з “Солідарності” пропустив 5 із 6-ти засідань комісії з питань містобудування та земельних відносин. Позафракційний депутат Михайло Верес пропустив 3 із 4-х засідань постійної комісії з питань гуманітарної політики. Аналогічну кількість засідань пропустив і Мстислав Тарас з “УКРОПу”. Він є членом комісії з питань житлово-комунального господарства і вона також засідала 4 рази за минулий рік.

Микола Ковальчук з “Солідарності” не відвідав 3 із 6-ти засідань комісії з питань містобудування та земельних відносин. Петро Гречанюк з “Самопомочі” не відвідав 2 із 4-х засідань комісії з питань житлово-комунального господарства. Його колега по фракції Іван Пуйда пропустив 1 із 3-х засідань комісії з питань оренди та приватизації комунального майна. Варто зазначити, що у відповідь на запит, міська рада вказала, що Пуйда пропустив засідання через відпустку. Позафракційний депутат Володимир Саврей та представник “Батьківщини” Василь Ревчук є членами комісії з питань гуманітарної політики. Саврей пропустив 2 із 4-х її засідань, а Ревчук – 1 засідання.

10 місцевих обранців не пропустили жодної сесії ради у 2019 році.

Серед 42-х депутатів міської ради найвідповідальнішими виявились 10 – вони не пропустили жодну сесію ради за 2019 рік. Серед них Сергій Абрам’як, Мар’ян Вагилевич, Олег Капустяк, Андрій Строїч та Роман Харук зі “Свободи”, позафракційні депутати Ігор СаваринМихайло Верес та Галина Куницька. А також Іван Гарасимко з “Самопомочі” і Руслан Терешко з “Батьківщини”.

Слід зазначити, що за підсумками роботи міської ради у 2018 році – кандидатів на відкликання було 4. Проте процедура відкликання щодо них не була порушена. З кандидатів на відкликання за підсумками 2018 року залишилась Ірина Кулинич – два роки поспіль вона прогулює понад половину сесій. Ігор Саварин за два роки не був на жодному засіданні комісії з питань регламенту та депутатської діяльності. Щоправда, і засідань за два роки було лише два.

Читайте також:Морози та сніг: синоптики шокували прогнозом погоди на початок весни

Категорії
Новини
Новини
Loading...